«Είναι σαφές ότι συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε νεότερη ανακοίνωσή της και ετοιμάζεται για το νέο Πανυγειονομικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

Ειδικότερα, με κεντρικό σύνθημα «Η Δημόσια Υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα» και με στόχο την άσκηση πίεσης για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του ΕΣΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πραγματοποιεί πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία «Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ», προς το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την ερχόμενη Παρασκευή 6/9/2024, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ.

Η ομοσπονδία συμμετέχει επίσης στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων το Σάββατο 7/9/2024 και στη συγκέντρωση στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως για μια καλύτερη δημόσια Υγεία, Πρόνοια και ΕΚΑΒ απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα αυτό, δηλαδή, περισσότερα χρήματα και προσωπικό.

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ την στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7.5% του ΑΕΠ. Με τέτοιες δαπάνες δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι σαφές ότι συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας. Έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών», τονίζουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα η ομοσπονδία καταθέτει συγκεκριμένα στοιχεία με παραδείγματα που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΕΣΥ:

Για τα απογευματινά χειρουργεία

Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή κλείνουν ένα εξάμηνο λειτουργίας. Πάνω από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής εκ των οποίων τα 30.000 περίπου από ένα έτος έως και πέντε έτη. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 5.000 απογευματινά χειρουργεία. Οι περισσότεροι εξ αυτών των ασθενών που χειρουργήθηκαν δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής.

Ακόμη δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του Πρωθυπουργού για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το ταμείο ανάκαμψης.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εάν προσληφθεί προσωπικό και ανοίξει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών σε λιγότερο του ενός έτους θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής.

«Οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστα αναμονής είναι σαφές ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. Εάν είχαν θα είχαν ήδη απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Παράδειγμα στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ έχουμε 10.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής. Μέχρι τώρα σε έξι μήνες έγιναν 500 περίπου απογευματινά χειρουργεία. Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών εκτός λίστας αναμονής. Ο αριθμός χειρουργείων σε αναμονή παραμένει στις 10.000. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες 50 απογευματινά χειρουργεία. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για επιτυχία αυτού του μέτρου;» καταγγέλλει η ομοσπονδία.

Καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που είναι θεμελιώδης αρχή σύσταση του ΕΣΥ ευνοεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις, καταργείται η ισότιμη πρόσβαση

Η λειτουργία Νοσοκομείων που είναι υπό κατασκευή όπως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου η μετατροπή Νοσοκομείων που ήδη λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως της Σπάρτης, της Κομοτηνής, το Ογκολογικό του Παίδων Αγία Σοφίας, ο νόμος για την ψυχική υγεία δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

«Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ήδη λειτουργεί Νοσοκομείο στο ΕΣΥ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Παπαγεωργίου Θες/κης) επίσης ως μονομετοχική ανώνυμη εταιρεία (ΑΕΜΥ ΑΕ Σαντορίνη), χωρίς να έχουν επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα των ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν, σημειώνουν οι γιατροί» αναφέρει η ομοσπονδία και συμπληρώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ανακόψουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων, ούτε θα επιλύσουν τα προβλήματα των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

«Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πολλά έτη επιτρέπεται οι ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στο ΕΣΥ με καλύτερες παροχές και αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ, παρά ταύτα αρνούνται να το πράξουν. Οι ιδιώτες γιατροί δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία παρότι κάποια στιγμή επιτάχθηκαν, επικαλούμενοι προβλήματα υγείας», εξηγούν και προσθέτουν:

«Η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών. Έτσι επιχειρεί με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις να βελτιώσει τα εισοδήματα του υγειονομικού προσωπικού με απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς. Όμως είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά οδηγούνται σε αποτυχία, αφού οι ασθενείς δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν τις υπηρεσίες στο γκισέ των Νοσοκομείων και το υγειονομικό προσωπικό παρ’ ότι έχει οικονομικές ανάγκες δεν αντέχει να υποστηρίξει το μέτρο αυτό λόγω εργασιακής εξουθένωσης».

Βροχή οι παραιτήσεις από το ΕΣΥ – 45.000 κενές οργανικές θέσεις

Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών και μειούμενο συνεχώς προσωπικό στο ΕΣΥ. Με βάση τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνεται το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων.

Την 1 Ιανουαρίου του 2022 ως τακτικό προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 75.022 υπάλληλοι.
Την 1 Ιανουαρίου του 2023 υπηρετούσαν 72.986 υπάλληλοι.
Την 1 Ιανουαρίου του 2024 70.582 υπάλληλοι.
Την 1 Ιουνίου του 2024 (έως τότε διαθέτουμε στοιχεία) 70.096 υπάλληλοι.

Από τον Ιανουάριο του έτους 2022 έως και τον Μάιο του έτους 2024, σε 2,5 χρόνια το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους. Στους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2024, από 1 Ιανουαρίου έως τέλος Μαΐου το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 500 υπαλλήλους. Δηλαδή καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων 500 υπαλλήλων.

Στα Νοσοκομεία έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων. Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000. Υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλπ).

Υπηρετούν 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται όταν τα Νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εκχώρησης των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με ωράρια εργασίας πλήρους απασχόλησης και αμοιβές μερικής απασχόλησης.

«Κούφια λόγια» η μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, το έτος 2023 προσελήφθησαν μόνο 150 επικουρικοί εργαζόμενοι. Κάθε μήνα στα νοσοκομεία το προσωπικό μειώνεται περίπου κατά 300 υπαλλήλους.

Επίσης, οι χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι μεγάλο και άλυτο πρόβλημα. Πάνω από 4 χρόνια διαρκεί η ολοκλήρωση των προκηρύξεων. Για παράδειγμα, η προκήρυξη 7Κ 4.000 θέσεων ξεκίνησε το έτος 2019 και τώρα ολοκληρώνεται με ανακύκλωση του ίδιου του προσωπικού.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων

Τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ και αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την συντήρηση και ανανέωση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής τους.

Έχουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό στα νοσοκομεία όπως μαγνητικούς τομογράφους, αξονικούς τομογράφους, ψηφιακούς μαστογράφους, ΜΕΘ, χειρουργικές αίθουσες κλπ που προέρχονται από δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας και κοινοτικά κονδύλια που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε λίστες αναμονής ή να αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη

Ο θεσμός του προσωπικού οικογενειακού ιατρού δεν υφίσταται. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί συμμετείχαν που ουσιαστικά ούτε αυτοί επιτελούν το έργο τους.

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Τα ασθενοφόρα λόγω έλλειψης διασωστών σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν με πλήρωμα ένστολους που δεν γνωρίζουν από διάσωση ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό.

Πολλά Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού και γιατρών δεν λειτουργούν όλο το 24ωρο. Πολλά εκ των νοσοκομείων της περιφέρειας της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα και έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς.

Ανάγκη για περισσότερες κλίνες ΕΣΥ

Στην χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες νοσηλείας ανά 100.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Έχουμε ανάγκη να λειτουργήσουν περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια τα οποία όμως να λειτουργούν με ασφάλεια. Λέμε ΟΧΙ στις συγχωνεύεις, καταργήσεις νοσοκομείων. Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ.

Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα. Είδαμε επί Covid-19 πόσο απαραίτητο είναι το ΕΣΥ και μπροστά μας έχουμε συνεχώς νέες απειλές για την δημόσια υγεία. Είναι αδιανόητο να ιδιωτικοποιούνται οι δευτερογενείς διακομιδές χωρίς καν να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αφού υπάρχει συνταγματικός περιορισμός.

Σύσταση των θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων στα νοσοκομεία για να αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές, μεταφορά των διασωστών των Κέντρων Υγείας στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να δημιουργηθούν παντού σταθμοί του ΕΚΑΒ με άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά και οι διακομιδές να γίνονται αποκλειστικά και μόνο από διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων με άδεια άσκησεως επαγγέλματος.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις