Τελικά, υπάρχει «μυστική ατζέντα» μεταξύ κυβέρνησης και Άγκυρας; Από το 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες, προέκυψαν πολλά, σημαντικά και διαφωτιστικά.
«Είναι η πρώτη φορά που το Κυπριακό ζήτημα δεν βρίσκεται στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς οι δύο κυβερνήσεις (Ελλάδας και Τουρκίας) δεν θέλουν να γίνουν όμηροι του Κυπριακού», υπογράμμισε η καθηγήτρια του Παντείου, Μαριλένα Κοππά, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες σε συζήτηση που συντόνισε ο Ian Lesser, Αντιπρόεδρος German Marshall Fund of the US.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η επισήμανση του Μουσταφά Αϊντίν, προέδρου του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας και καθηγητή διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο, Καντίρ Χας, ο οποίος τόνισε ότι το βασικό θέμα για την τουρκική πλευρά δεν είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά τα εθνικά ύδατα και η αποστρατιωτικοποίηση κάποιων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία που έδωσε ο Μ. Αϊντίν ότι αυτή τη στιγμή συζητείται ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα ατζέντα – πακέτο 20 θεμάτων! Ως γνωστόν, η Τουρκία ζητάει «διάλογο» επί πακέτου θεμάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει δημόσια ότι συζητά μόνο για ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα. Εάν ισχύουν, όμως, όσα λέγει ο Μ. Αϊντίν, τότε η Αθήνα κάνει «μυστική διπλωματία» και αποκρύπτει από την ελληνικοί κοινή γνώμη την πραγματική ατζέντα.
ΥΠΕΞ, «πολιτικός διάλογος» και «μυστική ατζέντα»
Δεδομένων των επισημάνσεων των δύο καθηγητών, είναι απορίας άξιον σε ποια βάση πηγαίνει να διαπραγματευτεί με την τουρκική πλευρά η Αθήνα; Ως γνωστόν ο «πολιτικός διάλογος» ξεκινάει τις επόμενες ημέρες. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι η «έμπιστη» του Κυριάκου Μητσοτάκη, υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Στο συγκεκριμένο πρόσωπο έχουν μεταβιβαστεί όλες οι αρμοδιότητες λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών και, βέβαια, η ουσιαστική ατζέντα του ελληνοτουρκικού «διαλόγου». Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ουσιαστικά διατηρεί τη θέση του μόνο για την πολιτική εποπτεία επί των ελληνο-τουρκικών ως το δεξί χέρι του Κ. Μητσοτάκη.
Η Α. Παπαδοπούλου, δηλαδή, διοικεί όλο το υπουργείο στην παραμικρή του λεπτομέρεια και θα έχει και την ευθύνη για τα ελληνοτουρκικά. Διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία τους, αλλά και εντονότατες επιφυλάξεις ως προς το πως είναι δυνατόν με τέτοιον τεράστιο όγκο εργασίας, και το υπουργείο να «διοικεί» και με το πλέον καυτό εθνικό θέμα της χώρας, τα ελληνοτουρκικά, να ασχολείται.
Σημειωτέον, υπάρχει εντονότατη φημολογία ότι, έως τώρα, ενόψει της έναρξης του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» δεν φαίνεται να έχουν γίνει συσκέψεις της υφυπουργού με τα αρμόδια επιτελεία των διπλωματών του ΥΠΕΞ προκειμένου να προετοιμαστεί ο «πολιτικός διάλογος».
Γενικότερα, η Α. Παπαδοπούλου φαίνεται πως έχει επιλέξει ένα άκρως συγκεντρωτικό «διοίκησης» που όλα γίνονται από την ίδια και τρία – τέσσερα ακόμα άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης της.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η νέα γενική γραμματέας του ΥΠΕΞ δεν έχει τις αυξημένες αρμοδιότητες που είχαν όλοι οι προηγούμενοι γενικοί. Κατά πληροφορίες, ο προηγούμενος γ.γ., εξαιτίας της όχι και τόσο καλής σχέσης του με την Α. Παπαδοπούλου, κατά πως λένε οι κακές γλώσσες στο ΥΠΕ, «μετακόμισε» στο υπουργείο Αμυνας, στον Νίκο Δένδια.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σταυροδρόμι
Την άποψη ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία δεν έχουν την πραγματική βούληση να επιλύσουν τα βασικά εκκρεμή διμερή θέματα, όπως είναι η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), εξέφρασε η Μαριλένα Κοππά, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με την ίδια, καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία. Καθώς δεν υπάρχει βούληση επίλυσης της οριοθέτησης της ΑΟΖ, οι δύο πλευρές εστιάζουν τώρα σε μια «θετική ατζέντα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται μια τάση για διπλή αποσύνδεση “double decoupling”.
Κυπριακό – Ανατολική Μεσόγειος
Πρώτον, είναι η πρώτη φορά που το Κυπριακό ζήτημα δεν βρίσκεται στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς οι δύο κυβερνήσεις (Ελλάδας και Τουρκίας) δεν θέλουν να γίνουν όμηροι του Κυπριακού. Ωστόσο, σημείωσε η κ. Κοππά, ο διάλογος χωρίς την επίλυση του Κυπριακού μπορεί να φέρει «ασφάλεια», αλλά σίγουρα όχι «σταθερότητα».
Δεύτερον, υπάρχει η τάση να διαχωριστούν τα θέματα του Αιγαίου από τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου – κάτι το οποίο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ.
H τελευταία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, περί εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών μαζί με την Κύπρο, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού θέτει δύο ερωτήματα, σύμφωνα με την Μ. Κοππά: Πρώτον, πώς η Τουρκία θα υπογράψει μια συμφωνία με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει και δεύτερον πώς θα γίνει η εκμετάλλευση κοιτασμάτων χωρίς την οριοθέτηση των ΑΟΖ;
Αποστρατιωτικοποίηση – χωρικά ύδατα και «μυστική ατζέντα»
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Αϊντίν τόνισε ότι το βασικό θέμα για την τουρκική πλευρά δεν είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά τα εθνικά ύδατα και η αποστρατιωτικοποίηση κάποιων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα των εθνικών υδάτων, καθώς «χωρίς αυτά δεν μπορείς να συμφωνήσεις για την υφαλοκρηπίδα και να πας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε. «Όλα τα θέματα της Θάλασσας του Αιγαίου είναι αλληλένδετα. Αν υπήρχε μόνο ένα θέμα, τότε όλα θα ήταν εύκολα. Όμως δεν είναι ένα είναι πολλά στην πραγματικότητα και να τα συζητήσουμε όλα για να συμφωνήσουμε», υποστήριξε ο ίδιος.
«Πακέτο» 20 θεμάτων
Παράλληλα, ο Μ. Αϊντίν σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εξήλθαν από μια περίοδο έντασης στις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια και η παρούσα συγκυρία, μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, δημιουργεί εύφορο έδαφος για οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης – κάτι το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και οι δύο πλευρές.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη «θετική ατζέντα» πάνω στην οποία δουλεύουν οι δύο κυβερνήσεις και η οποία αφορά πάνω από είκοσι θέματα και πρόσθεσε ότι αν αυτή φέρει αποτελέσματα είναι «καλό σημάδι», όμως «δεν είναι η λύση του προβλήματος», είναι απλώς μια «προσέγγιση».
Ποια τηλεοπτική σειρά δυσφημεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις