Ο στόχος της Χαμάς ήταν να πυροδοτήσει ένταση που θα οδηγούσε σε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Ήταν μια φονική επίθεση που συγκλόνισε τον κόσμο. Στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση Χαμάς πέρασε τον φράχτη των συνόρων με το Ισραήλ σπέρνοντας τον θάνατο στις ισραηλινές πόλεις. Περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 239 απελάθηκαν στη Γάζα.
Σύμφωνα με ανάλυση της «Washington Post», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η αιφνιδιαστική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς δεν είχε μόνο στόχο να σκοτώσει και να συλλάβει Ισραηλινούς αλλά και ξένους υπηκόους, αλλά να πυροδοτήσει μια ένταση στην περιοχή που θα οδηγούσε σε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι, κατά τη διάρκεια της σφαγής, η Χαμάς ήταν έτοιμη να προχωρήσει παραπέρα προκειμένου να δει τις «αντοχές» της κυβέρνησης Νετανιάχου.
«Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ορισμένοι τρομοκράτες μετέφεραν αρκετό φαγητό, πυρομαχικά και εξοπλισμό αφού είχαν οδηγίες να προχωρήσουν βαθύτερα στο Ισραήλ (…) και πιθανώς να επιτεθούν σε μεγαλύτερες ισραηλινές πόλεις», επισημαίνει η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας. Η Χαμάς είχε υπολογίσει ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια αντεπίθεση εισβάλλοντας στη Γάζα με μεγάλο αριθμό στρατιωτών. «Ήξεραν πολύ καλά τι θα συνέβαινε στη Γάζα την επόμενη μέρα», δήλωσε στην «Washington Post» υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ισραήλ, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Το ύπουλο σχέδιο της επίθεσης της Χαμάς
Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, η αιφνίδια επίθεση της Χαμάς στη Γάζα είχε σχεδιαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την 7η Οκτωβρίου! Η Χαμάς πραγματοποιούσε στρατιωτικές ασκήσεις πάνω και κάτω από το έδαφος σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι τρομοκράτες της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης εκπαιδεύονταν με τυφέκια AK-47, φορητά όπλα, χειροβομβίδες ρουκετών και θερμοβαρικές βόμβες, που παράγουν ισχυρά κύματα έκρηξης με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 2.700 βαθμούς.
Για να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες, η Χαμάς χρησιμοποίησε «φτηνά drones παρακολούθησης για να δημιουργήσει χάρτες ισραηλινών πόλεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων» από τον φράχτη των συνόρων με το Ισραήλ.
Επιπλέον, οι τρομοκράτες της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης έλαβαν πληροφορίες παριστάνοντας τους εργάτες στη Γάζα . Με τον τρόπο αυτό, τους επετράπη να εισέλθουν στο Ισραήλ για να εργαστούν, συχνά στις ίδιες αγροτικές κοινότητες που βρίσκονταν στο στόχαστρο της Χαμάς.
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Yahya Sinwar, είχε καταφέρει να παραπληροφορήσει τους Ισραηλινούς δήθεν ότι επιδιώκει κατάπαυση του πυρός τα τελευταία χρόνια. Για να ενισχυθεί αυτή η εντύπωση μετριοπάθειας, οι συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ είχαν σταματήσει μετά το 2021.
Προκειμένου να υποστηρίξει αθόρυβα την οικονομική ανάπτυξη της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ συμφώνησε ακόμη και να εκδώσει άδειες εργασίας σε έως και 20.000 εργαζόμενους, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».
«Δημιουργούσαν μια πλασματική πραγματικότητα»
Πλέον, σύμφωνα με την «Washington Post», ο ισραηλινός στρατός βρισκόταν πλέον αντιμέτωπος με μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά του από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τις βίαιες παλαιστινιακές ομάδες στη Δυτική Όχθη. Η στρατηγική εξαπάτησης λειτούργησε.
Στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου 80 χιλιόμετρα) από τη Δυτική Όχθη, ο οπλισμός και η εκπαίδευση των τρομοκρατών της Χαμάς αγνοήθηκε ή απορρίφθηκε, σε μεγάλο βαθμό. Υλικό παρακολούθησης και άλλα δεδομένα συνέχισαν να ρέουν σε ισραηλινούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές επικοινωνίες της Χαμάς έγιναν σε κανάλια, στα οποία, οι Ισραηλινοί είτε δεν είχαν πρόσβαση είτε δεν μπορούσαν να κατανοήσουν.
«Εξαπάτησαν το Ισραήλ σε στρατηγικό επίπεδο χρησιμοποιώντας φορητά ραδιόφωνα, επίγεια δίκτυα στις σήραγγες όπως και άλλα κανάλια επικοινωνίας που δεν μπορούσαμε να υποκλέψουμε, ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικούς στα λεγόμενα ανοιχτά κανάλια που ήξεραν ότι παρακολουθούσαμε», τόνισε Εράν Ετζιόν, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
«Δημιούργησαν μια πλασματική πραγματικότητα».
«Η Χαμάς ήξερε ότι το Ισραήλ θα απαντούσε με βίαιο τρόπο .Αυτό ήταν το θέμα», δήλωσε στην «Washington Post» η Ρίτα Κατς, ειδική σε θέματα δεοντολογίας και την διαδικτυακή επικοινωνία εξτρεμιστικών ομάδων. «Για τη Χαμάς, τα δεινά των Παλαιστινίων είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την αστάθεια και την παγκόσμια οργή που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί», υποστήριξε η Κατς.
Ασημίνα Αγγελίνη
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις