Μοιράσου το άρθρο

Εκκενώθηκαν Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Μαλακάσα – «Κλείστε παράθυρα και πόρτες»!

«Τρέξτε να σωθείτε»! Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο πανικού και εκκενώνει διαρκώς περιοχές, καθώς αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά που κατακαίει την Αττική. 

Λίγο μετά τις 12:00 το Κρυονέρι Αττικής παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ ακούγονται συνεχώς εκρήξεις από την περιοχή.

«Εχει περικυκλωθεί όλο το βόρειο κομμάτι του Κρυονερίου και καίγεται. Έχουν φύγει όλοι θυμίζει νεκρή πόλη. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί κι έχει φύγει», είπε ο αντιδήμαρχος Κρυονερίου κ. Λουκάτος. Την ώρα που μιλά ακούγονται εκρήξεις από πυλώνες της ΔΕΗ και φαίνεται ο στροβιλισμός του καπνού λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί η πυρκαγιά.

Η φωτιά βρίσκεται στο κέντρο του Κρυονερίου και καίει όλα τα σπίτια, οι άνθρωποι κάνουν έκκληση για εναέρια μέρα, μπας και σωθεί κάτι. Ακόμα και οι αστυνομικοί έχουν ξεκινήσει να φεύγουν από την περιοχή.

Μέχρι και τις 12:00 το μεσημέρι δεν είχαν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις ούτε είχαν ξεκινήσει ρίψεις νερού, ενώ ένα δεύτερο μέτωπο καίει από την νότια πλευρά.

Οι ενισχύσεις (δύο πυροσβεστικά) έφτασαν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι!

 

Εκκενώνονται περιοχές

Στις 11:05 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με γραπτό μήνυμα 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους στο Πολυδένδρι και στο Καπανδρίτι να εκκενώσουν την περιοχή.

Ενώ λίγη ώρα αργότερα υπήρξε ειδοποίηση για εκκένωση και του οικισμού Σφενδάλη στη Μαλακάσα.

Το SMS ανέφερε: «Αν βρίσκετε στο Πολυδένδρι ή το Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά».

Ενώ το SMS για το την Μαλακάσα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή τον οικισμό Σφενδάλη εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό μέσω Λεωφόρου Αθηνών -Ωρωπού».

Η φωτιά έχει κάψει τα πάντα, ο στόχος να περιοριστεί πριν φτάσει στην Μαλακάσα και πλέον στέλνουν άπαντες στον Ωρωπό, όμως υπάρχουν φοβίες που σύντομα οι φλόγες θα φτάσουν και εκεί, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

 

Κοντά στο Καπανδρίτι η φωτιά 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα. Για αυτόν τον λόγο αυτό, πριν από λίγη ώρα, εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.
Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Μήνυμα 112 σε κατοίκους σε Βαρνάβα, Ωρωπό, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μίλεσι – «Κλείστε πόρτες, παράθυρα»

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ωρωπό, Μίλεσι ή Αγ. Αποστόλους κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Να σημειώσουμε ότι οι αναζωπυρώσεις υπάρχουν τόσο στο Κρυονέρι, όσο και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση αφού τέσσερα τουλάχιστον μέτωπα είναι πλήρως ενεργά.

Στο Κρυονέρι η αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Παρασκευής. Οι φλόγες είναι τεράστιες, εκρήξεις ακούγονται συνεχώς επειδή στην περιοχή υπάρχουν μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ενώ οι μαύροι καπνοί φαίνονται από τεράστια απόσταση.

Η φωτιά έχει κυκλώσει το Κρυονέρι από την πάνω πλευρά, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Στην περιοχή φτάνουν κι άλλα πυροσβεστικά οχήματα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Νέα αναζωπύρωση υπάρχει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ακούγονται και εκεί εκρήξεις, ενώ οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο απομακρύνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία και όποιον άλλο βρίσκεται στο σημείο. Μέσα στον οικισμό βρίσκονται οι φλόγες. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τα βενζινάδικα που υπάρχουν στην περιοχή.

 

Έκκληση για βοήθεια από τον πρόεδρο πυροσβεστών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) Δημήτρης Σταθόπουλος μίλησε για τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα και τόνισε ότι τις επόμενες ώρες θα γίνει ακόμη δυσκολότερη η κατάσταση.

Είπε ότι από εναέρια μέσα αυτή τη στιγμή επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη στην Πάρνηθα.

Όλοι οι πυροσβέστες είναι στα μέτωπα σε γενική επιφυλακή, με ανάκληση αδειών τόνισε ο κ. Σταθόπουλος. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3000 επιπλέον πυροσβέστες και ενίσχυση εναέριου στόλου, διαπιστώθηκε εν της πράγμασι αυτό» είπε.

Όπως ανέφερε δε, ενώ ένας πολίτης καθάρισε το οικόπεδό του γείτονάς του δεν το έπραξε με συνέπεια να καεί και η περιουσία του πολίτη που είχε κάνει το καθήκον του. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε αυστηροποίηση ποινών και πρόστιμων στους αδιάφορους πολίτες.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις