«Πολλοί διαβητικοί γυρίζουν τώρα σε παλιότερες αγωγές και φάρμακα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά»

Την ώρα που τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ εξακολουθούν να αναζητούν μάταια από φαρμακείο σε φαρμακείο τα νέα καινοτόμα φάρμακα GLP-1 για τη ρύθμιση της νόσου τους, έρχεται στο «φως» η πληροφορία πως στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) βρίσκονται τους τελευταίους έξι μήνες περίπου 5.500 σκευάσματα GLP-1 με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη (Ozempic).

Πρόκειται για όσα απέμειναν από την αρχική συνολική παραλαβή 9.000 συσκευασιών τις οποίες προμηθεύτηκε το ΙΦΕΤ από το εξωτερικό για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, όταν το φάρμακο είχε εξαφανιστεί από τα φαρμακεία.

«Πολλοί διαβητικοί γυρίζουν τώρα σε παλιότερες αγωγές και φάρμακα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά», τονίζει o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας και συμπληρώνει: «Η διατήρηση του σωματικού βάρους που είχαν καταφέρει εξαφανίζεται και κάποιοι έχουν πάρει ήδη κιλά, άρα απευθείας το πρόβλημα τους ξαναχτυπά στην καρδιά και κάποιοι που είναι πολλά χρόνια με διαβήτη και είναι και κάποιας ηλικίας, μπορεί ακόμη και να τους χάνουμε. Αλλά ποιος μπορεί να το καταγράψει αυτό;».

Ως εκ τούτου έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση κατά την οποία 4.200 κουτιά των 0,5mg (μηνιαία θεραπεία) διανεμήθηκαν στα φαρμακεία και τους ασθενείς τον Μάη, αλλά τα υπόλοιπα 5.500 του 1 mg (τριμηνιαία θεραπεία) από τον περασμένο Ιούνιο παραμένουν αδιάθετα!

«Από τον ΕΟΦ δεν υπάρχει δικαιολογία»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χρήστος Δαραμήλας, αναφέρθηκε στον ΕΟΦ και στην ανάμειξή του στην υπόθεση: «Από τον ΕΟΦ δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν έχει απαντήσει σε κανενός το ερώτημα. Ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ επικαλέστηκε, το ότι η νομική σύμβουλος του Οργανισμού δεν του επέτρεψε να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης ετικετών διανομής. Ο Υπουργός ζήτησε την έκθεση της νομικής συμβούλου του ΕΟΦ και δεν την πήρε ποτέ στα χέρια του».

Όπως διευκρινίστηκε, η θητεία του προηγούμενου προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, δεν ανανεώθηκε τελικά, οπότε το βάρος της επίλυσης του προβλήματος πέφτει σήμερα στον νέο πρόεδρο, Καθηγητή Φαρμακολογίας, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, ο οποίος όμως μόλις χθες ανέλαβε καθήκοντα.

«Μιλάμε για μια συνολική διαφορά των 6 ευρώ, στις τριμηνιαίες συσκευασίες»

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, και στο ΙΦΕΤ δεν έχει οριστεί νέα Διοίκηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διάθεσης των φαρμάκων.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά της τάξεως των δύο ευρώ το κουτί, δηλαδή ανάμεσα στην τιμή που δήλωσαν (308 ευρώ) και την τιμή που τελικά αγόρασαν (310 ευρώ) το φάρμακο κι αυτό εμποδίζει τον ΕΟΦ να βγάλει ετικέτες διανομής για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα. Μιλάμε δηλαδή για μια συνολική διαφορά των 6 ευρώ, στις συγκεκριμένες τριμηνιαίες συσκευασίες», υπογράμμισε ο κ. Δαραμήλας, σημειώνοντας πως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΙΦΕΤ με μια μεγάλη ποσότητα αντιβιοτικών που αγοράστηκαν από το εξωτερικό στις αρχές του χρόνου και παραμένει επίσης, διάθετη:

«Τις αγόρασαν τις αντιβιώσεις αυτές και δεν τις διένειμαν, γιατί δεν έβγαλε ο ΕΟΦ και πάλι ετικέτες διανομής. Είναι κι αυτές στην αποθήκη του ΙΦΕΤ και είναι σίγουρα πάνω από 3 χιλιάδες συσκευασίες». Επισημαίνει δε, μιλώντας στο iatropedia.gr, πως το χειρότερο είναι, ότι το ΙΦΕΤ δεν έχει δική του φαρμακαποθήκη, ούτε δικό του ψυγείο για να διατηρήσει τα φάρμακα: «Το Οzempic θέλει ψυγείο και τα ψυγεία τα πληρώνει το ΙΦΕΤ για να έχει τα φάρμακα εκεί να “κάθονται”. Δεν έχει δικό του σημείο διατήρησης φαρμάκων. Πληρώνουμε δηλαδή και τη συντήρηση γι’ αυτά τα φάρμακα και τη φύλαξή τους».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις