Καμία πρόσληψη από τους δήμους, παρά τα πρόστιμα
Χωρίς ναυαγοσώστες έχουν μείνει οι περισσότεροι πύργοι στις παραλίες, παρά την υποχρεωτικότητα για την κάλυψή τους, με αποτέλεσμα στα μισά του καλοκαιριού να έχουμε σημαντική αύξηση των πνιγμών! Και αυτό συμβαίνει με υπαιτιότητα των δήμων, που δεν… ιδρώνει το αυτί τους από τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι λιμενικοί!
- Από τη Νάντια Αλεξίου
Από την 1η Ιουνίου ως τις 31 Σεπτεμβρίου οι δήμοι υποχρεώνονται να διαθέτουν ναυαγοσώστες στις λουτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής δικαιοδοσίας τους, ανεξαρτήτως των φορέων διαχείρισής τους.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα στις περισσότερες παραλίες της επικράτειας οι λουόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι, καθώς οι δήμοι δεν επανδρώνουν τους ναυαγοσωστικούς πύργους.Το παράδοξο είναι ότι οι δήμοι και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων και beach bars επιλέγουν να αφήνουν κενούς τους πύργους, προτιμώντας να πληρώσουν τα αυστηρά πρόστιμα που επιβάλλει το Λιμενικό, τα οποία φτάνουν τα 15.000 ευρώ, παρά να προσλάβουν ναυαγοσώστες, αν και υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι.
Φαιδρές δικαιολογίες
Οι δικαιολογίες που προβάλλουν είναι φαιδρές, είτε ότι δεν βρίσκουν προσωπικό που να δέχεται να πληρώνεται στο όριο του βασικού μισθού είτε ότι ο κίνδυνος πνιγμού είναι περιορισμένος καθώς «δεν έχει συμβεί κάτι μέχρι σήμερα», ή γιατί υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποιος έχει την εκμετάλλευση στο μεγαλύτερο μήκος της παραλίας, άρα και την ευθύνη για τους ναυαγοσώστες!
Εξάλλου, σε περιπτώσεις που την ευθύνη έχει ο δήμος τα πρόστιμα δεν αποδίδονται στο ακέραιο ή από τα κατά τόπους λιμεναρχεία επιβάλλονται μικρότερα και διαγράφονται στη συνέχεια, εκτός κι αν προκύψει περιστατικό πνιγμού. Σε αυτή την περίπτωση, επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο και για τη μη επάνδρωση του ναυαγοσωστικού πύργου.
Καθώς είναι δεδομένο ότι θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να απολογηθούν για τη θέση όπου βρίσκονταν σε ενδεχόμενο ατυχήματος, οι επαγγελματίες ναυαγοσώστες αξιώνουν να τους καταβάλλονται οι ανάλογες απολαβές.
Ωστόσο, οι δήμαρχοι που συμμετείχαν τον περασμένο Μάρτιο στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου τέθηκε το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε 135 παράκτιους δήμους της χώρας, είχαν προαναγγείλει ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ανάλογη παροχή, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία.
Χρηματοδότηση
Και αυτό ενώ για τη φετινή θερινή σεζόν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 7.000.000 ευρώ στους δήμους της χώρας για την κάλυψη των δαπανών παροχής ναυαγοσωστικών υπηρεσιών σε οργανωμένες ή μη παραλίες. Σημειώνεται ότι πέρυσι υπήρξαν ακτές από τις οποίες ανακλήθηκε η «Γαλάζια Σημαία» επειδή οι οικείοι δήμοι δεν μερίμνησαν να προσλάβουν έγκαιρα ναυαγοσώστες!
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις