Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε θέση μάχης το Ισραήλ, έτοιμο για χερσαία επίθεση – Επληξε πάνω από 100 στόχους της Χαμάς στη Γάζα τη νύχτα

74

Ετοιμο να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Γάζα είναι το Ισραήλ, την ίδια ώρα που εκκενώνει πόλη στα σύνορα με τον Λίβανο. «Αρνούμαι να αφήσω τη Χαμάς να νικήσει» διαμηνύει ο Τζο Μπάιντεν.

«Οισραηλινός στρατός έχει λάβει το “πράσινο φως” για να εισέλθει στη Γάζα, όποτε αυτός είναι έτοιμος», δήλωσε στο ABC News το μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, λίγες ώρες μετά τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος προετοίμασε τον IDF για την αμεσότητα της επίθεσης, Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν περισσότερους από 100 στόχους της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του IDF.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαχητικά αεροσκάφη του IDF έπληξαν πάνω από 100 τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόγειας σήραγγας, αποθηκών όπλων και δεκάδων επιχειρησιακών κέντρων διοίκησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι επιθέσεις «εξουδετέρωσαν» μια τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς και έναν ναυτικό πράκτορα της Χαμάς, τον Amjad Majed Muhammad Abu ‘Odeh, ο οποίος πιστεύεται ότι συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ανέφεραν οι IDF.

Καταστράφηκαν επίσης τρομοκρατικά μέσα και όπλα που βρίσκονταν σε ένα τζαμί στη γειτονιά Τζαμπαλίγια της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τέμενος χρησιμοποιούνταν ως “παρατηρητήριο και ορμητήριο από τρομοκράτες της Χαμάς”.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την εκκένωση της πόλης Κιριάτ Σμόνα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Το Ισραήλ ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από την Κιριάτ Σμόνα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι ισραηλινές αρχές “ανακοίνωσαν την εφαρμογή σχεδίου για την απομάκρυνση των κατοίκων” της πόλης αυτής και τη μεταφορά τους “σε σπίτια υποδοχής που χρηματοδοτούνται από το κράτος”, επεσήμανε ο στρατός.

Η Κιριάτ Σμόνα έχει περίπου 25.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τον συνοριακό φράκτη με τον Λίβανο.

Χθες, Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπολύθηκε επίθεση με εκτοξευτήρα ρουκετών από το έδαφος του Λιβάνου, στην οποία απάντησε πλήττοντας “υποδομές της Χεζμπολάχ”. Επίσης o ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της περιοχής από την οποία έγινε η επίθεση.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τις συγκρούσεις στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα έχουν σκοτωθεί περίπου 20 άνθρωποι από την πλευρά του Λιβάνου, κυρίως μαχητές, αλλά και ένας δημοσιογράφος του Reuters και δύο άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της σύρραξης, με την εμπλοκή σε αυτή του λιβανέζικου, σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού και επαγρύπνησης στα βόρεια. Αν η Χεζμπολάχ κάνει ένα σοβαρό λάθος, θα απαντήσουμε με ιδιαίτερη ισχύ”, προειδοποίησε την Τρίτη ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να αφανίσουν μια γειτονική δημοκρατία

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες, δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, αναγγέλλοντας πως θα ζητήσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» τη χρηματοδότηση βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους «για γενιές» βοηθώντας τις δυο εμπόλεμες χώρες, επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος στο σπάνιο διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός κάπου 20 ώρες μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η Ουάσιγκτον στέκει στο πλευρό της χώρας του.

Για αυτό θα ζητήσει, ήδη από σήμερα, το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση γα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, «σημαντικών εταίρων μας», τόνισε.

Με το διάγγελμα αυτό, μόλις το δεύτερο που απηύθυνε στους Αμερικανούς από το λεγόμενο «Resolute Desk», ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, ήθελε να πείσει τους αντιπάλους του στην αμερικανική δεξιά και τους ψηφοφόρους, που μοιάζουν να έχουν κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι είναι ανάγκη να εγκριθεί πελώριο πακέτο βοήθειας στην ισραηλινή και στην ουκρανική κυβέρνηση.

Συνδέοντας την υπεράσπιση του Ισραήλ με αυτή της Ουκρανίας, ελπίζει πως θα μπορέσει να δημιουργήσει τη συναίνεση που λείπει ως τώρα στο Κογκρέσο, για να εξασφαλίσει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στην κυβέρνησή του είπε πως το αίτημα προς το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει 60 δισεκ. για την Ουκρανία και 14 δισεκ. δολάρια για το Ισραήλ.

Ακόμη, θα ζητηθούν 10 δισεκ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισεκ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισεκ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.

Περίπου το μισό από το ποσό για την Ουκρανία θα διατεθεί για την αντικατάσταση και την πλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού, πάντα κατά την πηγή του Ρόιτερς.

Παράλυση

Το διάγγελμα έδωσε εξάλλου την ευκαιρία στον Δημοκρατικό να προβάλει την αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που συνεχίζει να είναι βυθισμένο στην εσωκομματική σύγκρουση στην οποία πρωτοστατούν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ – με τον οποίο μπορεί κάλλιστα να βρεθεί αντιμέτωπος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι από την αρχή της χρονιάς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οριακά.

Στο σώμα αυτό η φράξια της σκληρής δεξιάς του GOP όχι μόνο καθαίρεσε τον επικεφαλής του, τον Κέβιν Μακάρθι, στην αρχή του μήνα, αλλά μέχρι τώρα οδηγεί σε αδιέξοδο την προσπάθεια να αναδεχθεί νέος «speaker». Η Βουλή, βυθισμένη σε αυτή την κρίση, αδυνατεί προς το παρόν να υιοθετήσει το παραμικρό μέτρο ή νομοσχέδιο.

Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τον ευχαρίστησε για τη «ζωτική υποστήριξη» των ΗΠΑ.

Μολονότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αντιτίθενται στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ζήτησαν να σταλεί βοήθεια στο Ισραήλ, να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα νότια σύνορα για να ανασχεθεί η μετανάστευση και αυστηρότερη στάση έναντι της Κίνας.

Ο Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας, θέλει να ξεπεράσει τους δισταγμούς και την εναντίωση των Ρεπουμπλικάνων και της αμερικανικής κοινής γνώμης όσον αφορά τη σύρραξη, που φαίνεται πως θα έχει διάρκεια.

«Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα» και «όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα», προκαλούν «κι άλλο χάος και θάνατο και καταστροφή» και «το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο αυξάνονται».

Αν δεν εμποδιστεί ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν, μπορεί να απειλήσει την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, κι αν «επιτεθεί σε σύμμαχο στο NATO θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του». Αν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση, επέμεινε, «οι κίνδυνοι συρράξεων και χάους θα μπορούσαν να εξαπλωθούν», επέμεινε.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξέρει εξάλλου καλά πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει νέο προϋπολογισμό, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο διαβόητο shutdown, την αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους και τη δημοσιονομική παράλυση, από τη 17η Νοεμβρίου.

«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο», «ακόμη σήμερα», ανέφερε, προειδοποιώντας εναντίον των συνεπειών «μικροπρεπών» πολιτικών αντιπαραθέσεων στον ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος», είπε. «Αρνούμαι να το επιτρέψω».

«Ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος είναι αυτός που κρατάει τον κόσμο στη θέση του» και οι «συμμαχίες μας είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς», επιχειρηματολόγησε.

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like