Μπορεί μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να αρνείται ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, ωστόσο η πραγματικότητα στον θύλακα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του: η πείνα μεταξύ των αμάχων κυριαρχεί, καθώς χρησιμοποιείται σκόπιμα ως «όπλο πολέμου». Η ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στην περιοχή είναι τεράστια, κάτι που επιβεβαίωσε πρόσφατα και η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των ισραηλινών πρακτικών, η οποία διαπίστωσε ότι οι πολεμικές μέθοδοι του Ισραήλ συνάδουν με τον ορισμό της γενοκτονίας.
Σε ρεπορτάζ του το Associated Press περιγράφει το καθημερινό μαρτύριο των αμάχων στη Γάζα.
Πέφτουν πεινασμένοι για ύπνο
Η Γιασμίν Άιντ βήχει και καλύπτει το πρόσωπό της, μαγειρεύοντας λίγες φακές πάνω σε φωτιά την οποία έχει ανάψει από κλαδιά και χαρτί, στη σκηνή που μοιράζεται με τον σύζυγό της και τις τέσσερις μικρές κόρες της στη Λωρίδα της Γάζας.
Ήταν το μοναδικό τους γεύμα την Τετάρτη – αυτό μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.
«Τα κορίτσια μου πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους επειδή πεινάνε και τους χαϊδεύω την πλάτη μέχρι να κοιμηθούν», είπε.
Η συγκεκριμένη οικογένεια έχει εκτοπιστεί πέντε φορές. Πλέον διαμένουν στην κεντρική Γάζα, όπου οι ομάδες βοήθειας έχουν σχετικά μεγαλύτερη πρόσβαση από ό, τι στο βόρειο τμήμα, το οποίο έχει απομονωθεί και καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που το Ισραήλ άρχισε να διεξάγει νέα επίθεση κατά της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, σχεδόν όλοι στη Γάζα πεινάνε. Το βόρειο τμήμα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, λόγω των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού και της σχεδόν ολοκληρωτικής διακοπής της επισιτιστικής βοήθειας, προειδοποίησε σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.
Την Πέμπτη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποίησαν την πείνα ως όπλο πολέμου – κάτι που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.
Πείνα, αισχροκέρδεια και λεηλασίες
Η οικογένεια της Άιντς είναι ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες που βρίσκουν καταφύγιο σε άθλιους καταυλισμούς με σκηνές. Αυτή την εβδομάδα τα τοπικά αρτοποιεία έκλεισαν για πέντε ημέρες. Τα ράφια άδειασαν και το κόστος του ψωμιού έφθασε τα 13 δολάρια.
Καθώς η πρόσβαση στα τρόφιμα συνεχίζει να επιδεινώνεται, οι τιμές εκτοξεύονται στη μαύρη αγορά: η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,612%, της βενζίνης κατά 1,315% και των ξύλων κατά 250%, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.
Η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για «κατακόρυφη αύξηση» του αριθμού των νοικοκυριών που βιώνουν «σοβαρή πείνα» στην κεντρική και νότια Γάζα. Αυτό φαίνεται να συνδέεται με τη ληστεία υπό την απειλή όπλων σχεδόν 100 φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια το περασμένο Σαββατοκύριακο στη νότια Γάζα, κοντά σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς, αλλά δεν φαίνεται να έλαβε κανένα μέτρο για να σταματήσει τη λεηλασία. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι δράστες ήταν ντόπιοι ληστές.
Οι ομάδες αρωγής αναφέρουν ότι οι λεηλασίες είναι ένα από τα πολλά εμπόδια στην παροχή τροφίμων και άλλων μέσων διαβίωσης στους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της περιοχής. Έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, τις συνεχιζόμενες μάχες και τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς σε δρόμους και κρίσιμες υποδομές.
Καθημερινή ρουτίνα η πείνα
Επί μήνες, η Γιασμίν και η οικογένειά της πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι. «Οι τιμές έχουν αυξηθεί στα πάντα, δεν μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα», είπε. «Πηγαίνουμε πάντα για ύπνο χωρίς να έχουμε φάει βραδινό», λέει η ίδια.
Της λείπει ο καφές, αλλά είναι ακριβός…
Ένα κιλό κρεμμύδια κοστίζει 10 δολάρια, ένα μεσαίο μπουκάλι λάδι 15 δολάρια – αν υπάρχει. Το κρέας και το κοτόπουλο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά εδώ και μήνες, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά λαχανικά.
Αυτά τα ποσά είναι αστρονομικά για μια φτωχή περιοχή όπου λίγοι άνθρωποι έχουν κανονικά εισοδήματα.
Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν για ώρες στην ουρά για να πάρουν λίγα τρόφιμα από φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δύσκολες συνθήκες.
Ο Hani Almadhoun, συνιδρυτής της Κουζίνας Συσσίτιων της Γάζας, δήλωσε ότι οι ομάδες του μπορούν να προσφέρουν μόνο μικρά μπολ με ρύζι ή ζυμαρικά, μία φορά την ημέρα
«Μπορεί να πάνε στην αγορά μια μέρα και να αγοράσουν κάτι για 5 δολάρια και μετά να επιστρέψουν το απόγευμα και να το βρουν διπλάσια ή τριπλάσια τιμή», τονίζει.
Η Κουζίνα στην κεντρική πόλη Zuweida λειτουργούσε με ημερήσιο προϋπολογισμό περίπου 500 δολαρίων, για μεγάλο διάστημα. Τον Οκτώβριο, όταν μειώθηκε δραματικά η ποσότητα της βοήθειας που εισερχόταν στη Γάζα, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε σε περίπου 1.300 δολάρια την ημέρα. Με αυτά τα χρήματα τρέφονται οι μισές από τις 1.000 οικογένειες που σχηματίζουν ουρά κάθε μέρα.
Η απότομη μείωση της βοήθειας και το τελεσίγραφο των ΗΠΑ
Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν θέτει κανένα όριο στην ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα και έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που, όπως λέει, αποσκοπούν στην αύξηση της ροής τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος ενός νέου περάσματος.
Ωστόσο, τα στοιχεία του ισραηλινο9ύ στρατού δείχνουν ότι η ποσότητα της βοήθειας που εισήλθε στη Γάζα μειώθηκε σε περίπου 1.800 φορτηγά τον Οκτώβριο, από πάνω από 4.200 τον προηγούμενο μήνα. Με τον τρέχοντα ρυθμό εισόδου, περίπου 2.400 φορτηγά θα έφθαναν στη Γάζα τον Νοέμβριο. Πριν από τον πόλεμο εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά κάθε μέρα.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι λιγότερα από τα μισά φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας φθάνουν στον προορισμό τους, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών, της ισραηλινής άρνησης των αιτημάτων μετακίνησης και της κατάρρευσης του νόμου και της τάξης. Η αστυνομία που διοικείται από τη Χαμάς έχει εξαφανιστεί από πολλές περιοχές αφού στοχοποιήθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Ισραήλ τον Οκτώβριο ότι μπορεί να αναγκαστούν να περιορίσουν μέρος της στρατιωτικής υποστήριξής τους εάν το Ισραήλ δεν αυξήσει γρήγορα την ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα. Ωστόσο, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου των 30 ημερών, η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δράση, λέγοντας ότι …υπήρξε κάποια πρόοδος.
Τα εντάλματα σύλληψης και η «ανυπακοή» των ΗΠΑ
Χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, τον επονομαζόμενο Μοχάμεντ Ντέιφ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον μέχρι πρότινος υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ.
Το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η αποδοχή της αρμοδιότητας του διεθνούς δικαστικού οργάνου από το Ισραήλ δεν είναι απαραίτητη.
«Το Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά δύο ιδιωτών, του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κ. Γιόαβ Γκάλαντ, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023 μέχρι τουλάχιστον τις 20 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία η κατηγορούσα αρχή κατέθεσε τα αιτήματα για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα εντάλματα σύλληψης. «Ό,τι κι αν υπονοεί το ΔΠΔ, δεν υπάρχει ισοδυναμία -καμιά- ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», σχολίασε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ έναντι των απειλών κατά της ασφάλειάς του», συμπλήρωσε ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος.
«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιάση του εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης από τα ανησυχητικά διαδικαστικά λάθη που οδήγησαν στην απόφαση αυτή», είχε αναφέρει νωρίτερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι «το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση αυτή».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα «συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους εταίρους (της), συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ».
Εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί του πληθυσμού
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά σε έκθεση που έδωσε πριν από μία εβδομάδα στη δημοσιότητα ότι οι διαταγές του εκδίδει ασταμάτητα από το ξέσπασμα του πολέμου ο ισραηλινός στρατός προς τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς της προκαλούν εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού, κάτι που χαρακτηρίζει «έγκλημα πολέμου».
«Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκέντρωσε αποδείξεις με βάση τις οποίες ισραηλινοί αξιωματούχοι (…) διαπράττουν το έγκλημα πολέμου του εξαναγκαστικού εκτοπισμού» αμάχων, σημειώνεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με το HRW, οι ενέργειες του Ισραήλ πιθανόν εμπίπτουν επίσης «στον ορισμό της εθνικής εκκαθάρισης» σε περιοχές όπου ο στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους να φύγουν και δεν μπορούν να επιστρέψουν.
Τον Οκτώβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε πως 1,9 εκατομμύριο Γαζαίοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, ενώ όταν ξέσπαγε η σύρραξη ο συνολικός πληθυσμός ανερχόταν σε 2,4 εκατ. ανθρώπους.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινές αρχές ενορχηστρώνουν εκτοπισμούς φροντίζοντας ορισμένες ζώνες να «αδειάσουν μόνιμα» απο κατοίκους.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις