Ήταν ο πρώτος διαφορετικός ανασχηματισμός στα έξι χρόνια πρωθυπουργίας του Κ. Μητσοτάκη. Με συγκεκριμένους συμβολισμούς για την επόμενη μέρα και της κυβέρνησης και της Ν.Δ..
Τόλμη και …ρίσκο
Η πρώτη τολμηρή κίνηση – και ταυτόχρονα υψηλού ρίσκου- ήταν η «εδραίωση» στην κυβέρνηση της γενιάς των 30ρηδων και των 40ρηδων (με οκτώ υπουργούς σε νευραλγικές θέσεις). Π. Μαρινάκης, Κ. Πιερρακάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χρ. Δήμας , Κ. Κυρανάκης, Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Κώτσηρας, Σ. Ζαχαράκη.
Τολμηρή κίνηση διότι ξεκολλάει η ..βελόνα από την ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων πολιτικών με πρόσχημα την εμπειρία και μπαίνει ..φρέσκος αέρας στο υπουργικό.
Κίνηση υψηλού ρίσκου διότι σε περίπτωση αποτυχίας δεν υπάρχει χρόνος για διορθωτικές κινήσεις δύο χρόνια πριν από τις εκλογές.
Εν ολίγοις οι νέοι υπουργοί που παίρνουν «βαριά» χαρτοφυλάκια όπως οι Χρ. Δήμας, Κ. Κυρανάκης, Γ. Κεφαλογιάννης καλούνται να «ψηθούν» και την ίδια ώρα να «αποδώσουν» τα μέγιστα σε συνθήκες μεγάλης πίεσης κοινωνικής και χρονικής.
Η ίδια κίνηση πριν από λίγα χρόνια ίσως να είχε αποφέρει σημαντικότερα αποτελέσματα.
Τρεις ισοϋψείς στην νέα κυβέρνηση
Ο ανασχηματισμός «φέρνει» στο ίδιο ύψος τρεις υπουργούς. Τον Κ. Χατζηδάκη , τον Κ. Πιερρακάκη και τον Ν. Δένδια με ότι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα στο κόμμα.
Είναι φανερό ότι ο Κ. Χατζηδάκης από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αποκτά ένα προβάδισμα και μάλιστα με τις ευλογίες του πρωθυπουργού. Φυσικά οι δυσκολίες του Κ. Χατζηδάκη είναι εξόφθαλμες. Να προσδώσει στο κουρασμένο επιτελικό σχήμα κάτι από την παλιά αίγλη του. Με μετρήσιμα μάλιστα αποτελέσματα για τον πολίτη.
Πολιτικά «εκτοξεύεται» και ο Κ. Πιερρακάκης , ως πρώτος τη τάξη υπουργός. Και ο νέος «τσάρος» όμως ισορροπεί στην ..κόψη του ξυραφιού. Η μεγάλη δημοφιλία του από την εποχή της ..ψηφιακής επανάστασης δημιουργεί και μεγάλες προσδοκίες. Η δική του σπαζοκεφαλιά είναι να βρει εκείνο το «μείγμα» της οικονομικής πολιτικής που θα ανακουφίσει επιτέλους την τσέπη του πολίτη χωρίς να ρισκάρει τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο Ν. Δένδιας παραμένει αμετακίνητος στο υπουργείο Άμυνας και αδιαφιλονίκητος σε επίπεδο δημοφιλίας αλλά πλέον δεν θα «παίζει» μόνος του στο εσωκομματικό χρηματιστήριο των «δελφίνων».
Η επαναφορά του Στ. Παπασταύρου
Η επαναφορά του Στ. Παπασταύρου στην κυβέρνηση και μάλιστα στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας προκάλεσε αίσθηση και κάποιες εξωθεσμικές αντιδράσεις. Γεγονός είναι ότι ο Στ. Παπασταύρου όλο το διάστημα που βρισκόταν εκτός κυβέρνησης (απομακρύνθηκε από το Μαξίμου λόγω της επίσκεψης στο σπίτι του Β Μαρινάκη) διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Ο Κ. Μητσοτάκης ήθελε από καιρό να τον επανεντάξει στην κυβέρνηση. Τώρα ο κ, Παπασταύρου συνεπικουρούμενος από τον Ν. Τσάφο- που θεωρείται expert σε θέματα ενέργειας – θα κληθεί να διορθώσει σειρά στρεβλώσεων σε έναν τομέα με σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Πίστωση χρόνου» για Τέμπη μέσω άφθαρτων υπουργών
Ο ανασχηματισμός φυσικά δεν έγινε μόνο για τα Τέμπη. Σίγουρα, όμως, επισπεύσθηκε λόγω Τεμπών (μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια) και ως εκ τούτου αποτελεί μέρος της απάντησης στο ηχηρό μήνυμα που έστειλε η κοινωνία.
Η πρώτη πολιτική απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι το ξήλωμα όλου του υπουργείου Υποδομών και η πλήρης ανανέωση του. Όχι με παλιά υλικά αλλά με ολοκαίνουργιους υπουργούς. Τους 40ρηδες Χρ. Δήμα και Κ. Κυρανάκη.
Είναι δύο άφθαρτοι υπουργοί στους οποίους δεν μπορεί να καταλογίσεις ..κακό παρελθόν και ως νέοι έχουν θεωρητικά την ορμή να σπάσουν ..αβγά και να τα βάλουν με το «βαθύ κράτος» με στόχο τις πιο ασφαλείς μεταφορές. Θεωρητικά. Το αποτέλεσμα θα φανεί. Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι κερδίζει «πίστωση χρόνου» από την κοινωνία.
Φυσικά το βασικό μήνυμα της κοινωνίας που είναι η απόδοση ευθυνών δεν έρχεται με τον ανασχηματισμό.. Οπότε το κεφάλαιο «τιμωρία των υπευθύνων » παραμένει ανοιχτό.
Παραμένουν οι «στοχοποιημένοι» υπουργοί
Το δεύτερο μήνυμα της κοινωνίας που ζητούσε -εμμέσως πλην σαφώς- την απομάκρυνση υπουργών που ερέθισαν με τη συμπεριφορά τους συγγενείς θυμάτων και στοχοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση , έμεινε αναπάντητο.
Οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης και Γ. Φλωρίδης παρέμειναν στην κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να προκρίνει την απόδοση τους σε σχέση με τις όποιες υπερβολικές δηλώσεις μπορεί να έκαναν.
Αν θεωρήσουμε ότι ήταν υπερβολικές ή άστοχες. Και εδώ σηκώνει πολύ συζήτηση διότι η πρόγνωση για παράδειγμα του Άδωνη Γεωργιάδη για την άνοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου επαληθεύτηκε εκ του αποτελέσματος..
Όσο για τον Μ. Βορίδη , που διατηρεί τον ρόλο του port parole του πρωθυπουργού στη βουλή , η μετακίνηση του στο Μεταναστευτικής πολιτικής κρίνεται ως στοχευμένη κίνηση.
Σε μία περίοδο παγκόσμιας κρίσης στο μεταναστευτικό, καλείται να κάνει αλά .. Τραμπ πράξη τις «επιστροφές» των παράνομων μεταναστών και την είσοδο ελεγχόμενων μεταναστών που θα αναπληρώσουν τα διαρκώς μειούμενα εργατικά χέρια.
dnews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις