Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για την διασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά, είναι το κυβερνητικό επιτελείο, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επαναλαμβανόμενη απειλή Μεντβέντεφ ότι η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτάρι μόνο σε «φιλικές χώρες».
Η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς με δεδομένη την απόλυτη ανατροπή του οικονομικού σχεδιασμού που επέφερε η παρατεταμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το πιο κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα μας την τρέχουσα περίοδο είναι αυτό του τουρισμού. Και για ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, προϋποτίθεται ότι θα υπάρχει επάρκεια προϊόντων αλλά και δυνατότητα για αγορά τους από επιχειρήσεις και πολίτες. Που σημαίνει, τιμές οι οποίες δεν θα κινούνται σε απαγορευτικά όρια.
Για το δεύτερο, προκειμένου δηλαδή να περιοριστεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας που παραδοσιακά παρατηρείται σε περίοδο εντάσεων, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα αποθεματικά τους. Ταυτοχρόνως, έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας του ΥπΑΑΤ, ενώ στη μάχη για τον έλεγχο της αγοράς θα μπει και ο μηχανισμός που είχε συσταθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη διασφάλιση της επάρκειας αντισηπτικών την περίοδο της πανδημίας.
Τελειώνει το μαλακό σιτάρι
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις. Είναι, άλλωστε, το τελευταίο που θα ήθελε, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, η οποία πλήττει τα νοικοκυριά. Ωστόσο, τουλάχιστον για μερικά βασικά προϊόντα, όπως το μαλακό σιτάρι, η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς τα αποθέματα τελειώνουν πριν το τέλος της άνοιξης.
Γι αυτό και ήδη αναζητούνται εναλλακτικές χώρες εισαγωγής για την αντικατάσταση των σημαντικών ποσοτήτων που μέχρι πρόσφατα η χώρα προμηθευόταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία σε μαλακό αλεύρι, οι οποίες άγγιζαν το 70% της συνολικής ζήτησης. Το ίδιο και το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο. Υπάρχουν, ωστόσο, μία σειρά από προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με βασικότερα ότι πολλές από τις υποψήφιες χώρες εμπορικής συνεργασίας με την Ελλάδα, είναι πολύ μακριά, ενώ ήδη συγκεντρώνουν αιτήματα για εξαγωγές από πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές.
Η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως στις χώρες μέλη να προβούν σε κινήσεις οι οποίες μπορούν να στηρίξουν την αύξηση των εθνικών παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εντάχθηκε στη συνδεδεμένη επιδότηση το αραβόσιτο, ενώ δρομολογείται η μείωση του ποσοστού του ηλίανθου που κατευθυνόταν για την παραγωγή βιοκαύσιμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση στον τομέα των τροφίμων. Αυτός ο σχεδιασμός, ωστόσο, έχει πιο μεσοπρόθεσμο στόχο, καθώς αφορά τις καλλιέργειες της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις