Σε μια νέα πραγματικότητα μπαίνει η Ελλάδα από τη Δευτέρα, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα νέα μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων και των «πρώην εμβολιασμένων» (εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών που έκαναν την δεύτερη δόση πριν επτά μήνες και δεν έχουν κάνει τρίτη) τα εξειδίκευσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Μαζί με τον Θάνο Πλεύρη, τα νέα μέτρα που περιορίζουν κι άλλο τους ανεμβολίαστους πολίτες, τα ανέλυσαν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλο.
Τα νέα μέτρα περιορισμού
Τα μέτρα διαχωρίζουν τους χώρους σε 3 επίπεδα
- Χώροι ανοιχτοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ
- Χώροι μόνο για εμβολιασμένους ή στους ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο – Λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, ανοιχτοί χώροι εστίασης, εκκλησίες κ.α.
- Χώροι διασκέδασης – Κλειστοί χώροι: Η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους – Χώροι εστίασης κλπ(μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμούς)
-Για τους ανηλίκους, η είσοδος στους κλειστούς χώρους γίνεται self test
-Για την τρίτη δόση, από 13/12 οι άνω των 60 θα ανανεώνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο με την τρίτη δόση
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε:
- Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες
- Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ανεμβολίαστοι με διαγνωστικό έλεγχο
- Στα σούπερ μάρκετ 1 άτομο ανά 9 τ.μ.
- Ανοιχτά τα καταστήματα λιανεμπορίου από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές
Κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων
Κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2,5 ωρών να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Ειδικότερα το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινήσει στις 07.00 μέχρι τις 09.30.
Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 5 κύματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 07:00 το πρωί θα τελειώνει στις 17:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:
Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:
- Το πρώτο κύμα στις 07:00 π.μ.
- Το δεύτερο κύμα στις 07:30π.μ.
- Το τρίτο κύμα στις 08:00 π.μ.
- Το τέταρτο κύμα στις 08:30 π.μ.
- Το πέμπτο κύμα στις 09.00 π.μ.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:
- Το πρώτο κύμα στις 15:00 μ.μ.
- Το δεύτερο κύμα στις 15:30 μ.μ.
- Το τρίτο κύμα στις 16:00 μ.μ.
- Το τέταρτο τις κύμα στις 16:30 μ.μ.
- Το πέμπτο κύμα στις 17.00 μ.μ.
Συνοπτικά, οι κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες διαμορφώνονται ως εξής, από τη Δευτέρα 22/11:
Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.
Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.
Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε επίσης ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσουν» και ισχυρίστηκε ότι το «95% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι πολίτες» (κάτι που βέβαια δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ).
«Έχουμε εξασφαλίσει», είπε ο υπουργός Υγείας, «το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα», σημειώνοντας ότι «το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει». «Υπάρχει», πρόσθεσε, συμφωνία και με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, αν χρειαστεί, το δημόσιο να πάρει κρεβάτια.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός πως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των εμβολιασμών, τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την τρίτη.
Όσον αφορά στους θανάτους, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η υπερβάλλουσα θνητότητα δεν δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες χώρες. Η χώρα μας ακολουθεί τον κανονισμό του ΠΟΥ, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Βρετανία. Εμείς θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους σκληρούς κανόνες. Αν κάναμε ό,τι άλλες χώρες, θα δηλώναμε 20% λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό. Η καταγραφή ουδέποτε είπαμε ότι θα αλλάξει. Το ECDC έχει διαφορετικούς τρόπους καταγραφής ανά χώρα.
«Δεν ακολουθούμε τον ιό, παίρνουμε μέτρα ανάλογα με το πως κινείται η πανδημία. Όταν η πανδημία, είναι σε έξαρση, θα λαμβάνονται μέτρα, όταν είναι σε ύφεση, θα χαλαρώνουν. Τώρα έχουμε μια φιλοσοφία, θα υπάρχουν περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν και δεν θα υπάρχει για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε λογική lockdown», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
Επιτέθηκε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν τόλμησε να πει ότι «η κυβέρνηση είχε δίκιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα τηρείται με την αναστολή», τόνισε και σημείωσε ότι αν ο κ. Τσίπρας, που δεν στήριξε την αναστολή τους υγειονομικούς, ζητάει μέτρα, υπάρχουν τα τεστ τα οποία κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Άνω των 6.000 υγειονομικών παραμένουν σε αναστολή γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί, απ’ αυτούς οι περίπου 2.500 είναι γιατροί και οι 500 νοσηλευτές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι αναισθησιολόγοι, με τις θέσεις να έχουν καλυφθεί από επικουρικούς. Το πρόβλημα είναι σε νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχουν πολλοί και αυτό, όπως και με τους αναισθησιολόγλους, καλύπτεται με επίταξη, συμφωνία με ιδιώτες αλλά και προσλήψεις.
Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, όσο διαρκεί η πανδημία, δεν θα επιστρέψει κανένας υγειονομικός που δεν είναι εμβολιασμένος.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις