Η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης έχει μειωθεί στα μάτια των πολιτών, επισημάνθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες Τρίτη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή των ευρωβουλευτών Κώστα Αρβανίτη και Στέλιου Κούλογλου. Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Πάσχος Μανδραβέλης, ο διευθυντής ερευνών του Palmos Analysis Πασχάλης Τεμεκενίδης, ο σκιτσογράφος Γιάννης Δερμεντζόγλου και η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα.
Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε «στην υπερσυγκέντρωση των μμε στα χέρια λίγων ισχυρών ιδιοκτητών και τις σχέσεις διαπλοκής που δημιουργούνται» και συνέκρινε την κατάσταση στην Ελλάδα «με αυτά που συμβαίνουν σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία, όπου παραβιάζεται ωμά το κράτος δικαίου». Η κατάσταση αυτή επικρατεί από την περίοδο των μνημονίων, πρόσθεσε ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος μίλησε και για «οπτική χειραγώγησης της πολιτικής αντίληψης μέσα από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων».
Ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε τη διεθνή διάσταση του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου. Όπως τόνισε, «υπάρχουν δύο δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ευρώπη, ενώ παρατηρούνται και περιπτώσεις περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης σε μεγάλα ειδησεογραφικά ‘φρούρια’ όπως είναι το BBC». Ο κ. Κούλογλου συμπεριέλαβε την Ελλάδα μαζί με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία στις χώρες «όπου πλέον έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η ελευθερία της έκφρασής των μμε».
Κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν είναι αξιόπιστο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε έρευνα που παρουσίασε ο διευθυντής του Palmos Analysis. Αναλύοντας το αποτέλεσμα βάσει της ηλικίας, ανέφερε ότι στις ηλικίες 17 – 34 ετών το 60% επιλέγει την online ενημέρωση, ενώ στις ηλικίες άνω των 55 ετών μόνο το 25% επιλέγει να ενημερωθεί μέσω διαδικτύου καθώς η πλειοψηφία επιλέγει την τηλεόραση. Οι εφημερίδες κρατάνε σταθερά ένα ποσοστό από 9% έως 14% σε όλες τις ηλικίες. Οι άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου επιλέγουν σε ποσοστό 56% την τηλεόραση ως μέσο ενημέρωσής τους, ενώ το διαδίκτυο επιλέγει μόνο το 3%. Αντίθετα, οι απόφοιτοι Πανεπιστημίου ενημερώνονται κυρίως από τις ιστοσελίδες σε ποσοστό 29%, ενώ οι εφημερίδες κρατάνε ένα πολύ καλό ποσοστό (17%) στους αποφοίτους με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
Ο αναλυτής ανέφερε ακόμη, ότι «το 65% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τίθενται μεροληπτικά υπέρ της κυβέρνησης και κατά της αντιπολίτευσης, ενώ το 48% των ψηφοφόρων της ΝΔ παραδέχονται την μεροληπτική στάση των μμε υπέρ της κυβέρνησης».
Η επίκουρη Καθηγήτρια Ιωάννα Κωσταρέλλα, σχολίασε ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα της Palmos Analysis και του Digital News Report του Reuters, αναδεικνύουν πως «η Ελλάδα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, σε αντίθεση με χώρες όπως η Φινλανδία, όπου τα μμε απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών» ενώ διέκρινε τρία είδη λογοκρισίας: την κρατική λογοκρισία (όπως επιβάλλεται στην Κίνα), την αντιδεοντολογική και ανήθικη λογοκρισία των μμε, που επιβάλλει στους δημοσιογράφους η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης που εξαρτώνται από το δημόσιο χρήμα (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα) και την λογοκρισία των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-lawandorder.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις