Τα περίεργα «παιχνίδια» του Μαξίμου
Από την 1η Ιουνίου θα εκδίδεται στην Ελλάδα
Από την 1η Ιουνίου θα μπορούν οι Έλληνες να εκδίδουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Έτσι, θα διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όσους:
- Είτε έχουν εμβολιαστεί.
- Είτε έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα.
- Είτε έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Έτσι, οι Έλληνες πολίτες, από την 1η Ιουνίου, θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr και να εκδίδουν το green pass, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Τα ψηφιακά «πράσινα» πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.
Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.
Τα δεδομένα που θα περιέχει
Πολλοί είναι εκείνοι, διεθνώς, που ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, σε σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Και το σημαντικότερο: Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης.
Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της Αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
Για πόσο καιρό ισχύει το πιστοποιητικό
Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.
O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις