Κινητικότητα στο πεδίο της κατασκοπείας καταγράφεται και πάλι σε ευρωπαϊκό πεδίο, λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της «Υπόθεσης Πήγασος» που προκάλεσε ανησυχία διεθνώς.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου επιβεβαίωσε χθες ότι Βρετανός πολίτης, εργαζόμενος στην πρεσβεία του Βερολίνου, συνελήφθη την Τρίτη στη Γερμανία με την υποψία ότι κατασκόπευε υπέρ της Ρωσίας.
Λίγο νωρίτερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, αρμόδια για τις υποθέσεις κατασκοπείας, είχε ανακοινώσει ότι ένας άνδρας, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί ως ο 57χρονος Ντέιβιντ Σ., φέρεται να «έδωσε σε εκπρόσωπο των ρωσικών Υπηρεσιών Πληροφοριών τουλάχιστον ένα έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του στο πλαίσιο των καθηκόντων του στη βρετανική πρεσβεία». Η Εισαγγελία διευκρίνισε ότι η σύλληψη του άνδρα στο Πότσνταμ, λίγο έξω από το Βερολίνο, έγινε έπειτα από κοινή επιχείρηση των βρετανικών και γερμανικών Αρχών.
Ο Βρετανός που εργαζόταν για τη βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο -δεν έγινε γνωστό σε ποια θέση- είναι ύποπτος για διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Οι Αρχές έχουν ολοκληρώσει την επιχείρηση έρευνας στο σπίτι και στο γραφείο του υπόπτου και ο εισαγγελέας τον έκρινε προφυλακιστέο έως ότου προχωρήσει το ερευνητικό έργο. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.
Τον Ιούνιο, οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν Ρώσο επιστήμονα (ταυτοποιήθηκε ως ο Ιλνούρ Ν.) που εργαζόταν σε γερμανικό πανεπιστήμιο με την υποψία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Μόσχας.
Οι σχέσεις Μόσχας-Βερολίνου είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το 2015, ενώ το 2019 Ρώσος πολίτης κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο με εντολή της Μόσχας. Στην ένταση των διμερών σχέσεων συνέβαλε και η υπόθεση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύτηκε και ανάρρωσε στο Βερολίνο.
Κίνα-Καναδάς
Συνεχώς επιδεινούμενες είναι οι σχέσεις Κίνας και Καναδά, μετά και από την 11ετή κάθειρξη για κατασκοπεία του Καναδού συμβούλου Μάικλ Σπέιβορ από τις Αρχές της Κίνας. Ο Σπέιβορ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018, εξέλιξη που η καναδική κυβέρνηση εξέλαβε ως μέτρο αντιποίνων μετά τη σύλληψη μερικές ημέρες νωρίτερα στο Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, της Μενγκ Γουανζού, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής γιγαντιαίας εταιρίας τηλεπικοινωνιών Huawei. Ακόμη ένας Καναδός, ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ, έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί ταυτόχρονα με τον Μάικλ Σπέιβορ, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπεία.
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, είχε καταγγείλει την «αυθαίρετη φυλάκιση» των δύο ανδρών και την «έλλειψη διαφάνειας» των κινεζικών Αρχών. Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, κινεζικό δικαστήριο επικύρωσε την ποινή θανάτου που επιβλήθηκε πρωτοδίκως στον Καναδό Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ για διακίνηση ναρκωτικών στην Κίνα. Ο Καναδός πρέσβης στην Κίνα, Ντόμινικ Μπάρτον, καταδίκασε την επιβολή τής θανατικής ποινής στον Σέλενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αποτελεί σύμπτωση» ότι εκδόθηκε την περίοδο που στον Καναδά συζητείται η διαδικασία έκδοσης στις ΗΠΑ της κληρονόμου της Huawei, Μενγκ Γουανζού.
Αθηνά Σουτζου
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις