Πέρα από τα όριά του το ΕΣΥ – αποψιλωμένα τα νησιά και η περιφέρεια

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι ασθενείς και οι γιατροί από την υποστελέχωση, επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Κάθε όριο αντοχής έχει ξεπεράσει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η δραματική υποστελέχωση και η πολιτική των διαρκών μετακινήσεων γιατρών – αντί της ουσιαστικής στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό – οδηγούν σε συνθήκες που πλέον, αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τόσο των ασθενών, όσο και των υγειονομικών.

Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Γιάννης Γαλανόπουλος, επισήμανε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές υγείας, σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη «αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας με ένα SMS», που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας.

Η ουσιαστική αξιολόγηση είναι αυτή που κάνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι υγειονομικοί, αναδεικνύοντας τα προβλήματα

Αδειάζουν τα νοσοκομεία από γιατρούς

Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας, ο κ. Γαλανόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • Αγροτικοί γιατροί από τη Θεσσαλία μετακινούνται σε νησιά των Σποράδων, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται κρίσιμες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ηπειρωτική χώρα και να στερούνται οι ασθενείς ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.
  • Στο νοσοκομείο Ρόδου, οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών προς μικρότερα γειτονικά νησιά έχουν αφήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) χωρίς ειδικευμένους γιατρούς. Το βάρος πέφτει πλέον στους ειδικευόμενους, που καλούνται να εφημερεύουν χωρίς επίβλεψη ειδικού, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και την ιατρική πρακτική.
  • Στη Σάμο, η κατάσταση αγγίζει τα όρια του αδιανόητου: το παθολογικό ΤΕΠ καλύπτεται από ιατροδικαστή και μικροβιολόγο, καθώς στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 2 ειδικευμένοι παθολόγοι οι οποίοι πλέον έχουν φτάσει στα όρια τους και δε μπορούν να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα.
  • Στα Τρίκαλα, ενώ προσλαμβάνουν ιδιώτη παιδίατρο με μπλοκάκι, ταυτόχρονα μετακινούν μόνιμους παιδιάτρους για εφημερίες στο νοσοκομείο Λαμίας.
  • Στη Βόρειο Αιγαίο, ενώ η προκήρυξη για αγροτικούς γιατρούς προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος στέγασης, η περιφέρεια δεν το καταβάλει γιατί … δεν έχει λεφτά!

Δεδομένων των παραπάνω, ο κ. Γαλανόπουλος χαρακτήρισε την αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους πολίτες ως πρόκληση και εμπαιγμό.

 

«Τι θα αξιολογήσουν οι πολίτες; Την απουσία γιατρών στα νησιά και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινού κύματος επισκεπτών; Τις  μετακινήσεις που «αδειάζουν» άλλα νοσοκομεία; Το ένα ασθενοφόρο σε όλη την Αίγινα; Τον ιατροδικαστή και τον μικροβιολόγο που κάνουν τον παθολόγο και δεκάδες άλλα αναρίθμητα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την άθλια κατάσταση  των δημόσιων δομών υγείας;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας ότι αυτά τα μεγάλα ζητήματα, όχι μόνο τα γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της, που αντιμετωπίζει την υγεία και τη ζωή του λαού σαν περιττό έξοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γι΄ αυτά, η αξιολόγηση δε λέει κουβέντα.

Ο κ. Γαλανόπουλος επισήμανε την ευθύνη του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης να εξασφαλίσει ένα πλήρως στελεχωμένο σύστημα υγείας με σύγχρονες απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση θα αξιοποιηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και όχι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας. Η «αξιολόγηση» στα χέρια τους είναι εργαλείο περαιτέρω επίθεσης σε βάρος των υγειονομικών και των ασθενών. Γιατί θα αξιοποιήσουν αυτά ακριβώς τα παραδείγματα για να προχωρήσουν τα σχέδια τους για κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών όπως έγινε και στο παρελθόν, για την προώθηση του νέου υγειονομικού χάρτη.

 

Πρόσθεσε ότι η ουσιαστική αξιολόγηση είναι αυτή που κάνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι υγειονομικοί που αναδεικνύουν τα προβλήματα όπως στην Αίγινα, που βγαίνουν στο δρόμο μαζικά , όπως χθες σε Θήβα και Λιβαδειά, και στην οποία η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις γιατρών, οι οποίες υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των ασθενών και τη λειτουργία των μονάδων υγείας, να προχωρήσουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μαζική προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, με απόδοση κινήτρων για νησιά και απομακρυσμένες περιοχές και να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό, αντί για εμβαλωματικές λύσεις που φθείρουν σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα της περίθαλψης.

Άννα Παπαδομαρκάκη

in.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like

00:32