Στόχος να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έχουν πουλήσει σωρηδόν στα ξένα funds
Τις εποχές των σκληρών Μνημονίων θυμίζουν οι πιέσεις των δανειστών για τους πλειστηριασμούς στη χώρα μας, που καταγράφουν σημείο προς σημείο όλα τα «αγκάθια» που παρατηρούνται, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να βγαίνει άγονος.
Κρούουν, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις πλειστηριασμούς πέφτουν στο κενό λόγω έλλειψης ενδιαφερόμενων αγοραστών, δείγμα πως οι δανειστές σχεδόν 14 χρόνια μετά τα καταστροφικά Μνημόνια δεν έχουν καταλάβει ακόμα την ελληνική οικονομία, παρά μόνο στέκονται στους αριθμούς των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, νομίζοντας πως όλα τα ακίνητα στη χώρα μας έχουν τιμές… βίλας. Το 75% των 28.372 πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν στο εννεάμηνο του 2023 κατέληξε άγονο, δηλαδή περισσότεροι από 21.000 πλειστηριασμοί. Το ίδιο ποσοστό άγονων πλειστηριασμών είχε καταγραφεί και το 2022, τονίζουν οι θεσμοί, με μια οριακή βελτίωση σε σχέση με το 2021, όταν αντιστοιχούσαν στο 78% του συνόλου. Τα ποσοστά αποτυχίας των πλειστηριασμών ξεπερνούν σταθερά το 70% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εξηγούν, δε, και τους λόγους που παρατηρείται αυτό το «φαινόμενο» στην Ελλάδα: «Η προγραμματισμένη επανεκκίνηση του «Ηρακλή», του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS), αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ. Ορισμένα χαρτοφυλάκια που τιτλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αρχικού HAPS εξακολουθούν να υποαποδίδουν σε σχέση με τα αρχικά επιχειρηματικά σχέδια, καθώς η διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου χρέους από τους servicers συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες, ακόμη ένα υψηλό ποσοστό άγονων πλειστηριασμών, και, σε μικρότερο βαθμό, σχετικά χαμηλή -αν και αυξανόμενη- εφαρμογή της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού» αναφέρουν. «Πουλήστε όσο όσο» Ο μεγάλος «καημός» των δανειστών είναι να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έχουν πουλήσει σωρηδόν στα ξένα funds. Μάλιστα, σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια έχουν και σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αυτόματος μηχανισμός μείωσης της τιμής του ακινήτου. Προϋπόθεση για τη μείωση της τιμής είναι η διενέργεια δύο άγονων προσπαθειών. Στη συνέχεια προβλέπεται αυτόματη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς κατά 20% και περαιτέρω μείωση κατά 15%, αν δεν υπάρξει πλειοδότης. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που ένα σπίτι βγει σε πλειστηριασμό με αρχική τιμή 100.000 ευρώ, εφόσον για δύο φορές ο διαγωνισμός βγει άγονος, τότε στον τρίτο πλειστηριασμό που θα διενεργηθεί η αρχική τιμή του θα πέσει στα 80.000 ευρώ. Αν και τότε δεν βρεθεί αγοραστής, στον επόμενο διαγωνισμό για το σπίτι η αρχική τιμή θα μειωθεί στα 68.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις