Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μοιράζονται πλέον τις ίδιες έδρες στο Ισραήλ, μετά την παραίτηση της Ιντίτ Σίλμαν από το κόμμα του Μπένετ. Την συνεχάρη ο Νετανιάχου.
Την εύθραυστη πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο έχασε η κυβέρνηση του Ισραήλ την Τετάρτη, μετά την αποχώρηση της Ιντίτ Σίλμαν του κυβερνώντος κόμματος του Ναφτάλι Μπένετ, Yamina που ανακοίνωσε την παραίτησή της από την κυβέρνηση.
Μετά από αυτό, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ χάνει την πλειοψηφία της στην Κνεσέτ, αφήνοντάς τη στην ίδια θέση με την αντιπολίτευση, στο 60-60. Σε περίπτωση που κάποιο άλλο μέλος του κοινοβουλίου αποχωρήσει από τον συνασπισμό, η κυβέρνηση θα μπορούσε πιθανότατα να πέσει, μετά από νόμο της αντιπολίτευσης που θα διέλυε την Κνεσέτ.
Εάν η αντιπολίτευση είχε την πλειοψηφία, θα μπορούσε να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς καν να χρειαστεί να πάει σε εκλογές. Όσο περισσότερα μέλη του συνασπισμού αποχωρούν, τόσο πιο εύκολη μπορεί να γίνει η επιλογή για αυτούς.
Γιατί αποχώρησε η Σίλμαν – Ο ρόλος Νετανιάχου
Η Σίλμαν είπε ότι «δεν άντεχε άλλο» και ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να υπονομεύει την εβραϊκή ταυτότητα του Κράτους του Ισραήλ, αναφερόμενη σε μια διαφωνία που είχε με τον υπουργό Υγείας Νιτζάν Χορόβιτς σχετικά με το να επιτραπούν τα chametz (προϊόντα με προζύμι) στα νοσοκομεία πέρα από το Πάσχα.
Ο Νετανιάχου συνεχάρη τη Σίλμαν για την απόφασή της, ευχαριστώντας την «στο όνομα πολλών ανθρώπων στο Ισραήλ που περίμεναν αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο, ο Τζιλάντ Καρίβ, βουλευτής των Εργατικών είπε ότι ήταν σαφές ότι η διαφωνία σχετικά με το chametz «δεν ήταν το πραγματικό ζήτημα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ήταν πάντα προσεκτική όταν επρόκειτο για θέματα θρησκείας και κράτους.
Η Σίλμαν εγκατέλειψε τον συνασπισμό αφού φέρεται να της προσφέρθηκε η 10η θέση στη λίστα του Κόμματος Likud σε μελλοντικές εκλογές και η θέση του Υπουργού Υγείας εάν το κόμμα – με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου – σχηματίσει με επιτυχία μια διαφορετική κυβέρνηση, σύμφωνα με την The Jerusalem Post.
Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής της
Στην επιστολή παραίτησής της προς τον πρωθυπουργό, η Σίλμαν είπε ότι «εντάχθηκα στον σημερινό συνασπισμό από μια γνήσια επιθυμία να δημιουργήσει ενότητα και εγγύτητα στη βάση του κοινού καλού που μας ενώνει ως λαό και ως κράτος. Ειλικρινά πίστευα ότι έτσι θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τα ιδανικά με τα οποία ξεκινήσαμε».
«Προσπάθησα να διατηρήσω την ενότητα – να βρω τον κοινό παρονομαστή και με αυτόν τον τρόπο να συνειδητοποιήσω τα σημαντικά καθήκοντα που ήταν μπροστά μας», είπε. «Ορισμένοι από τους εταίρους μας, που κατέχουν βασικές θέσεις στον συνασπισμό, πιθανότατα βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν συμβιβασμούς».
Αλλά τώρα, όπως σημειώνει, οι βασικές της αξίες «δεν συνάδουν με την τρέχουσα πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι «δίνει μεγάλη προσοχή στις φωνές από το εξωτερικό και στην ειλικρινή διαμαρτυρία του εκλογικού σώματος, του οποίου η υποστήριξη άφησε να κερδίσουμε και με τις ψήφους του οποίου εκλεγήκαμε.»
Κατέληξε καλώντας το τμήμα της δεξιάς που υποστηρίζει τον συνασπισμό να «παραδεχτεί την αλήθεια» και να παραδεχτεί ότι προσπάθησαν και απέτυχαν.
«Είναι καιρός να αξιολογήσουμε εκ νέου την πορεία μας. Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια εθνική, εβραϊκή, σιωνιστική κυβέρνηση. Ας ενώσουμε τα χέρια και ας συνειδητοποιήσουμε τις αξίες για τις οποίες έχουμε εκλεγεί.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά μέλη του συνασπισμού γνώριζαν για την παραίτηση εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Η Σίλμαν ακολούθησε τον βουλευτή Αμιχάι Τσίκλι στο “αντάρτικο” ενάντια στο κυβερνών κόμμα Yamina. Ο Τσικλι έχει καταψηφίσει την κυβέρνηση πολλές φορές, ξεκινώντας από την αντίθεσή του στον σχηματισμό του συνασπισμού τον περασμένο Ιούνιο.
Την παραίτηση της Σίλμαν ακολούθησαν απειλές στα social media, με τις δυνάμεις ασφαλείας της να αυξάνονται.
news247.gr
AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις