Αντιδράσεις διαφόρων τύπων έχει προκαλέσει φωτογραφία ενός εκθέματος του Μουσείου Μπενάκη που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, το οποίο αποτυπώνει τη Μαντώ Μαυρογένους σε γούρι, που πωλείται έναντι 25 ευρώ.

Μία ματιά είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως το γούρι αυτό θα προκαλούσε αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για έμπνευση που ξεφεύγει από τις παραδοσιακού τύπου απεικονίσεις και παραπέμπει στη διάσημη αφίσα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που έδινε το μήνυμα «We Can Do It» και απεικόνιζε μία εργάτρια με κόκκινο μαντίλι στα μαλλιά και τη γροθιά της ορθωμένη με δυναμικό τρόπο.

Σε αυτό το ύφος, στο γούρι του Μουσείου Μπενάκη η Μαντώ Μαυρογένους με υψωμένη τη γροθιά λέει «We Can Do It», όμως το γούρι δεν μένει εκεί, καθώς περιλαμβάνει και τη φράση «ΥΓΕΙΑ ΚΑΥΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑCΗ» και, αναμενόμενα, έχει διαδοθεί ταχύτατα στα social media προξενώντας παντός τύπου αντιδράσεις.

Η δημιουργός του lucky charm, Κατερίνα Σαββοπούλου είχε πει σε συνέντευξή της στο Marie Claire:

“Η Μαντώ είναι το σύμβολο του φεμινισμού. Έπεσε θύμα της πατριαρχίας, δεν ήταν η Τουρκοκρατία που την σκότωσε. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση”.

Τι απαντά το Μουσείο

Απάντηση στις αντιδράσεις έδωσε το Μουσείο Μπενάκη, με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν παρεμβαίνουν και δεν λογοκρίνουν έργα καλλιτεχνών, ενώ τονίζεται πως το συγκεκριμένο γούρι έχει ήδη εξαντληθεί.

Η ανακοίνωση:

 «Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία.

Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού.

Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια), περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή την στιγμή εξαντληθεί».

zougla.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις