Το αυριανό debate περιμένουν τα κομματικά επιτελεία και οι αναλυτές του χώρου για να κάνουν τις πρώτες τους σε βάθος εκτιμήσεις για τα κέρδη των διεκδικητών της ηγεσίας. Οι υποψήφιοι «τα δίνουν όλα για όλα» για την πρώτη κάλπη με τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας να δίνουν προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και η δεύτερη θέση μοιάζει με μάχη για δύο.

Η πρώτη αποτίμηση 

Έχοντας ως σημείο αναφοράς το πρώτο τους άτυπο debate στην Κεντρική Επιτροπή αναλυτές, πολιτικοί επιστήμονες και πολιτικοί, οι οποίοι παρακολουθούν έντονα τις εξελίξεις στο Κίνημα, αλλά κρατούν τις αποστάσεις τους απέναντι στους υποψηφίους, διατηρώντας μία πιο ουδέτερη στάση, κάνουν την πρώτη τους αποτίμηση και σημειώνουν:

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι υποψήφιοι ακολουθούν. Πρώτος όρισε την ημερομηνία των καλπών για την εκλογή του προέδρου του κόμματος, ενώ δείχνει αυτοπεποίθηση, η οποία μπορεί να προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, για το γεγονός ότι ζήτησε όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο debate. Αναγνωρίζει λάθη που έκανε λέγοντας πως θα διορθωθεί, ενώ δείχνει πιο τολμηρός και δραστήριος συγκριτικά με την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Στα μειονεκτήματά του βλέπουν ότι δεν θέλει ή δεν προσπαθεί να μιλήσει σε ακροατήρια πέραν του ΠΑΣΟΚ, ενώ «κουβαλάει» πάνω του όλα τα λάθη της θητείας του.

Παύλος Γερουλάνος: Προσπαθώντας να αναδείξει περισσότερο την πολιτικότητα της στάσης του, δείχνει να αδιαφορεί για τα μικρά και να εστιάζει στα μεγάλα. Οι δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν στην τέταρτη θέση φαίνεται να μην τον πτοούν, επειδή πιστεύει ότι στην κάλπη θα κάνει την έκπληξη. Παράλληλα αναγνωρίζουν πως ο βουλευτής της Α’ Αθήνας έχει δημιουργήσει «μέτωπο» με τον Χάρη Δούκα πρωτίστως και μετά με την Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας πως το «όχι σε πρόεδρο που δεν θα είναι βουλευτής» δείχνει τις διαθέσεις του απέναντι στους δύο αντιπάλους τους.

Στα μειονεκτήματα εντοπίζουν το γεγονός ότι η ομιλία του ήταν μεν πολιτική, αλλά φλύαρη, χωρίς συναισθηματικό λόγο.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Δίνει τον δικό της αγώνα, ενώ με την υποψηφιότητά της έχει καταφέρει να αναδειχθούν προβλήματα εντός του κόμματος, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν αόρατα. Είναι πολύ επικριτική απέναντι στην παρούσα ηγεσία και αιχμηρή στις κινήσεις της. Στα μειονεκτήματά της βλέπουν προβλήματα οργανωτικά, συντονισμού και λειτουργίας.

Άννα Διαμαντοπούλου: Ήταν η μόνη που έδειξε την πολύ μεγάλη εικόνα, με έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνικών προκλήσεων, με γεωπολιτική ματιά, αναδεικνύοντας τη διεθνή εμπειρία και την τεχνοκρατική υπεροχή της. Προέβαλε τα πρωθυπουργικά της χαρακτηριστικά. Στα αρνητικά της βλέπουν ότι, έχοντας λείψει 12 χρόνια από το κόμμα του οποίου διεκδικεί την ηγεσία, κάποιες στιγμές μιλά με απόσταση για τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει όμως να μιλήσει και εκτός κομματικού κοινού.

Χάρης ΔούκαςΚέρδισε πολλά χειροκροτήματα στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής. Φαίνεται να έχει οργανωμένη ομάδα υποστήριξης. Η ομιλία του είχε πιο αριστερές θέσεις, δείχνοντας ότι θέλει να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο και κυρίως στα αριστερά του Κινήματος. Στα μειονεκτήματα εντοπίζουν πως δεν έχει απαντήσεις για το πώς θα συνδυάσει την ιδιότητά του ως δημάρχου Αθηναίων με εκείνη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα η βάση δεν έχει απάντηση στο γιατί δεν δόθηκαν οι υπογραφές των μελών.

Μιχάλης Κατρίνης: Έχει ανοίξει μέτωπο με τη Διαμαντοπούλου, την οποία θεωρεί δεξιόστροφη, τονίζοντας συνεχώς το «αντιδεξιό μέτωπο» που θέλει να χτίσει στο ΠΑΣΟΚ. Οι 14.000 υπογραφές που κατέθεσε δείχνουν ότι έχει πέρασμα στη βάση του κόμματος. Στα αρνητικά του, η αναφορά του πώς αντιμετώπισε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ως επικεφαλής της Κ.Ο. Δεν προσφέρει κάτι στις τοποθετήσεις του, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι διορίστηκε σ’ αυτήν τη θέση από τον Ανδρουλάκη.

Η δομή του debate 

Το debate (Τρίτη 21.00, ERTNEWS) θα έχει 6 θεματικές ενότητες: 1. Οικονομία-ανάπτυξη, 2. Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό, 3. Εξωτερική πολιτική, άμυνα, Ε.Ε., 4. Κράτος, θεσμοί, Αυτοδιοίκηση, 5. Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση και 6. ΠΑΣΟΚ: επόμενη μέρα

Σε καθεμία από αυτές οι δημοσιογράφοι (Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης) ρωτούν εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος-α απαντά εντός 90 δευτερολέπτων. Κάθε υποψήφιος-α έχει το δικαίωμα 5 φορές στη διάρκεια του ντιμπέιτ να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό-ά του και σε διαφορετική θεματική ενότητα.

Η διαλογική συζήτηση θα έχει ως εξής: 30 δευτερόλεπτα ερώτηση/30 δευτερόλεπτα απάντηση/30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση/30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση. Οι υποψήφιοι κάθονται αλφαβητικά και διαδοχικά παίρνουν τον λόγο.

Το debate θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου. Στους δύο δημοσιογράφους δίνεται η δυνατότητα συνολικά 6 follow up ερωτήσεων, που πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο-α (ερώτηση follow up:15 δευτερόλεπτα/απάντηση follow up: 30 δευτερόλεπτα).

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις