Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Ειδικότερα, απεστάλη σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) η προσφυγή του δημοσιογράφου, με την οποία ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η ελληνική νομοθεσία που διέπει την άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας (μυστικές παρακολουθήσεις) παραβιάζει το άρθρο 8 της Σύμβασης και συγκεκριμένα το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ιδιωτική του ζωή.

Πρόκειται για το νόμο 4790/2021 που ψηφίσθηκε στις 31η Μαρτίου 2021 και με το οποίο απαγορεύθηκε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώσει τον δημοσιογράφο ότι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2020, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση με την υπ’ αριθμ. Ε2402/2020 διάταξη της Εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου.

Οι λόγοι της προσφυγής του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρονται σε έξι σημεία της νομοθεσίας και συγκεκριμένα στην απουσία ορισμένου ορισμού της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και των κατηγοριών των πολιτών που μπορεί να αποτελέσουν υποκείμενα παρακολούθησης, στην έλλειψη ανώτατου ορίου διάρκειας της παρακολούθησης, στην έλλειψη ενημέρωσης του θιγόμενου πολίτη όταν έχει παύσει η παρακολούθηση, στο νομοθετικό κενό που υπάρχει αναφορικά με τις διαδικασίες που αφορούν στον τρόπο και στα μέσα παρακολούθησης αλλά και στην καταστροφή των συλλεχθέντων στοιχείων και στον έλεγχο διατήρησης τους και τέλος, στην απουσία οποιασδήποτε ένδικης προστασίας απέναντι σε μια τυχόν παράνομη ή καταχρηστική παρακολούθηση.

«Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες που απαιτούνται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να επιτρέπεται η άρση απορρήτου ενός πολίτη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι το ΕΔΔΑ έχει διαπιστώσει παραβίαση του αρ. 8 της Σύμβασης σε περιπτώσεις όπου η νομοθεσία του κράτους μέλους προέβλεπε πολλές περισσότερες εγγυήσεις από αυτές που προβλέπει ο επίμαχος νόμος 2225/1994. Για αυτό το λόγο αναμένουμε ότι το δικαστήριο θα μελετήσει διεξοδικά την υπόθεση και θα διαπιστώσει ότι πράγματι υφίστανται σοβαρά κενά στην ελληνική νομοθεσία», δήλωσε ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, ο οποίος εκπροσωπεί το κ. Κουκάκη.

 

Το ΕΔΔΑ σε πρώτο στάδιο θα κρίνει το παραδεκτό της προσφυγής και, σε θετική περίπτωση, θα την εξετάσει στην ουσία, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει παρατηρήσεις επί του θέματος στις οποίες έχουμε με τη σειρά μας δικαίωμα να ανταπαντήσουμε.

 

«Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά δεδομένου του όγκου των υποθέσεων που χειρίζεται το ΕΔΔΑ, αλλά θεωρούμε πως το γεγονός ότι υπάρχει ήδη νομολογικό υπόβαθρο διευκολύνει σημαντικά το έργο του», ανέφερε ο κ. Κεσσές.

ethnos.gr

Associated Press

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις