Πέμπτη, 1η Απριλίου 2021 τρείς εργάτες τεχνικοί ψήθηκαν ζωντανοί εν ώρα υπηρεσίας και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια εργασιών υπογειοποίησης του δικτύου στο Γυμνό Ερέτριας στην Εύβοια. Οι δύο από τους τρεις κάηκαν στο έδαφος δίπλα από το υπηρεσιακό όχημα, ο τρίτος σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν πάνω στην κολόνα και το νεκρό του σώμα κρεμόταν για 2 ώρες μέχρι να απεγκλωβιστεί από συνεργεία της πυροσβεστικής. Οι νεκροί εργαζόμενοι ήταν υπάλληλοι της εργολαβικής εταιρείας «Άκτωρ», της κυριότερης θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ ΑΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι συγκεκριμένοι τεχνικοί δούλευαν σε ηλεκτρικές κολώνες επι σειρά ετών χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και με μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπει η συλλογική σύμβαση. Την ημέρα εκείνη το εργολαβικό συνεργείο του Άκτορα εκτελούσε έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης της μέσης τάσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εργοδηγός, ο μηχανικός έργου και η επιβλέπουσα έργου – υπάλληλοι του εργολάβου- , κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, βαριές σωματικές βλάβες και παραβάσεις που έχουν σχέση με την εργασιακή ασφάλεια. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα γύρω από τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες.
Δε χρειάζεται καμία έρευνα για τις αιτίες, ούτε δικαστήριο που θα υποδείξει ποιοι έχουν την ευθύνη. Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και η ιδιωτική «Άκτωρ» είναι οι απόλυτοι υπεύθυνοι για το θάνατο τριών ανθρώπων και το βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμα.
Η εργολαβική εταιρεία σφαγείο που παίρνει έργα από τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει στο ενεργητικό της κι άλλους νεκρούς εργάτες. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, σε εργοτάξιο κατασκευής οδικού άξονα στην Ξάνθη, σκοτώθηκαν με διαφορά έξι μηνών δύο εργάτες 23 και 47 ετών. Οι εργολαβικές εργασιακές σχέσεις, η υπερεργασία, η κατάργηση του οκτάωρου που προετοιμάζεται, η απουσία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, έχουν ολέθρια αποτελέσματα σε όλους τους εργασιακούς κλάδους. Ο συγκεκριμένος κλάδος εργασίας μετράει τα αποτελέσματα αυτά σε νεκρούς. Ειδικά για όσα επαγγέλματα είναι εκ των πραγμάτων επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, το κόστος το πληρώνουν οι ίδιοι με τη ζωή τους. Σε ετήσια βάση περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται πάνω στο μεροκάματο, και σύμφωνα με εκτιμήσεις τα εργατικά ατυχήματα που καταγράφονται είναι λιγότερα του 50% από όσα πραγματικά συμβαίνουν. Κατά προσέγγιση ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων που γίνονται κάθε χρόνο φτάνει τις 35.000.
Ο ΔΕΔΔΗΕ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί κατά 49% έχει σκοπούμενα απαξιωθεί ως οργανισμός, με κύρια αιτία την τεράστια έλλειψη σε τεχνικό δυναμικό. Με μεθόδευση της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, η υποστελέχωση του Διαχειριστή από μόνιμους υπαλλήλους, έγινε με τρόπο που οι απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους παρουσιάζονται σα μονόδρομος. Πλέον είναι δια νόμου υποχρεωμένος να αναθέτει σε εργολαβικά συνεργεία την εκτέλεση έργων, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ. Η καλοπληρωμένη διοίκησή του, τοποθετήθηκε από τη ΝΔ με στόχο το ανεμπόδιστο ξεπούλημά του σε ιδιώτες, κομμάτι του ευρύτερου «αναπτυξιακού μοντέλου» για τη διαχείριση της ενέργειας.
Οι σχέσεις εργασίας των εργολάβων με τους εναερίτες εργάτες είναι με προσωρινούς και επισφαλείς όρους. Οι εργοδότες επιδιώκουν συμπίεση του εργατικού κόστους: Περισσότερες ώρες εργασίας κάθε μέρα με νοικιασμένους υποαμοιβόμενους εργαζόμενους και ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας. Η εκπαίδευση των τεχνιτών που ανεβαίνουν στις κολώνες με ρίσκο τη σωματική τους ακεραιότητα είναι η ελάχιστη βασική και αυτή η μορφή εκτέλεσης έργων αποτελεί καθεστώς. Γνωρίζουμε από κοινή πείρα ότι όποιος παρέχει εξαρτημένη εργασία δεν έχει την επιλογή να αρνηθεί την παροχή της εργασίας που του ζητήθηκε. Όταν ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό και τα συλλογικά διεκδικητικά όργανα είναι αποδυναμωμένα, άρνηση σημαίνει απόλυση.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έσπευσε να στείλει επιτροπή για αυτοψία στο σημείο αμέσως μετά το περιστατικό, ενώ δεν υπήρχε ούτε ένας επιβλέπων από την αρχή του έργου, όπως θα έπρεπε, για να εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η ανυπαρξία μέσων ατομικής προστασίας και στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας είναι κανονικότητα πια στα εργασιακά περιβάλλοντα. Η υποεκτίμηση των κινδύνων, η ένδεια των πόρων που διατίθενται από το κράτος για την κατάρτιση του προσωπικού είναι εγκληματικές παραλείψεις που γίνονται επι σειρά ετών, παρά τα τόσα θανατηφόρα ατυχήματα, παρά τις καταγγελίες σωματείων και συνδικάτων. Η προχειρότητα που επιδεικνύει το υπουργείο εργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς είναι η πιο χειροπιαστή απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι και τα θανατηφόρα ατυχήματα είναι στατιστικά νούμερα. Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του υπουργείου προς τις οικογένειες των νεκρών και του βαριά τραυματισμένου, ήταν ίσα για να βγει η τυπική υποχρέωση. Καμία ανακοίνωση δε μπορεί να ξεπλύνει την εγκληματική τους ανεπάρκεια στα θέματα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων, των εργασιακών συνθηκών και σχέσεων. Δεν υπάρχει «ανθρώπινο λάθος» και «απροσεξία» και «αστοχία υλικού», είναι υπερωρίες, εξάντληση σε αντίξοες συνθήκες, μικρές αμοιβές, ανασφάλεια, εργασιακό στρες, εκφοβισμός. Δεν υπάρχουν «ατυχίες» υπάρχουν μόνο ζωές που χάνονται στη λαιμητόμο του κέρδους. Κι αυτό ακριβώς καλούμαστε να απολογίσουμε σαν κοινωνία κάθε φορά που διαβάζουμε ότι κάποιοι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας. Οι νεκροί εργάτες δεν είναι κάποιοι ξένοι, είναι αδερφοί μας, κόρες και γιοί μας, είναι γονείς μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι που παλεύουμε για να βγει η καθημερινότητα.
Ο Γιώργος Τόσκας χειριστής του γερανού, ο Γιάννης Καρλατήρας βοηθός χειριστή και ο Αλεξ Μπρούκα εναερίτης είναι οι τρείς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους με ευθύνη των διοικήσεων ΔΕΔΔΗΕ και «Άκτωρ».
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
Ρουβίκωνας
rouvikonas.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις