Καθώς τα δημοσκοπικά δεδομένα επιδεινώνονται, επανέρχεται στο προσκήνιο μια ρητορική αντι-ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2015-2019

facebook sharing button

Παρότι κυβερνητικά στελέχη με επιτελική θέση στο Μαξίμου προϊδεάζουν με δηλώσεις τους για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αναθερμαίνονται. Εξάλλου το ένα -ο ανασχηματισμός- δεν αποκλείει το άλλο, δηλαδή τις εκλογές!

Η κυβέρνηση, παρά τις ενθουσιώδεις εξαγγελίες για τη μεγάλη ανάπτυξη που έρχεται, λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, έχει επί της ουσίας να διαχειριστεί μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία για την ώρα αποκρύβει και προσπαθεί να την ωραιοποιήσει σπέρνοντας αισιόδοξες προσδοκίες, ώστε να κερδίσει χρόνο. Οι επιτελείς του Μαξίμου όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν ακολουθούν την πίεση του πολιτικού χρόνου και θα αργήσουν να έχουν αποτέλεσμα στην καθημερινή οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Ως εκ τούτου, όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης που ισχύουν στην πανδημία και αποκαλυφθεί η άσχημη οικονομική κατάσταση εργαζομένων και επιχειρήσεων, πολύ περισσότερο αν οι Ευρωπαίοι δανειστές του πρόσφατου παρελθόντος θελήσουν να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα, η δυσαρέσκεια δεν θα μαζεύεται και η τετραετία δύσκολα θα βγει. Πόσο μάλλον να κερδηθούν μετά το τέλος της τετραετίας δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις (λόγω της απλής αναλογικής).

Ασφαλές περιβάλλον

Οι υποστηρικτές, λοιπόν, της άποψης στον χώρο της Ν.Δ. και της κυβέρνησης για προσφυγή στις κάλπες όσο το πολιτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση (μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αναιμική η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτικά μέσα ενημέρωσης, θετικό κλίμα στην κοινή γνώμη από την… επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος που μειώνει τα κρούσματα, στοιχεία που συνηγορούν σε μια διπλή εκλογική επικράτηση της Ν.Δ., ούτως ώστε να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της απλής αναλογικής), θεωρούν ότι η υποχώρηση της πανδημίας πρέπει να σημάνει το τέλος μιας περιόδου και την έναρξη ενός νέου κύκλου διακυβέρνησης.

Ενός νέου κύκλου με καθαρό ορίζοντα τετραετίας, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, ούτως ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να διαχειριστεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της στο τέλος του νέου κύκλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, με δηλώσεις του έχει αποκλείσει τις εκλογές πριν από τη λήξη της τετραετίας. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να πει κάτι διαφορετικό… Επειδή όμως ο πολιτικός σχεδιασμός γίνεται σε κινούμενη άμμο και στο Μαξίμου κινούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις, το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο και ορισμένα ποιοτικά αλλά κομβικά στοιχεία των εγχώριων δημοσκοπήσεων προκάλεσαν νέα δεδομένα, που πλέον στο Μαξίμου τα λαμβάνουν υπόψη και κινούνται αναλόγως.

Ποια είναι αυτά τα νέα δεδομένα: Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, το αρνητικό πρόσημο στην ερώτηση για την πορεία της χώρας και τα χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης που συγκεντρώνει η κυβέρνηση στις νεαρές ηλικίες ως προς την οικονομική τους κατάσταση και τις προοπτικές τους.

Άτυπη περιοδεία με αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο εξάλλου το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναπτύσσει μια δραστηριότητα σε καθημερινό επίπεδο, με συχνές ομιλίες, περιοδείες -έχει γεμάτο πρόγραμμα τον Ιούνιο- και όξυνση του πολιτικού λόγου για τον πολιτικό αντίπαλο, που θυμίζει προεκλογική περίοδο. Είναι κινήσεις επανασυσπείρωσης για μια επανεκκίνηση, που ακόμα ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ποια μορφή θα πάρει…

Αυτό που ξεχωρίζει στην πρωθυπουργική δραστηριότητα είναι η επαναφορά του σε μία αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική για την περίοδο 2015 – 2019. Το κάνει για να ξυπνήσει τις μνήμες αυτών που γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν τον ίδιο το 2019 και να τους υπενθυμίσει ότι τίποτα δεν άλλαξε, αποτρέποντας την ενδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και προβάλλει την κυβέρνησή του ως δύναμη προοδευτική.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όσα είπε στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε., όταν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για «ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα στην πορεία της χώρας, την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015» και υποστήριξε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους».

Επίσης, τις ίδιες ημέρες σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είπε ότι «βιώσαμε μια τεράστια οικονομική κρίση και γίναμε μάρτυρες της ανόδου και της πτώσης ενός τυπικού λαϊκίστικου κόμματος».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις