Με «κόκκινη κάρτα» και αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, προειδοποιείται την Άγκυρα, εφόσον δεν πειθαρχήσει στις αποφάσεις του Ευρω-δικαστηρίου και δεν απελευθερώσει τον ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά

Με «κόκκινη κάρτα» και αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, προειδοποιείται την Άγκυρα, εφόσον δεν πειθαρχήσει στις αποφάσεις του Ευρω-δικαστηρίου και δεν απελευθερώσει τον ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά, ο οποίος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 συνελήφθη και κρατείται στις φυλακές της γείτονος.

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα στον γερμανικό και γαλλικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κινηθεί η σχετική διαδικασία σε βάρος της Τουρκίας επί παραβάσει αποφάσεων για την «υπόθεση Καβαλά».

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι επαφές της μεγάλης τουρκικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαν ως αντικείμενο θέματα γεωπολιτικής, μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας με τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα προβλήματα των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα έμειναν στο περιθώριο.

Μεγάλες αντιδράσεις

Τώρα, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Ιουνίου, ένα νέο ηχηρό μήνυμα αποστέλλεται προς την Αγκυρα. Αυτό της ενδεχόμενης εκκίνησης της διαδικασίας αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Να σημειωθεί ότι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, εκτός των μεγάλων πολιτικών και γεωπολιτικών διαφορών που υπάρχουν με την Τουρκία, έχουν εκδηλωθεί ιδιαίτερα σημαντικές αντιδράσεις για την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Επανειλημμένως, μάλιστα, η Αγκυρα έχει «φάει καμπάνα» από το Ευρω-δικαστήριο, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει πλέον επιτακτικά από την ηγεσία της ΕΕ να λάβει άμεσα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Παρά τις πιέσεις προς την ηγεσία της ΕΕ, όπως όλα δείχνουν από τις επαφές που έκανε ο Τ.Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με επικεφαλής μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως μεταξύ άλλων τη Γερμανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν για μια ακόμη φορά, και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, να παρακάμψουν τα αιτήματα για κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας.

Εξάλλου, η ατμόσφαιρα που κυριάρχησε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν περισσότερο μια εξισορροπιστική προσέγγιση προς την Τουρκία παρά κλίμα πίεσής της. Ως όλα δείχνουν, άπαντες αποζητούν ένα «ήσυχο καλοκαίρι» και, στη συνέχεια, ένα καλό «παζάρι» και «ντηλ» με την Αγκυρα.

Κόκκινη κάρτα

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιεύματα γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Ευρω-δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για την απελευθέρωση του Ο.Καβαλά.

Κατά τα δημοσιεύματα, αν κινηθεί αυτή η διαδικασία, τότε υπάρχουν μόνο δύο πιθανές εκβάσεις: Είτε η Τουρκία συμμορφώνεται και αφήνει ελεύθερο τον Καβαλά, είτε αποπέμπεται από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με το μέλος του ΚΣΣΕ και εκπρόσωπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Frank Schwabe, «τώρα απομένει ανοιχτό το πιο σκληρό εργαλείο του ΣτΕ και αναμφισβήτητα βρίσκεται στο τραπέζι. Εάν η Τουρκία δεν απελευθερώσει τον Καβαλά, θα προκαλέσει από μόνη της την αποπομπή της».

Κατά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, το ενδεχόμενο να κινηθεί η διαδικασία κατά της Τουρκίας συζητήθηκε μετά τη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Το AFP ανέφερε ότι το ΣτΕ, την Πέμπτη, προειδοποίησε για πρώτη φορά ότι θα κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Τουρκίας.

Από τη μεριά της, η Κομισιόν ανέφερε ότι η «συνεχιζόμενη αυθαίρετη κράτηση» του Καβαλά αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» των δεσμεύσεων της Τουρκίας και είναι «απαράδεκτη σε κράτος δικαίου».

Επιπλέον, ότι θα διασφαλίσει την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΔΑ με «όλα τα μέσα που διαθέτει ο Οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητο, των διαδικασιών επί παραβάσει».

Η δυνατότητα κίνησης διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον κ-μ λόγω μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν. Το 2017, στην υπόθεση του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν, Ιλγκάρ Μαμμάντοφ, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος από τις αζέρικες φυλακές τον Αύγουστο 2018.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις