Την ευρωπαϊκή ένταξη των Τιράνων και των Σκοπίων, όπως και την ένταξη του Κοσσόβου στο ΝΑΤΟ προωθεί η Ουάσιγκτον, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πιέσεις προς την Αθήνα να ψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία ασκούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια εμφανή προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μη διακινδυνεύσει η σταθερότητα των Σκοπίων.

Η Ουάσιγκτον, φοβούμενη για επέκταση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά και για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της περιοχής μέσω της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, επιδιώκουν σοβαρά βήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας και ζητούν την ουσιαστική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, επανέρχεται το δίλημμα της αναγνώρισης του Κοσσόβου από τη χώρα μας, καθώς η Ουάσιγκτον, επικαλούμενη και πάλι τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιδιώκει την ένταξη του κρατιδίου αυτού στο ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δείχνει να εξακολουθεί να φοβάται να φέρει το θέμα της ψήφισης των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, καθώς φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη δηλώσει δημοσίως πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει, ενώ ζητούμενο είναι και αν και πόσοι άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα πράξουν το ίδιο-μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το «επιχείρημα» που εισηγούνται ορισμένοι ότι «λόγω του πολέμου πρέπει να τα ψηφίσουμε», δεν δικαιώνει την καταψήφιση και τη λυσσαλέα πολεμική στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τη …δικαιώνει!

Πληροφορίες από το Μαξίμου επιμένουν πως θα επιχειρηθεί τα τρία μνημόνια να μην έρθουν στη Βουλή έως τις εκλογές, αν και θεωρείται δήλωση-και μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πιεί το ποτήρι των διαφοροποιήσεων βουλευτών του, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργοί!

Επιπλέον, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος και επιχειρηματολογία αναγνώρισης του Κοσσόβου, ώστε αυτό να μπει στο ΝΑΤΟ- μέχρι τώρα η Αθήνα δεν το αναγνώριζε προκειμένου να μην αποτελέσει προηγούμενο για το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα. Δεν το αναγνώριζε βεβαίως και η Κύπρος, αλλά και η Ισπανία, η οποία έχει πρόβλημα με τους αυτονομιστές στη Βαρκελώνη και σε άλλες περιοχές της.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις