Πάνω από 2.500 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων
Η «Πορεία των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην Παλαιά Πόλη της ισραηλινής πρωτεύουσας με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους για βίαιες συρράξεις με παλαιστινιακές παρατάξεις.
Η ετήσια παρέλαση, η οποία σηματοδοτεί την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, καθίσταται όλο και περισσότερο μια επίδειξη ισχύος από τους εβραίους εθνικιστές, ενώ για τους Παλαιστινίους συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση που έχει στόχο να υπονομεύσει τους δεσμούς τους με την πόλη.
Περίπου 2.500 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την πραγματοποίηση της πορείας και θα προσπαθήσουν να παραμείνει ειρηνική, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία έχει ωστόσο προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, μεταξύ άλλων για βίαια επεισόδια και αντιαραβικά συνθήματα από μερικούς διαδηλωτές προς τους Παλαιστινίους και για πυρά ρουκετών από τη Γάζα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, είχε εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια της ίδιας πορείας το 2021, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας πόλεμος 11 ημερών που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 250 Παλαιστινίους στη Γάζα και σε 13 ανθρώπους στο Ισραήλ.
Καθώς ένας άλλος γύρος μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε μαχητικούς Παλαιστινίους στη Γάζα έλαβε τέλος μόλις το περασμενο σαββατοκύριακο, η διάθεση για κλιμάκωση μοιάζει περιορισμένη.
«Δεν θέλουμε πόλεμο ούτε κλιμάκωση, αλλά δεν θα έπρεπε να μας επιβάλλουν μια κλιμάκωση», λέει ο Χούσαμ Αλ-Σίμρι, πωλητής κοτόπουλων από τη Γάζα, όπου μια παράλληλη πορεία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα σύνορα.
Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για την εκεχειρία του Σαββάτου, διεξήγαγε συνομιλίες με το Ισραήλ και με παλαιστινιακές παρατάξεις για να μειωθούν οι εντάσεις πριν από την πορεία.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων, δήλωσε πως η πορεία θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματισθεί.
Για μερικούς, η πορεία αυτή είναι επίσης θρησκευτικό ζήτημα. Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ βρίσκεται το συγκρότημα του τζαμιού Αλ-Άκσα, ο τρίτος πιο ιερός τόπος του ισλάμ. Είναι επίσης ο πιο ιερός τόπος του ιουδαϊσμού, με την ονομασία το Όρος του Ναού.
Μια επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στο χώρο αυτό τον Απρίλιο είχε προκαλέσει εκτοξεύσεις ρουκετών από οργανώσεις στη Γάζα, το Λίβανο και τη Συρία.
Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η σημερινή πορεία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία για να ενισχυθεί η εβραϊκή παρουσία σε όλη την πόλη σε βάρος των ίδιων, έχουν εξοργιστεί από τον αυξανόμενο αριθμο των εβραίων επισκεπτών στο χώρο του Αλ-Άκσα, μερικοί από τους οποίους αψηφούν την απαγόρευση των μη μουσουλμανικών προσευχών που ισχύει εκεί.
Καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως υπεραπίστρια των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ και των μουσουλμανικών ιερών τόπων, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να ενισχύσουν την παρουσία τους στο συγκρότημα του Αλ-Άκσα πριν από τη σημερινή πορεία και να εμποδίσουν οποιαδήποτε ισραηλινή διείσδυση.
Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Αστυνομίας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε χθες, Τετάρτη, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως οι αστυνομικοί θα εμποδίσουν οποιαδήποτε απόπειρα να χαλάσουν οι εορτασμοί και υποσχέθηκε «μια πορεία των σημαιών … μια ανάβαση εβραίων στο Όρος του Ναού χωρίς να απειληθεί ή να βλαφθεί κανένας».
Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες. Το Ισραήλ θεωρεί την πόλη αιώνια πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους το ανατολικό τμήμα της, το οποίο έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωρισθεί στο εξωτερικό.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις