Η συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη το 2005

Εκδόθηκε στην Ελλάδα την Πέμπτη η πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος, Αντωνία ή αλλιώς Τόνια Ηλία που ήταν από το 2005 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία. Η πρώην πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία έχει καταδικαστεί ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και συγκεκριμένα καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ήταν φυγόδικη επί 19 χρόνια.

Δείτε επίσης: Αντωνία Ηλία: Εκδόθηκε στην Ελλάδα, μετά από 19 χρόνια, η πρωτοδίκης πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού

Ποιά όμως είναι Τόνια Ηλία; Τι έχει να πει για τις κατηγορίες εις βάρος της; Πριν από 19 χρόνια είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη για το περιοδικό HOTDOC, «τρέμοντας» την έκδοσή της στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο HOTDOC (τεύχος 62) και στον Κώστα Βαξεβάνη:

Ανάμεσα και σε όσα την ενδιέφεραν, ήταν να μάθει «τι ζώδιο είμαι», πράγμα το οποίο παρέκαμψα με τον παραδοσιακό προσωπικό μου τρόπο λέγοντας πως «είμαι κροκόδειλος». Η Ηλία ήταν αρκετά έτοιμη να υπερασπιστεί όσα είπε και στο αγγλικό δικαστήριο που θα αποφάσιζε για την έκδοσή της. Πως δηλαδή είναι αθώα, θύμα του κατεστημένου της Δικαιοσύνης, κατατρεγμένη για τις αριστερές της απόψεις και -κάποιες στιγμές- πως είναι σκληρό καρύδι.

Περίπου τα ίδια έχει πει σε αρκετές συνεντεύξεις που έχει δώσει τον τελευταίο χρόνο και οι οποίες (ας μου επιτραπεί η κρίση) παρουσιάζουν μια κόκκινη Ηλία στη θέση της διεφθαρμένης ανακρίτριας των δικογραφιών. Σε πολλά σημεία, η Τόνια Ηλία παρουσιάζει αντιφάσεις που δεν αφορούν στην ουσία της υπόθεσης, στην οποία άλλωστε δεν μπήκε, αλλά την θεωρητική επιχειρηματολογία. Έτσι, η Ηλία εμφανίζεται ως κατατρεγμένη της Δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα έχει υπηρετήσει στις Βρυξέλλες ως διπλωματικός υπάλληλος, θέση που σίγουρα απαιτεί γνωριμίες και «σπρώξιμο». Εμφανίζεται ως υπερασπιστής της αλήθειας και της αθωότητάς της, αλλά δεν επιστρέφει στην Ελλάδα για να τα υπερασπιστεί.

Στη συζήτησή μας, η Τόνια Ηλία προσπάθησε να εμφανίσει τα ελληνικά εντάλματα πως ακυρώθηκαν από τα βρετανικά δικαστήρια, ενώ η αλήθεια είναι πως τα εντάλματα εκτελέστηκαν μέσα από την πληρωμή των ποινών, αφού προηγήθηκε νόμος που την εξυπηρέτησε. Λίγο αργότερα ωστόσο παραδέχθηκε πως έτσι ήταν. Για την ουσία των υποθέσεων για τις οποίες διώκεται, για τις δικαστικές αποφάσεις δηλαδή που έβγαλε υπέρ συγκεκριμένων συνηγόρων παρά τα αντίθετα αποδεικτικά στοιχεία, υποστήριξε πως αυτή ήταν η κρίση της και το δικαίωμα του δικαστή.

Είναι δικαίωμα της Τόνιας Ηλία να εκθέσει την αλήθεια της και μέσα από αυτή να προσπαθήσει να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τους διώκτες της. Υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι όχι μόνο η καταγραφή της αλλά και να προσπεράσει την παγίδα που δημιουργεί η προσωπική επαφή και η υπεράσπιση όποιου βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Τέλος, η επιμονή της κυρίας Ηλία στη σφαίρα του ερωτικομεταφυσικού και της παρουσίασης όλης της υπόθεσης ως πράξη ερωτικής αντεκδίκησης μπορεί να είναι πεποίθησή της, πλάνη της ή ισχυρισμός που αποδυναμώνει την κατηγορία. Δεν καλείται, πάντως, να δικαστεί για αυτά.

Γιατί αποφεύγετε να δικαστείτε;

Δεν αποφεύγω. Έφυγα από την Ελλάδα πανηγυρικά. Θα μπορούσαν να με σταματήσουν τότε, αλλά δεν το έκαναν. Το 2005 έφυγα για συγκεκριμένο λόγο, για πολύ σοβαρή απειλή κατά της ζωής μου, την οποία δέχθηκα μετά από συνέντευξη που είχα δώσει. Σ’ αυτή τη συνέντευξη έκανα αποκαλύψεις για την υπόθεση Λυμπέρη και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. Ανώτεροι δικαστές, ένας εκ των οποίων είχε δεσμούς με ισχυρό επιχειρηματία των Αθηνών, ήθελαν την κλινική του Λυμπέρη. Λίγο μετά τη συνέντευξη, συγκεκριμένος επιχειρηματίας μου μετέφερε το μήνυμα ότι η ζωή μου βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και σκοπός τους είναι να με φορτώσουν με κακουργήματα, για να με οδηγήσουν στη φυλακή, όπου θα κατέληγα σε θάνατο είτε από ατύχημα, είτε από αυτοκτονία.

Ποιοι δικαστές ήταν αυτοί;

Σ’ εμένα είχε μιλήσει ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ο οποίος αμέσως μετά τη συνέντευξή μου παραιτήθηκε. Έχω καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση από τον κ. Μπάγια, με τον οποίο δεν είχα μιλήσει ποτέ. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον Μπάγια διαβιβάστηκαν σ’ εμένα από τον τότε προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, τον κ. Νεκτάριο Βαζαίο. Ο κ. Βαζαίος μου είχε πει ότι λίγες ημέρες πριν από την απολογία του Λυμπέρη, του είχε τηλεφωνήσει ο Μπάγιας και τον είχε ρωτήσει «τι ρόλο παίζει η Ηλία;». Ο κ. Βαζαίος απάντησε «είναι αριστούχος δικαστής με πολύ ελεύθερες ιδέες» και ο Μπάγιας αντέτεινε: «δεν με ενδιαφέρουν αυτά, με ενδιαφέρει μην κάνει καμιά πατάτα και αφήσει τον Λυμπέρη έξω».

Αυτό πώς συνδέεται με τον επιχειρηματία;

Διότι πίσω από συγκεκριμένο δικαστή, υπήρχε συγκεκριμένος επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου, καθώς και το όνομα του επιχειρηματία που μου διαβίβασε την πληροφορία περί απειλής ζωής, έχω καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας και αντίστοιχος φάκελος έχει παραδοθεί σε άγγλο συμβολαιογράφο, με εντολή ό,τι και να μου συμβεί να παραδοθεί σε συγκεκριμένα άτομα. Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες γιατί με δεσμεύει το άσυλο. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος ενδιαφερόταν για την κλινική του Λυμπέρη, μου έστειλε εξώδικο, χωρίς εγώ να τον έχω κατονομάσει στη συνέντευξή μου.

Εσείς κατηγορηθήκατε την εποχή εκείνη από τα ΜΜΕ και βάσει κάποιων δικογράφων…

Δεν κατηγορήθηκα. Διασύρθηκα από τα ΜΜΕ. Το 2005 οι δημοσιογράφοι πήρατε την τροφή αμάσητη και με συνδέσατε με τη διαφθορά. Οι περισσότεροι ήταν κάτω από διατεταγμένη υπηρεσία. Γνωρίζω ότι οι πληροφορίες δεν μεταφέρθηκαν από άγνωστα άτομα, αλλά από δικαστικές και πολιτικές πηγές.

Δεν απαντάτε στο γιατί δεν επιστρέψατε στην Ελλάδα για να δικαστείτε.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κάποιος δεν φεύγει επειδή είναι ένοχος. Φεύγει κι επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να βρει το δίκιο του και το σπουδαιότερο, κινδυνεύει η ζωή του.

Ή τον φυγαδεύουν κάποιοι οι οποίοι θα ενοχοποιηθούν αν μείνει εκεί.

Αυτό δεν ισχύει στη δική μου περίπτωση. Από την ώρα που πήρα αυτό το εξώδικο, του οποίου το ύφος είναι απειλητικό, μου προκλήθηκε φόβος. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί πολύ σωστά ωσότου υπεισέλθει η λέξη «εντολή».

Στη δικογραφία υπάρχουν καταθέσεις της κ. Χριστίνας Καλαμιώτη, η οποία υποστηρίζει ότι σας χρημάτισε μέσω του κ. Λαμπίρη, για να αποφυλακιστεί ο σύζυγός της.

Δεν λέει κάτι τέτοιο. Λέει ότι με γνώρισε ως ερωμένη του κ. Λαμπίρη και ουδέποτε έγινε συναλλαγή χρημάτων μεταξύ μας. Δεν υπάρχει καμία κατάθεση, που να λέει ότι κάποιος μου έδωσε χρήματα.

Υπάρχουν ηχογραφημένες συνομιλίες με τον Τόσκα;

Οι συνομιλίες αυτές είναι προϊόν συρραφής. Για τις κασέτες αυτές -οι οποίες δεν ενοχοποιούσαν εμένα, γιατί δεν ήμουν εγώ δικαστής- ζήτησα πραγματογνωμοσύνη από τον κ. Σανιδά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Έκανα μήνυση επειδή αποτελούσαν προϊόν συρραφής, αλλά απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι οι κασέτες ήταν τότε νόμιμο αποδεικτικό μέσο, διότι εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον. Αμέσως μετά, το 2007, ένα βούλευμα έκρινε τις κασέτες ως παράνομο αποδεικτικό μέσο. Δηλαδή, οι κασέτες ήταν νόμιμο αποδεικτικό μέσο, ώσπου να καταδικαστώ στην κοινή γνώμη και να μπορούν εύκολα να με δικάσουν και στο δικαστήριο.

Είχατε πει στο παρελθόν ότι ο Σανιδάς είναι ένας από αυτούς που επένδυσαν στην δίωξή σας. Γιατί;

Το λέω και το εννοώ. Ο κ. Σανιδάς κρίθηκε. Το κατηγορητήριό του κατέρρευσε. Θα επαναφέρω τη φράση που είχα πει στον ίδιο κατά την απολογία μου: «μην προσπαθείτε σε καμία περίπτωση να βγάλετε δωροδοκία μέσα από τα δάνεια. Δεν θα σας προκύψει. Όποια πέτρα κι αν σηκώσετε για εμένα, δάνειο θα βρείτε». Από το 2005 είμαι στο μικροσκόπιο των αρχών και δεν έχει βρεθεί τίποτα.

Μια απόδειξη που δεν βρέθηκε δεν σημαίνει απουσία απόδειξης.

Το 2014 συνελήφθην από την αγγλική αστυνομία. Στην Αγγλία, όταν μέσα στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται ξέπλυμα, γίνεται έλεγχος όλων των περιουσιακών στοιχείων, από την ώρα που μπήκες στη χώρα. Κρίθηκα επίσημα άπορη.

Θεωρείτε πως η αλλαγή του νόμου για τις υποκλαπείσες συνομιλίες είναι πολιτικά παράνομη;

Βεβαίως. Η δε δίκη των συγκατηγορουμένων μου, προχώρησε εν απουσία μου. Η δίκη αυτή κράτησε δύο χρόνια και σε δεύτερο βαθμό όλοι οι συγκατηγορούμενοί μου αθωώθηκαν αμετάκλητα για τις ίδιες κατηγορίες μ’ εμένα, γιατί προέκυψε ότι ουδέποτε μου υποσχέθηκαν κάτι, ουδέποτε μου έδωσαν κάτι, ουδέποτε αποδείχθηκε οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ μας.

Το γεγονός ότι για παράδειγμα ο Κεχαγιόγλου αθωώθηκε, δεν σημαίνει και δική σας αθώωση.

Νομικά σημαίνει. Ο κ. Κεχαγιόγλου αθωώθηκε για την υπόθεση Λυμπέρη, με το παραπάνω σκεπτικό. Κανένας μάρτυρας, κανένας άνθρωπος δεν υπέβαλε μήνυση σε βάρος μου, ότι του ζήτησα χρήματα.

Δεν ξέρουμε για τι άλλο κατηγορείστε. Πρέπει να δικαστείτε.

Δεν υπάρχει καμιά κατηγορία που εκκρεμεί σε βάρος μου. Σαφώς πρέπει να δικαστώ, αν εννοείτε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να πει τη λέξη «αθώα». Δεν πρέπει να εκδοθώ όμως. Πρώτον, γιατί είναι καταχρηστικό να ζητάς την έκδοση κάποιου όταν το αδίκημα δεν υφίσταται πλέον νομικά και δεύτερον, γιατί ένας εισαγγελέας εκδόσεων αναφέρει ψευδή στοιχεία. Τα στοιχεία που κατά την άποψή μου στοιχειοθετούν συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος των εισαγγελέων είναι: Πρώτον, η κ. Άννα Ζαΐρη ανέφερε σε έγγραφό της, ότι η αθώωση του Εμμανουηλίδη και του Κεχαγιόγλου είναι για τελείως άσχετες υποθέσεις με τη δική μου. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται ακριβώς για την ίδια υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος για την οποία ζητάει η Ελλάδα την έκδοση μου. Δεύτερον, ο κ. Γιάννης Αγγελής, σε άλλο έγγραφο, αναφέρει ότι η συνολική ποινή μπορεί να διασπαστεί στην περίπτωση μου, ενώ αυτό δεν ισχύει. Και το δεύτερο συμπέρασμά του είναι ότι: «η κ. Ηλία είναι νομικός άριστη, έχει διατελέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωρίζει άριστα κοινοτικό δίκαιο, δίκαιο ενταλμάτων, ελληνικό δίκαιο και θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε νομικό τερτίπι για να αποφύγει την έκδοση. Όμως, για εμάς είναι σοβαρή υπόθεση διαφθοράς». Διαφθορά νομικά, εννοούμε δωροδοκία. Ο κ. Αγγελής ξέρει ότι αδίκημα δωροδοκίας δεν υφίσταται στην περίπτωσή μου. Διότι αθωώθηκαν οι δικηγόροι που κατηγορήθηκαν πως με δωροδόκησαν. Ο δικηγόρος που με εκπροσωπεί έστειλε επιστολή με τις καταγγελίες αυτές στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει από τον νόμο την ευθύνη και εποπτεία σε θέματα έκδοσης. Από τις 3 Απριλίου του 2014, ο κ. Αθανασίου όφειλε να διατάξει προκαταρκτική για τους εισαγγελείς.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ισχύει αυτό, την υπόθεση δεν θα την κρίνουν αυτοί που έστειλαν τα ψευδή στοιχεία.

Σωστά. Όμως πιστεύω ακράδαντα, ότι τα ψευδή στοιχεία εστάλησαν κατόπιν εντολής. Έχω κάθε λόγο να φοβάμαι. Είναι πολύ πιθανό να βρεθώ νεκρή σε κάποιο κελί, διότι όσο ζω, δηλώνω ότι δεν τους φοβάμαι και θα τους αποκαλύπτω. Ξέρετε πολλούς που θα έλεγαν δημόσια ότι ψεύδονται εισαγγελείς;

Δολοφονούμε κάποιον για να του κλείσουμε το στόμα…

Μόνο; Όταν υπάρχει εκδίκηση και συσσωρευμένο μένος εναντίον του; Μην ξεχνάτε ότι η πληροφορία που μου μεταδόθηκε το 2005 και με ανάγκασε να φύγω πανικόβλητη, συστήθηκε ξανά με τα ψευδή στοιχεία. Σε καμιά περίπτωση εισαγγελείς δεν θα έστελναν ψευδή στοιχεία. Άραγε ποια είναι η εντολή και από ποιον; Από τον κ. Αθανασίου; Ο κ. Αθανασίου είχε προσωπική άποψη για την υπόθεση μου. Όταν ήμουν ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο, με είχε επισκεφτεί. Του είχα πει για τις πιέσεις που κρύβονται πίσω από την υπόθεση και με είχε συμβουλεύσει να συνεχίσω να επιμένω στην ανανέωση της θητείας μου.

Ο κ. Αθανασίου γιατί να σας επισκεφτεί;

Δεν είναι παρεξηγήσιμο αυτό, διότι ήταν μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εγώ την ίδια συμπεριφορά που κρατάω τώρα και εμμένω στο να μην εκδοθώ, τηρούσα και με την ανανέωση της θητείας μου. Πληροφορήθηκε λοιπόν και ήρθε να με ρωτήσει τι συμβαίνει, γιατί δεν θέλουν να μου ανανεώσουν τη θητεία. Του εξήγησα, ότι πίσω απ’ αυτό κρύβεται η υπόθεση Λυμπέρη. Με είχε συμβουλεύσει να μην το βάλω κάτω και να πω ευθέως τους λόγους και τα επιχειρήματά μου. Ξέρει ο κ. Αθανασίου, γι’ αυτό αποκλείω να είναι πίσω από τους εισαγγελείς. Δεν μπορώ, όμως, να εξηγήσω την ένοχη σιωπή του.

Νομίζετε πώς οι εισαγγελείς είναι κατευθυνόμενοι;

Δεν έχουν απολύτως τίποτα προσωπικό μαζί μου. Οι εισαγγελείς όμως δεν κάνουν τέτοια λάθη. Είμαι πεπεισμένη, ότι λειτουργούν κατόπιν εντολής, διότι εξαρχής υπήρξα ξένο σώμα. Ήμουν αντισυστημική. Ανθρώπινη, επιεικής και φειδωλή στην προσωρινή κράτηση. Ταυτόχρονα είχα κάνει καταγγελίες για διαφθορά και είχα αρνηθεί επανειλημμένως να υπακούσω σε παράνομες εντολές.

πηγή

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις