Η Αθήνα προσδοκά ότι οι εκβιασμοί της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πέσουν στο κενό και πως η πολιτική του “αξιόπιστου συμμάχου” έχει πείσει τις ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας
Τα χειροκροτήματα, που εισέπραξε στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μετουσιωθούν και σε πράξεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία; Στην κυβέρνηση προσδοκούν πάντως ότι οι εκβιασμοί της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στόχο την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F35 ή (το πιθανότερο) νέων F16, θα πέσουν στο κενό.
Και αυτό καθώς όπως εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το κλίμα στις ΗΠΑ δεν είναι ευνοϊκό για την Τουρκία, η οποία συνεχίζει τα παζάρια για να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
“Αυτό που εμείς εισπράξαμε στις ΗΠΑ είναι ότι αυτού του είδους οι θέσεις που βάζουν εμπόδια στη διεύρυνση της Συμμαχίας και στην αίτηση χωρών, που αισθάνονται απειλή και θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεν είναι μία θέση που ακούν ευχάριστα οι συμμαχοί μας και δεν ακούγεται ευχάριστα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού”, ανέφερε ειδικότερα ο κ. Οικονόμου.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε αμηχανία μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις του τουρκικού τύπου. Επισημαίνουν επίσης ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε απαράδεκτο σύμμαχοι να θέλουν να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων στην Άγκυρα και εξέφρασε ανησυχία ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την πολιτική των ισορροπιών μεταξύ Ελλάδας και τουρκίας.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ένδειξη αμηχανίας και τους νέους “κεραυνούς” από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε στο βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, εκφράζοντας φόβους ότι “θα κάνουν το ίδιο κόλπο με την Ελλάδα” και αφήνοντας αιχμές για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.
Στο Κογκρέσο σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δυνάμεις που αντιδρούν σε ενδεχόμενη πώληση νέων F16 στην Τουρκία μετά το βέτο. Σύμφωνα με τη Washington Post, Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν σε συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα αμφιβολίες για την αξιοπιστία της γειτονικής χώρας ως συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Μεταξύ αυτών, ο παλιός… γνώριμος Αθήνας και Άγκυρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος υπενθύμισε τους S400 και την άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καλώντας τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει υπόψη της τα νέα τουρκικά παιχνίδια όταν εξετάσει πώληση νέων F16.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα που δημιουργεί η Συμμαχία στην Τουρκία, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει εμπειρία από διαφωνίες.
Εν τω μεταξύ πάντως δε λείπουν οι φωνές και στην Αθήνα που αμφισβητούν το επιχειρησιακό και οικονομικό της κυβερνητικής απόφασης να ξεκινήσει η χώρα μας τώρα τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα των F35. Αιχμές άφησε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης (ο οποίος υπενθυμίζεται ότι παρολίγον να είχε γίνει μέλος και της παρούσης κυβέρνησης), που πάντως ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπέρ. Ενώ ο πρώην υπουργός, Γιάννης Βαληνάκης, έθεσε ερωτήματα για τη σχέση κόστους- οφέλους για τα F35, τα οποια στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας στο τέλος της δεκαετίας, ενώ εάν η Άγκυρα αγοράσει τελικά F16 θα τα λάβει πολύ πιο άμεσα.
Όσον αφορά στο κόστος προμήθειας F35 από την Ελλάδα, ο κ.Οικονόμου δήλωσε πάντως χθες ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μαχητικών νέας γενιάς, διαδικασία η οποία εμπεριέχει και τη διαπραγμάτευση, ώστε να τα αποκτήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις