«Θεωρείτε ότι και η υπόθεση του Κυπριακού μπορεί με κάποιον τρόπο να βοηθηθεί από αυτή την παρουσία, την ελληνική;», ερωτήθη ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, για την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Και απάντησε: «Ενδεχομένως και ναι». Ουσιαστικά, απέφυγε να πει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι βούληση της Ελλάδας είναι να συμβάλλει με κάθε τρόπο, από το πόστο αυτό στον ΟΗΕ, στο Κυπριακό, αλλά μίλησε γενικώς και αορίστως με … ίσως!

Ο,τι πουν οι μεγάλοι

Τι πολιτική «γραμμή» θα δοθεί στους Ελληνες διπλωμάτες για να ακολουθήσουν στο ΣΑ του ΟΗΕ; «Οταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες».

Εμμέσως πλην σαφέστατα, δηλαδή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας δεν θα παρεκκλίνει από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και των ΗΠΑ, λες και δεν υπάρχουν δικά της εθνικά συμφέροντα να επιδιώξει. Ουσιαστικά, λέγει ότι, όπως εσύρθη πίσω από την ευρωατλαντική γραμμή η χώρα μας, τη μια καταψηφίζοντας προτάσεις στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και την άλλη υπερψηφίζοντας σχετική πρόταση, το ίδιο και τώρα, η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις ξένες ντιρεκτίβες ανάλογα πως διαμορφώνονται από ισχυρούς «συμμάχους» της.

Να σημειωθεί ότι στον ΟΗΕ, σε πολλά ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και ελληνικά εθνικά θέματα, σε αρκετά σημεία συμπίπτουν οι πάγιες ελληνικές θέσεις με αυτές της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, ειδικά με τη Μόσχα οι διπλωματικές σχέσεις είναι υπό το μηδέν, ενώ όσον αφορά το Πεκίνο, η Ελλάδα δέχεται ισχυρές υπερατλαντικές πιέσεις για σχετική αποστασιοποίηση.

Προεκλογικοί πανηγυρισμοί

Κατά τα λοιπά, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πλέκουν εγκώμια, ενόψει εκλογών μάλιστα, για την «κυβερνητική επιτυχία» της ανάδειξης της Ελλάδας σε μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ. Θέση που κατείχε άλλες δύο φορές, το 1952-1953 και το 2005-2006.

Εξάλλου, αυτές οι θέσεις είναι «στανταράκι», εάν ληφθεί υπόψιν ότι οι υποψηφιότητες υποστηρίζονται από 4 περιφερειακές ομάδες: Αφρική – Ασία – Ειρηνικός, Ανατολική Ευρώπη, Λατινική Αμερική – Καραϊβική, Δυτική Ευρώπη – άλλα κράτη. Και, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, στην ανακοίνωσή του, «τα νεοεκλεγέντα μέλη στηρίχτηκαν από τις ομάδες τους, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα». Ετσι, η Δανία έλαβε 184 ψήφους, και η Ελλάδα 182.

Ο στόχος της εκλογής της Ελλάδας πολυδιαφημίστηκε όταν ο Νίκος Δένδιας ήταν υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό συνέβαλε και η ταξιδιωτική «διπλωματία» του, κάτι που αναγκαστικά συνέχισε ο νυν ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η ψηφοφορία

Από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού (6 – 6 – 2024) αναδείχθηκαν πέντε μη μόνιμα μέλη του ΣΑ για την περίοδο 2025-26: Οι Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν.

Η διετής θητεία τους θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2025. Θα αντικαταστήσουν τον Ισημερινό, την Ιαπωνία, τη Μάλτα, τη Μοζαμβίκη και την Ελβετία, των οποίων η θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Τα νέα μέλη θα προσχωρήσουν στα υφιστάμενα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ: Την Αλγερία, τη Γουιάνας, την Νότιο Κορέας, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σλοβενία, των οποίων η θητεία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία και διαθέτουν δικαίωμα βέτο, είναι: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία.

Οπως αναφέρει ο ΟΗΕ, οι 10 μη μόνιμες έδρες στο 15μελές Συμβούλιο κατανέμονται σε 4 περιφερειακές ομάδες που συνήθως επιλέγουν τους υποψηφίους τους: Αφρική – Ασία, Ανατολική Ευρώπη, Λατινική Αμερική – Καραϊβική, ομάδα Δυτικοευρωπαϊκών και άλλων κρατών.

Οι υποψήφιοι φέτος διεκδίκησαν πέντε έδρες σε τρεις περιφερειακές ομάδες: δύο για την Αφρική και την Ασία-Ειρηνικό (μία για τον καθένα), μια για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και δύο για τη Δυτική Ευρώπη και άλλα κράτη. Τα νεοεκλεγέντα μέλη στηρίχτηκαν από τις ομάδες τους, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

Στην τελευταία ψηφοφορία, συνολικά συμμετείχαν 190 κράτη – μέλη του ΟΗΕ. Στην ομάδα Αφρικής και Ασίας – Ειρηνικού, το Πακιστάν έλαβε 182 ψήφους και η Σομαλία συγκέντρωσε 179 ψήφους, ενώ πέντε χώρες απείχαν.

Στην ομάδα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο Παναμάς συγκέντρωσε 183 ψήφους και η Αργεντινή μία, με έξι χώρες να απέχουν.

Στην ομάδα της Δυτικής Ευρώπης και άλλων κρατών, η Δανία έλαβε 184 ψήφους, η Ελλάδα 182 ψήφους και η Ιταλία και η Νορβηγία έλαβαν από μία ψήφο η καθεμία, ενώ δύο χώρες απείχαν.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις