Σχεδόν 400.000 Παλαιστίνιοι έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας
Οι στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού έπληξαν τρομοκρατικές υποδομές που βρίσκονται μέσα σε σχολείο στο Μπέιτ Χανούν, από το οποίο πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον των στρατευμάτων.
Στο συγκρότημα υπήρχαν δύο υπόγειες σήραγγες, συμπεριλαμβανομένης μιας παγιδευμένης με εκρηκτικά, πυρομαχικά και άλλο οπλισμό, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».
Επιπλέον, ένα αεροσκάφος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) χτύπησε οχήματα που μετέφεραν πυραύλους, βλήματα όλμων και όπλα, εμποδίζοντας μια επικείμενη επίθεση εναντίον των στρατιωτών του.
Ένα επιπλέον αεροσκάφος των «IDF» έπληξε μια στρατιωτική υποδομή που προοριζόταν για ενέδρα στα στρατεύματα με αντιαρματικούς πυραύλους.
Τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατηύθυναν ένα αεροσκάφος με στόχο να εξουδετερώσει έναν πυρήνα τρομοκρατών.
Στη συνέχεια χτύπησαν μια αποθήκη όπλων από την οποία εξήλθαν έντρομοι για να σωθούν τρομοκράτες της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης.
Επιπλέον, στη διάρκεια της νύχτας, το ισραηλινό Ναυτικό έπληξε έναν αριθμό τρομοκρατικών στόχων της Χαμάς, ενισχύοντας το έργο των χερσαίων επιχειρήσεων .
Οι τρομοκρατικοί στόχοι της Χαμάς περιλάμβαναν θέσεις παρατήρησης που ανήκαν στις ναυτικές δυνάμεις της σουνιτικής οργάνωσης και τρομοκρατικές υποδομές στο λιμάνι της Γάζας.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης με πυρομαχικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης.
Πάντως, οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, διευκρινίζει το βρετανικό δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα εξέδωσε στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων.
Από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επιχείρησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα , τουλάχιστον 15.523 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 6.600 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά ενώ 41.316 έχουν τραυματιστεί.
Το υπουργείο της Χαμάς υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 6.800 άνθρωποι αγνοούνται.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 5.600.
Άνεργοι σχεδόν 400 χιλιάδες Παλαιστίνιοι
Την ίδια ώρα, στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας αναφέρουν ότι, σχεδόν 400.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.
Όπως αναφέρει η έκθεση του οργανισμού, πολλοί Παλαιστίνιοι διαθέτουν πλέον ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα μετά το κλείσιμο των περασμάτων στη Γάζα.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα μετά το κλείσιμο των διελεύσεων στο Ισραήλ όπως επίσης και τους περιορισμούς στους εργαζομένους, επισημαίνει ος Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν τους μισθούς να «παγώνουν» αφού οι ισραηλινές αρχές ακύρωσαν τις άδειες εργασίας τους επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στις διελεύσεις μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Περίπου 182.000 κάτοικοι της Γάζας που εργάζονται στο Ισραήλ και τους οικισμούς σταμάτησαν να εργάζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ενώ περίπου το 24% της του εργατικού δυναμικού στη Δυτική Όχθη «χάθηκε» – αυτό ισοδυναμεί με 208.000 θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΟΕ, άλλοι 160.000 εργαζόμενοι από τη Δυτική Όχθη είτε έχουν χάσει τις δουλειές τους στο Ισραήλ και τους οικισμούς, τουλάχιστον προσωρινά, είτε κινδυνεύουν να τις χάσουν «ως αποτέλεσμα των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην πρόσβαση των Παλαιστινίων στην ισραηλινή εργασία.
Ο Χάνι Μούσα, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Birzeit» στη Δυτική Όχθη, τόνισε ότι αυτό είναι μέρος της «συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, η οποία επεκτάθηκε και στους υπαλλήλους της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), των οποίων οι μισθοί δεν καταβλήθηκαν επειδή το Ισραήλ δεν επέτρεψε την μεταφορά των απαιτούμενων χρημάτων.
Στο πλαίσιο των ενδιάμεσων ειρηνευτικών συμφωνιών, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών έχει τον τελευταίο λόγο στις μηνιαίες μεταφορές χρημάτων που γίνονται προς την Παλαιστινιακή Αρχή από φόρους που εισπράττει για λογαριασμό των Παλαιστινίων.
Συνήθως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε θέση να πληρώσει τους υπαλλήλους της, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει τον Οκτώβριο, καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τις μεταφορές χρημάτων.
Ο Μούσα είναι ένας εκ των χιλιάδων Παλαιστινίων εργαζομένων που κατείχαν άδειες που τους επέτρεπαν να εισέλθουν στο Ισραήλ για εργασία, εισπράττοντας περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάτι όμως που έχει ήδη «παγώσει» από τις 8 Οκτωβρίου.
«Δεν υπήρξε ποτέ τόσο αυστηρό κλείσιμο των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια», είπε ο Μούσα. «Το να μπαίνεις και να βγαίνεις από το Ισραήλ ήταν πάντα μια επικίνδυνη δοκιμασία, αλλά άξιζαν τα χρήματα που κέρδιζε κανείς άξιζαν, καθώς είχαμε και ασφάλιση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Αλλά σήμερα, δεν έχουμε μείνει χρήματα, κάτι που δεν το περίμενα».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος θα επιβαρύνει σημαντικά την ήδη χωλαίνουσα οικονομία της Παλαιστίνης και «αναμένεται να ενισχύσει τους κινδύνους αθέτησης δανείων, ασκώντας πίεση στον τραπεζικό τομέα της Γάζας και της υπόλοιπης κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας και απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Παρά την ένταση στην περιοχή, το Ισραήλ έχει εκδώσει προσωρινές άδειες για να εισέλθουν 8.000 εργάτες από τη Δυτική Όχθη, καθώς οι τομείς των κατασκευών, της γεωργίας και των υπηρεσιών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους υπάλληλους .
Συχνά οι Παλαιστίνιοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν ειδικό βραχιολάκι προκειμένου να μπορούν να εντοπιστούν καθώς διασχίζουν τα σημεία ελέγχου, όπως ισχυρίζονται αυτόπτες μάρτυρες, γράφει η εφημερίδα «Guardian».
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις