Παράθυρο ευκαιρίας η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, λέει ο Γεραπετρίτης

296

Ο ΥΠΕΞ μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα λάβει χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε περίπου 10 μέρες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σε μια βδομάδα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση των δυο αρχηγών κράτους πιθανότατα θα γίνει στις 23 του μήνα, ή το αργότερο μέχρι τις 25, και αναμένεται να συζητηθεί και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να βρεθεί στο Βερολίνο τον Οκτώβρη, ενώ η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου προγραμματίζεται για τις 14 του επόμενου μήνα.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποστείλει σαφή μηνύματα, λέγοντας πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν, διότι έτσι θα είχαν πρόβλημα οι χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Για τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία για γίνει σε περίπου δέκα μέρες, μιλά στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το επικείμενο τετ α τετ των δύο ηγετών «παράθυρο ευκαιρίας για μακρά ειρήνη στην περιοχή μας», καθώς υπάρχει ζωντανή προσδοκία να ανάψει το πράσινο φως για την εξουσιοδότηση των δύο ΥΠΕΞ να εξετάσουν για πρώτη φορά τα περιθώρια κοινά αποδεκτής λύσης για το μόνιμο «αγκάθι» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Εύφορο έδαφος για το Κυπριακό»

Επισημαίνει δε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να δημιουργήσει «εύφορο έδαφος για το Κυπριακό», ενώ προειδοποιεί ότι «ο λαϊκισμός στα εθνικά θέματα είναι ολέθριος».

«Στη Νέα Υόρκη οι ηγέτες των δύο χωρών θα θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου ενόψει και της σύγκλησης στο τέλος του έτους του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας. Το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας», σημειώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η χώρα μας προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση. Στη συγκυρία αυτή, θεωρώ ότι υφίσταται, πράγματι, ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να διασφαλιστεί μακρά ειρήνη στην περιοχή μας», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών

«Η απόφαση ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να εξουσιοδοτηθούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εξετάσουν αν υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης εναπόκειται στους ηγέτες των δύο χωρών», καταλήγει ο κ. Γεραπετρίτης.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like