Πάνω από 1.000 επιστήμονες είχαν υπογράψει το 2022 τη Διακήρυξη του Δουβλίνου για τον Κοινωνικό Ρόλο της Κτηνοτροφίας
Συνεργασία με τη βιομηχανία του κρέατος έχουν πολλοί από τους επιστήμονες που είχαν υπογράψει διακήρυξη με την οποία τόνιζαν την οικονομική όπως και κοινωνική σημασία της κατανάλωσης κρέατος τασσόμενοι αναφανδόν υπέρ της κρεατοφαγίας, ισχυρίζεται η Greenpeace.
Πάνω από 1.000 επιστήμονες από τους κλάδους της γεωργίας, την κτηνοτροφίας και των τροφίμων είχαν υπογράψει το 2022 τη Διακήρυξη του Δουβλίνου για τον Κοινωνικό Ρόλο της Κτηνοτροφίας.
Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, επισήμαναν ότι η κτηνοτροφία είναι «υπερβολικά πολύτιμη» και ζητούσαν να υπάρξει μια «ισορροπημένη άποψη για το μέλλον της κτηνοτροφίας». Τονίζουν ότι το κρέας είναι μια άμεσα διαθέσιμη πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας.
Ακόμη σημειώνει ότι «η κανονική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, σαν μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας είναι ευεργετική για τους ανθρώπους».
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει ο Guardian που επικαλείται έρευνα της Greenpeace, η πρωτοβουλία για τη σύνταξη, την υπογραφή και την προώθηση της Διακήρυξης συνδέεται άμεσα με τη βιομηχανία του κρέατος.
Ένας από τους επιστήμονες που ήταν στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, κατά το οποίο υπογράφηκε η Διακήρυξη, έχει στενή σχέση με τη βιομηχανία, παρέχοντας συμβουλές. Θεωρεί μάλιστα τη χορτοφαγία «διατροφική διαταραχή που χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη» και κατακρίνει τις «υστερικές πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα».
Άλλο μέλος της οργανωτικής επιτροπής θεωρεί τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος «διατροφική κωμωδία» και χαρακτηρίζει τους πολιτικούς που στηρίζουν «πράσινες» πολιτικές «εκτός επαφής ανόητους».
Εν τω μεταξύ, τη Διακήρυξη «υιοθέτησε»η Global Meat Alliance, μια ομάδα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία του κράτος και το πρακτορείο δημοσίων σχέσεων Red Flag, το οποίο έχει εργαστεί για αμερικανικές εταιρείας στον ίδιο κλάδο.
Αντιθέτως, όπως λέει στον Guardian Αμερικανός επιστήμονας, «η κοινή άποψη είναι ότι πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος στις περιοχές που το “αντέχουν”», για να μειωθεί η επίπτωση στο περιβάλλον.
Πρόκειται για ένα κείμενο με επιλεκτικά συμπεράσματα, λένε άλλοι επιστήμονες, που αντιγράφει τις τακτικές και τα επιχειρήματα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Όπως σημειώνει ο Guardian, η Διακήρυξη στόχευε έμμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ σχεδόν εξαρχής την είχε υιοθετήσει ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ως μια «πολύτιμη συμβολή στην επιχειρηματολογία» μέσα στην Ένωση.
Πολύ γρήγορα φάνηκαν τα αποτελέσματα. Τον περασμένο Νοέμβριο λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων έγραψε στον επίτροπο ζητώντας να μην καταργηθεί η χρηματοδότηση για την προώθηση του κόκκινου κρέατος, ενώ παράλληλα έχει παγώσει η προώθηση νομοθεσίας για τα τρόφιμα που προέρχονται από βιώσιμες μεθόδους παρασκευής.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις