Η νέα αμερικανική έκθεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες προηγούμενες, με αντίστοιχες διαπιστώσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι την ενδημικών διαστάσεων διαφθορά που επικρατεί στο Κίεβο. Παράλληλα, η έκθεση είναι μήνυμα προς τον Ζελένσκι ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, ενδεχομένως θα προκύψουν προβλήματα στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ως γνωστόν, το Κογκρέσο -και- με πρόσχημα τη διαφθορά στην Ουκρανία ροκάνιζε τον χρόνο μέχρι να πάρει τις σχετικές αποφάσεις για συνέχιση της βοήθειας.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας, Politico, η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί πολύ περισσότερο για τη διαφθορά στην Ουκρανία από ό,τι παραδέχονται δημόσια. Σε «εμπιστευτικό» έγγραφο αναφέρεται ότι η διαφθορά θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία. Επίσης, «η διαφθορά σε υψηλά κλιμάκια θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του ουκρανικού κοινού και των ξένων ηγετών στην κυβέρνηση» Ζελένσκι.
Πολλά τα καμπανάκια
Οπως αναφέρει η Daily Caller, στη νέα αμερικανική έκθεση γίνεται η διαπίστωση ότι δεν λειτούργησαν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής οπλικών συστημάτων που δίδουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, και ως εκ τούτου, υπάρχει «κενό ενημέρωσης» (!) ως προς το που κατέληξαν τα όπλα. Χάθηκαν, καταστράφηκαν ή «ανακατευθύνθηκαν» κάπου αλλού. Επιπλέον, το Πεντάγωνο φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα διότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αναλύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και ποια όπλα έχουν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που υπάρχει προβληματισμός που καταλήγουν τα όπλα που δίδονται στην Ουκρανία. Φέτος, στην αρχή του έτους, δημοσιοποιήθηκε μια ακόμα έκθεση των επιθεωρητών του Πενταγώνου, που κατέληγε σε αντίστοιχα συμπεράσματα με την πρόσφατη, τελευταία. Εκεί, αναφερόταν ότι, λόγω της μη επαρκούς εποπτείας στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, υπάρχει κίνδυνος κλοπής όπλων ή «ανακατεύθυνσής» τους σε τρίτες χώρες.
Τον Ιανουάριο του 2023, η εφημερίδα, New York Times, ανέφερε ότι ρουκέτες φορητών οπλικών συστημάτων (αντιαρματικά και αντιαεροπορικά), drones – καμικάζι, και διόπτρες νυχτερινής όρασης, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία, δεν έχουν … εντοπιστεί (!) από τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ανέφερε άλλη έκθεση του Πενταγώνου.
Στην έκθεσή του, ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν διευκρίνιζε εάν «εξαφανίστηκαν» ή όχι τα όπλα που έστειλαν ΗΠΑ στην Πολωνία, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στο «ουκρανικό μέτωπο», σημείωνε η εφημερίδα.
Διαφθορά
Πέρυσι, μετά από ισχυρές αμερικανικές πιέσεις προς το Κίεβο, όπως ανέφεραν οι New York Times, είχε εκδηλωθεί βροχή «παραιτήσεων». Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει από τον Ζελένσκι να ξηλώσει δεκάδες κυβερνητικά και κρατικά στελέχη για διαφθορά και ροκάνισμα των αμερικανικών κονδυλίων.
Οι κατηγορίες περί διαφθοράς στην ηγεσία της Ουκρανίες είναι πολλές και βαρύτατες. Από υπερθετικό πλουτισμό κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων, για δημιουργία παμπολλων εταιρειών εμπορίου και λαθρεμπορίου όπλων, μέχρι ότι «σπρώχνουν» σε τσουχτερές τιμές τρόφιμα που προορίζονται για τους στρατευμένους.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, μάλιστα, αναγκάστηκε σε παραίτηση και ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, με τον οποίον δεν έχαναν ευκαιρία να φωτογραφηθούν ο πρώην και ο νυν υπουργοί Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Ν. Δένδιας.
Ως γνωστόν, ο ίδιος είχε έλθει τον Απρίλιο του 2023 στην Ελλάδα για να ζητήσει και άλλα «εξοπλιστικά δωράκια», εκτός αυτών που είχε στείλει αρχικώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Ρέζνικοφ είχε στοχοποιηθεί σε μερίδα ουκρανικών Μέσων Ενημέρωσης για πάμπολλα σκάνδαλα στην τροφοδοσία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με -κακής ποιότητας- τρόφιμα, ακόμα και με επιλήψιμες προμήθειες στρατιωτικών στολών (μεταξύ άλλων από την Τουρκία). Κι’ αυτά ήταν η κορυφή του παγόβουνου.
Στη συνέχεια, ως γνωστόν, στη θέση του Ρέζνικοφ τοποθετήθηκε ο Ρουστέμ Ουμέροφ, παράγων των Τατάρων της Κριμαίας. Θεωρείται φίλα προσκείμενος προς την Τουρκία, αλλά πρωτίστως προς τις ΗΠΑ. Λέγεται ότι έχει σπουδάσει σε ιεροδιδασκαλείο του Γκιουλέν, τον οποίον, ως γνωστόν, ο Ερντογάν κατηγορεί ως υποκινητή (μαζί με κύκλους στις ΗΠΑ) του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016. Παλαιότερα εργαζόταν ως στέλεχος σε εταιρείες που συνδέονταν με την Τουρκία. Πολιτικά είναι γαλουχημένος στο αμερικανικό Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI) που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις