Η είδηση ότι η Εκκλησία της Ελλάδας προτίθεται να “κτίσει” τη δική της ψηφιακή τράπεζα, στα πρότυπα λειτουργίας της Revolut προκαλεί ήδη ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός του εκκλησιαστικού κοινού και των πιστών.

Η είδηση είναι επιβεβαιωμένη από πολλές πηγές καθώς ήδη πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ, η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του πρωτόγνωρου αυτού εγχειρήματος είναι η Financial Innovation Holding που λειτουργεί ήδη από το 2021 με ιδρυτή τον “μάνατζερ” Άγγελο Φιλιππίδη, πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο οικονομολόγος και στέλεχος του οργανισμού επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, ξεμπέρδεψε οριστικά από τη δικαστική περιπέτεια του, το 2020 με την απόφαση του Εφετείου που τον αθώωσε από τις κατηγορίες των επισφαλών δανείων του Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον οικονομικό Τύπο, ο Άγγελος Φιλιππίδης έχει ενεργό ρόλο στη δημιουργία της εκκλησιαστικής τράπεζας στην οποία προβλέπεται μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να ενταχθούν αρχικά η Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Οι αντιδράσεις για την ίδρυση της ηλεκτρονικής “Phos Bank” είχαν ως αποτέλεσμα την επίσημη παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου η οποία με ανακοίνωσή της επιχείρησε να απαντήσει στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα. Δεν διαψευδει ωστόσο την είδηση της πρόθεσης για τη λειτουργία τράπεζας. Διαψεύδει ότι ελήφθη ήδη η απόφαση για να κατατεθεί το απαιτούμενο αίτημα αδειοδότησή της προς την Τράπεζα της Ελλάδας! Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι: «Εν σχέσει προς δημοσιεύματα περί επικείμενης υποβολής από την Εκκλησία της Ελλάδος αιτήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος ανακοινώνεται ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση από την αρμόδια Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος”. Παραπέμπει δε για τις επίσημες ανακοινώσεις στον αρμόδιο Συνοδικό Μητροπολίτη.

Τα σχέδια για τη λειτουργία της τράπεζας 

Η αποκάλυψη για το σχέδιο δημιουργίας ηλεκτρονικής τράπεζας από την Εκκλησία της Ελλάδας φαίνεται πως σχετίζονται άμεσα με τις πρόσφατες εξελίξεις σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία της, την αξιοποίησή της και των σχέσεων της με το κράτος. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι στο τέλος Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στο μενού της συνάντησής τους ήταν και το “αγκάθι” της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μια περιουσίας που το κράτος εδώ και πολλά χρόνια έχει στο προσκήνιο εκμετάλλευσης ή συνεκμετάλλευσης του με την Εκκλησία. Σε εκείνη τη συνάντηση για την οποία κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι και δεν υπήρξαν εκτενείς ανακοινώσεις, γνωστοποιήθηκε ότι συμφωνήθηκε “να συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας που θα πρέπει να καταγράψουν τα ακίνητα και τις εκτάσεις της Εκκλησίας, να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αν είναι κατοικήσιμα, να καταγράψουν το νομικό καθεστώς τους κι αν εκκρεμούν αμφισβητήσεις ή είναι διεκδικήσιμα”.

Η αποκάλυψη για την πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδας να καταθέσει φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη σύσταση “ψηφιακής τράπεζας” στα πρότυπα των λεγόμενων fintech εταιρειών οι οποίες προσφέρουν πολύ περισσότερες οικονομικές υπηρεσίες, όπως μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών, μετατροπή συναλλάγματος, αγοραπωλησία μετοχών και εμπορευμάτων (commodities) αλλά και κρυπτονομισμάτων, ήρθε μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου.

 

Όπως γράφει πλειάδα οικονομικών ιστοσελίδων τις τελευταίες ημέρες η τράπεζα “Phos Bank” θα λειτουργήσει από την εταιρεία Financial Innovation Holding που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 ως ΙΚΕ από τον Άγγελο Φιλιππίδη και τον Απρίλιο του 2022 μετατράπηκε σε ΑΕ. Πριν από αυτή την μετατροπή ο Άγγελος Φιλιππίδης δώρισε το 50% των μετοχών της ΙΚΕ (2.000 εταιρικά μερίδια) στην Εκκλησία της Ελλάδος. Σήμερα ως μέτοχοι της Financial Innovation Holding εμφανίζονται ο ‘Αγγελος Φιλιππίδης με 50% και η Εκκλησία της Ελλάδος με 32%. Τη μετοχική σύνθεση φέρεται ότι συμπληρώνουν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» με 8% και η συνδεόμενη με την Εκκλησία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΝΑΥΣ – Ελληνική Εταιρεία για τον Πολιτισμό και την Αξιοπρέπεια του Ανθρώπου» με ποσοστό 10%. Στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΝΑΥΣ μετέχουν με ποσοστό 98% ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, με ποσοστό 1% η Ιερά Μονή «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Βαρνάβα Αττικής και με ποσοστό 1% το φιλανθρωπικό Σωματείο «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Το οικονομικό επιτελείο της Ιεράς Συνόδου φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την εκπόνηση του τελικού business plan το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί μαζί με την αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα ως επικεφαλής της νέας ψηφιακής τράπεζας θα είναι “γνωστός εν ενεργεία τραπεζίτης”.

Η ακίνητη περιουσία και η συμμετοχή σε Τράπεζες

Πολλές φορές γίνεται λόγος για την “αμύθητη περιουσία” της ελληνικής Εκκλησίας, χαρακτηρισμός που δεν αποδέχεται η εκκλησιαστική κεφαλή. Ωστόσο στα στοιχεία που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, είναι αποκαλυπτικά. Η Εκκλησία της Ελλάδας μετείχε προ μνημονίων με σημαντικό μερίδιο στην Εθνική Τράπεζα. Το 2024 η Εκκλησία κλήθηκε να καταβάλει ποσό 2 εκατ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ των χιλιάδων ακινήτων που διαθέτει. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται επίσης ως “πρωταγωνίστρια” σε αρκετά σε πρότζεκτ εκατομμυρίων ευρώ, αφού διαθέτει σημαντικά ακίνητα, ορισμένα εκ αυτών είναι “φιλέτα”. Εξού και η πολιτική συζήτηση για την “αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας” της Εκκλησίας για την οποία δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως έγραψε στο παρελθόν η ιστοσελίδα του skai.gr σε παλιά καταγραφή, με βάση στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπολογίζεται ότι η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. “Η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ. στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Διαθέτει επίσης 900 ακίνητα προς αξιοποίηση, εκ των οποίων το 85% είναι διαμερίσματα, αλλά και γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα”!

Ενδεικτικά αναφέρονται τα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, τα νοσοκομεία Σωτηρία, Ασκληπιείο Βούλας, Ερυθρός Σταυρός, το παλιό υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως που τώρα είναι πολυτελές ξενοδοχείο, η Σχολή της Αστυνομίας, το ξενοδοχείο Athens Lycabettus, αλλά και 250 ακόμη ακίνητα στην παραλιακή ζώνη. Σύμφωνα με την Εκκλησία τα ακίνητα αυτά αποφέρουν πενιχρά έσοδα στα ταμεία της, κυρίως επειδή οι μισθώσεις των μεγάλων εκκλησιαστικών ακινήτων από το κράτος είναι σε πολύ χαμηλό αντίτιμο σε σχέση με την αξία του ακινήτου και τις τιμές της αγοράς.

Το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας διαχειρίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που είχε σκοπό να ρευστοποιήσει την περιουσία προκειμένου να συντηρηθεί η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό της έργο. Με δεδομένες τις απαιτήσεις της κεντρικής κρατικής διοίκησης για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, η δημιουργία και λειτουργία μιας ψηφιακής τράπεζας φέρεται να προσφέρει στην Ιεραρχία ευκαιρία για τη μεγιστοποίηση των κερδών της. 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις