Η ΚΕΔ της Βάστριας, που συνεχίζει να χτίζεται πυρετωδώς (και τη νύχτα) τα δύο τελευταία χρόνια -παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που εκκρεμούν ενάντια στην συνέχιση των οικοδομικών εργασιών-, περιλαμβάνει σούπερ μάρκετ, σχολεία, ιατρεία, αλλά και φυλακή!

Ζυγώνει ο εφιάλτης μαζικών αφίξεων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, με την Ευρώπη να έχει σημάνει συναγερμό σε επίπεδο ηγετών προς εξεύρεση λύσεων, και τους Αιγαιοπελαγίτες να αγρυπνούν ανήσυχοι, μη γνωρίζοντας ούτε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, ούτε και πόσο ή πώς απειλείται να αλλάξει η ζωή τους και πάλι, ζωντανεύοντας τον εφιάλτη του Αυγουστου 2015 και των επομένων αρκετών ετών.

  • Από την
    Μαρία Παπαπαναγιώτου

Η Ρόδος τις τελευταίες ημέρες βιώνει «ασφυκτικές», όπως περιγράφονται συνθήκες, με μαζικές αφίξεις εν μέσω της παρατεταμένης τουριστικής περιόδου, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να έχει διαβεβαιώσει ότι (λόγω του τουριστικού προφίλ του νησιού) δεν θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Επισήμως, ο υπάρχον αριθμός μεταναστών σε όλη τη χώρα καλύπτει σήμερα το 50% της χωρητικότητας των δομών, με 22-23.000 άτομα φιλοξενούμενα προς το παρόν. Όμως, διαβάζοντας κανείς όλες τις εκθέσεις για το αριθμό και τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές της Ελλάδας, -τόσο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , όσο και από αναγνωρισμένες ΜΗΚΥΟ-, διαπιστώνει ότι στους πίνακες της «χωρητικότητας» αναφέρεται η λέξη «ονομαστική».

Η ονομαστική χωρητικότητα, στο παρελθόν ειδικά, έχει συχνά επεκταθεί πολλαπλάσια, εξαντλώντας πέραν του ανθρωπίνως ανεκτού τα όρια, ειδικά όταν οι αφίξεις ξεπερνούσαν κάθε υπολογισμό. Τόσο «ελαστικό» στην πράξη έχουν καταστήσει οι αυξημένες ροές, το ταβάνι της χωρητικότητα για τις δομές, που οι τοπικές αρχές στα νησιά για παράδειγμα, δεν θυμουνται καν τους αριθμούς των ορίων φιλοξενίας των δομών των νησιών τους. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγάου που διαθέτουν δομές, με πρώτη τη Λέσβο.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη Λέσβο, αν χρειαστεί

Στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, που λειτουργεί ως Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή από τον Νοέμβριο του 2022, σήμερα επισήμως διαβιούν 1500 μετανάστες (περίπου), αλλά έχει τύχει ο αριθμός να φτάσει και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ψυχών. Μετά την φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ στη Μόρια τον Σεπτέμβριο 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παροχή χρηματοδότησης προς τις Ελληνικές αρχές για τις νέες δομές και – για πρώτη φορά στα χρονικά της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου – τη «συνδιαχείριση» με τις ευρωπαϊκές αρχές(!) μιας νέας δομής στη Λέσβο, οποία ορίστηκε με απόφαση της κυβέρνησης να γίνει σε δασική έκταση στη Βαστια∙ παρά τις ανυποχώρητες διαμαρτυρίες των κατοίκων, που πλάι τους είχαν στο αγώνα, τους τοπικούς φορείς και την Περιφερειακή Αρχή, με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη να ρίχνεται γενναία στη μάχη. Οι σημερινές φωτογραφίες της Βάστριας, ωστόσο τρομάζουν και τον πιο απαθή νου.

«Η πολιτεία Βάστρια»

72 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να χτίσει στη Βάστρια μια πόλη μαμούθ. Μια ολόκληρη πολιτεία για την ακρίβεια, με διώροφα κτίσματα φιλοξενίας (τυπικά) 5.000 ατόμων, αριθμό όμως που, «με ελαστικότητα», υπολογίζεται ότι άνετα θα μπορεί να φτάσει και τις 50.000.

Η ΚΕΔ της Βάστριας, που συνεχίζει να χτίζεται πυρετωδώς (και τη νύχτα) στα δυο αυτά χρόνια, -παρά τα εκκρεμούντα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην συνέχιση των οικοδομικών εργασιών-, περιλαμβάνει σουπερ μαρκετ, σχολεία, ιατρεία αλλά και φυλακή! Το τελευταίο πυροδοτεί και την μέγιστη ανησυχία των ντόπιων, ότι η Λέσβος τελικά θα κληθεί να φιλοξενεί τα πιο εγκληματικά στοιχεία εκ των μαζών των μεταναστών που θα προσεγγίζουν τη Ευρώπη, και γιατι όχι, και αυτών που η ΕΕ θα επιστρέφει.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ , καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε να περάσει μέσα από περιοχή Natura ο δρόμος για την πρόσβαση στη Βάστρια (ώστε και τα πουλμαν να πηγαινοφέρνουν τους μετανάστες στις πόλεις και τα χωριά βάσει κανονισμών της ΕΕ). Ετσι η ΠΒΑ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον του κύρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Δημοσίου, κερδίζοντας τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα, με το αρμόδιο τμήμα να αποφασίζει τη διακοπή των εργασιών διαπλάτυνσης του δρόμου για λόγους περιβαλλοντικούς, αφού έκρινε παράνομη την κοπή των 35.000 πεύκων που απαιτούσαν η διαπλάτυνση του δρόμου και η κατασκευή κοινωφελών δικτύων μεταφοράς ενέργειας και ύδρευσης-αποχέτευσης.

«Παρακαμψη» με τέχνασμα τις αντιπυρικές ζώνες!

Στην προγραμματισμένη για τις 16.10.24 συνεδριαση του ΣτΕ για την τελική εκδίκαση της προσφυγής της Περιφέρειας ΒΑ, που θα έκρινε οριστικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το Δημόσιο αποφάσισε να αποσυρει τη Μελέτη, με την επιφύλαξη ότι θα την αντικαταστήσει με άλλη. Το ανακοίνωσε με δελτίο τυπου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο οποίο αναφέρει ότι «η απόσυρση αποφασίστηκε προκειμένου να μη γίνει η δίκη», αφού η απόρριψή της ήταν βέβαιη!

Δεν υπάρχει όμως, καμία πρόθεση ,όπως προκύπτει, το σχέδιο να αναχαιτιστεί. Όπως είναι προφανές, η ΕΕ στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πιέζει όσο ποτέ την χωρα για να παραδοθεί έτοιμο το υπερ-καμπ μεταναστών της Ευρώπης, που δεν είναι άλλο από τη Βάστρια Λέσβου. Η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο λοιπόν, αφού αποκλειστικές πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής» από το νησί, μας μεταφέρουν ότι αντί δρόμου πρόσβασης- που εμποδίζεται από την εκκρεμούσα δίκη του ΣτΕ- φτιάχτηκαν αντιπυρικές ζώνες , με τη συνεργασία φυσικά των δασικών υπηρεσιών, που είναι το ίδιο το Δημόσιο. Ετσι το ζητημα της προσβασης στην νεόκτιστη πολιτεία της Βάστριας έχει λυθεί ( με παράκαμψη του ΣτΕ), αν τυχόν οι εξελίξεις με το μεταναστευτικό πιέσουν, μέσω Ευρώπης την Ελλάδα, αλλα και απευθείας, από τις αυξανόμενες ροές.

Οι πυλες θα ανοιξουν για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, βουλιάζοντας για άλλη μια φορά σε κρίση το ειδυλλιακό νησί του Βορείου Αιγαίου. Ήδη, μαθαίνουμε από άλλες έγκυρες πηγες, ότι υπάρχει ετοιμότητα στο Λιμενικό της Λεσβου, για να υποδεχθεί τους μετανάστες που φθανουν με αυξητική τάση στη Ρόδο, αναστατώνοντας την τουριστική δραστηριότητά της. Έτσι το υπάρχον ΚΕΔ Καρα Τεπε, θα διευρύνει τη χωρητικότητα του «ελαστικά». Ελαστικοι, καλούνται να είναι οι κάτοικοι πρωτίστως, σε ανοχή και αντοχή, μια και όλα δείχνουν ότι θα ξαναζήσουν στο νησί τους το τσουνάμι της οδύνης και της οργής.

Εστία της Κυριακής-newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις