Εντυπωσιακές εικόνες από την εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εθνικών ασκήσεων «Αναγνώριση Ακτών» και «ΛΟΓΧΗ 3/22» που διεξήχθησαν από την Πέμπτη (22/09) έως και την Τετάρτη (28/09) έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό.
Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Βόρειου, Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης και στο Μυρτώο Πελάγος ενώ στις ασκήσεις συμμετείχαν μονάδες των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Αεροπορίας Ναυτικού, Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού «κατά την διάρκεια των ασκήσεων εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, πυρών πρωτεύοντος και δευτερεύοντος οπλισμού, γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου με τη συμμετοχή Αεροσκαφών της ΠΑ, Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), επικοινωνιών καθώς και γυμνάσια αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών».
«Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων είναι η διατήρηση και η περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας και μαχητικής ικανότητας των μονάδων του Αρχηγείου Στόλου» καταλήγει η ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.
Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως είχε γράψει το protothema.gr το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στη Ν.Α Μεσόγειο, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού στη Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε πως το Orus Reis έχοντας ολοκληρώσει τις μετασκευές και την αναβάθμιση του λογισμικού του, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών των συστημάτων του στην θαλάσσια περιοχή του Βοσπόρου.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του Orus Reis τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εντολές στα περιπολούντα πλοία του Π.Ν στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αύξηση της τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις