Από τις 27.5.2020 που γράφτηκε αυτό το άρθρο, 4 χρόνια μετά, με την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που επανέφεραν μετά από δύο αντικαταστάτες του, (Θεοδωρικάκος-Μηταράκης)  δεν έχει αλλάξει τίποτα στην ΕΛ.ΑΣ και τα πράγματα έχουν πλέον φτάσει στο μη περαιτέρω, με τη δολοφονία πολίτη έξω από το Α.Τ Αγίων Αναργύρων !

 

 

“Τελικά τι αστυνομία θέλουμε”;

Γράφει ο Άγγελος Αγραφιώτης

Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων

www.ak-riskmanagment.gr

Πολιτευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Σε αρκετές αστυνομίες του κόσμου,  ο αρχηγός παρουσιάζει στην πολιτεία το σχεδιασμό που έχει προς υλοποίηση, εγκρίνεται,  και έχει 2 έτη για να τον υλοποιήσει.

Στα 2 έτη,  εάν κριθεί επιτυχής ο σχεδιασμός του, επικαιροποιείται,  και ανανεώνεται η θητεία του για ακόμη 2 έτη! Διαφορετικά πηγαίνει σπίτι του…

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ φαινόμενο,  αφού για αρχηγός προκρίνεται ο αρεστός σε κάθε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών  προσόντων.

 

Διαβάστε ακόμη:Αγραφιώτης: Στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχει έλλειψη ΗΓΕΤΗ εδώ και χρόνια !

 

Στο αρχηγείο αλλά και στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, εκτός του αρχηγού και του υπουργού,  υπάρχουν δεκάδες επιτελείς και σύμβουλοι…

Αλήθεια κανένας από αυτούς δεν αισθάνεται την ανάγκη να καθίσει, εφόσον έχει τις γνώσεις, και να σχεδιάσει την αστυνομία της επόμενης 10ετίας ; Να αφήσει το προσωπικό του θετικό αποτύπωμα στην πορεία του στο Σώμα;

Πως δικαιολογούν το μισθό τους όλοι αυτοί οι διοικητικοί;

Είναι ικανοποιημένοι από την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ;

Από την αγανάκτηση των αστυνομικών;  Προβληματίζονται καθόλου για ενδεχόμενη αντίδρασή τους;

10 μήνες με φρέσκια κυβέρνηση,  και με ένα έμπειρο σοσιαλιστή υπουργό στο τιμόνι του πολύπαθου υπουργείου προστασίας του πολίτη,  και τα αποτελέσματα είναι αρκετά απογοητευτικά,  με τις ενώσεις των αστυνομικών, δικαιολογημένα, να είναι αγανακτισμένες και να εκδίδουν ανακοινώσεις ντροπής για την ΕΛ.ΑΣ,  και το έργο που αυτή καλείται να αντιμετωπίσει.

10 μήνες με φρέσκια κυβέρνηση, στους οποίους (10 μήνες)  έχουμε δει :

Aστυνομικούς να ξυλοκοπούνται σε μπαρ στο Γκάζι και να χάνεται και ένα υπηρεσιακό πιστόλι,

Αστυνομικό να πυροβολεί πολίτη μετά από διένεξη σε τροχαίο,

Να προσλαμβάνονται 1.500 ειδικοί φρουροί και να καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία με εκπαίδευση 2 μόλις μηνών, αρκετοί από αυτούς  εκ των υστέρων να διαπιστώνεται πως έχουν ποινικό μητρώο και όμως να τους έχουν δώσει πιστόλι,

Στο προαύλιο του υπουργείου, που στεγάζεται και η ΕΥΠ,  να βρίσκονται κλεμμένες μοτοσικλέτες και ΚΑΝΕΝΑΣ να μη γνωρίζει τίποτα,

Τα ΜΑΤ και η ΕΚΑΜ να επιχειρούν στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι,  με ένα κακοσχεδιασμένο επιχειρησιακά αποτέλεσμα,

Τα ΜΑΤ να στέλνονται νε εκκενώσουν κατειλημμένα κτήρια, με χολυγουντιανού τύπου επιχειρήσεις, αφού οι κάμερες έφταναν πριν από τις αστυνομικές δυνάμεις,  με μηδαμινά αποτελέσματα σε ευρήματα,

Τα ΜΑΤ να στέλνονται να επιχειρήσουν σε νησιά,  δίχως διοικητική μέριμνα αλλά και διοικητική υποστήριξη,

Άνδρες των ΜΑΤ να δέρνονται από πολίτες,  την ώρα που κοιμούνται σε ξενοδοχείο,

Τα ΜΑΤ και ΥΜΕΤ να στέλνονται σε πλατείες για να διαλύσουν συγκεντρώσεις πολιτών,  που δεν συμμορφωθήκαν με τις εντολές περί κορονοϊού,

Αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ να τον έχουν περικυκλώσει φοιτητές και αυτός αμυνόμενος να έχει βγάλει το πιστόλι του,

και άλλα πολλά που προκαλούν κλαυσίγελο και θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες…

Εχθές σε 1 μόλις ημέρα,  αστυνομικοί διαμαρτύρονται δημόσια δύο φορές:

α) Για τη διάλυση της Ομάδας Ζ και

β) Για την διάλυση των αποδεκατισμένων Α.Τ της Αττικής,  αφού καλούνται να ενισχύσουν την Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, από την επόμενη ημέρα, Τρίτη 26-5-2020.

γ) Ταυτόχρονα με άλλη διαταγή, στέλνονται 400 αστυνομικοί στα σύνορα…

Η όποια επιτυχία των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ (και είναι αρκετές) το αμέσως επόμενο 24ωρο «καπελώνεται» από μια άστοχη ενέργεια κάποιων ανεγκέφαλων…

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Απουσία σχεδιασμού και αδιαφορία για τους ίδιους τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους,  και μαζί με όλα τα προηγούμενα καταλήγουν… στην Απουσία Ηγεσίας!

 

Το σίγουρο είναι πως όλα γίνονται στο γόνατο,  αφού αντίθετα με όσα στατιστικά το υπουργείο παρουσιάζει,  τα αστυνομικά δελτία των ΜΜΕ καθημερινά είναι γεμάτα με κάθε λογής έγκλημα, αλλοδαποί σφάζονται στα ΚΥΤ, Ηλικιωμένοι ξυλοκοπούνται και ληστεύονται μέσα στα σπίτια τους, Αντιεξουσιαστές καίνε αυτοκίνητα πολιτών και ΑΤΜs , Συνεχείς αιματηρές συμπλοκές μέσα στις φυλακές,  Έφτασαν σε σημείο ληστές να ανατινάξουν με δυναμίτη ΑΤΜ στη Ν. Σμύρνη. Στο κέντρο της Αθήνας!

Οι πολίτες συνεχίζουν να αισθάνονται ανασφάλεια,  αφού διαπιστώνουν καθημερινά πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αντιμετώπιση της  εγκληματικότητας…Οι ίδιοι αστυνομικοί που πληρώνουν από την τσέπη τους για αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξοπλισμό και παπούτσια  και εκλιπαρούν για μια δωρεά από κάποια εταιρεία, τα ίδια διαλυμένα περιπολικά, η ίδια προβληματική ασύρματη επικοινωνία.

Απαιτείται από εχτές,  και πριν θρηνήσουμε θύματα πολίτες ή αστυνομικούς, απόφαση για το τι αστυνομία χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας, Καταγραφή έμψυχου υλικού και υποδομών, Εξορθολογισμός των οργανικών θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών, και Σχεδιασμός από την αρχή, με Επένδυση σε εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Βασική προϋπόθεση;

Η πολιτική απόφαση για rebuilding της ΕΛ.ΑΣ και η υλοποίηση όλων των πιο πάνω,  να γίνει από ανθρώπους με γνώση,  και τη συμβολή υπηρεσιακών παραγόντων, όλων των βαθμίδων, που έχουν δουλέψει στο πεζοδρόμιο… όχι άκαπνους που έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και συμβούλους που βασίζονται στην επικοινωνιακή διαχείριση με φωτογραφίες και ανακοινώσεις .

Οι εξελίξεις κ.κ Καραμαλάκη και Χρυσοχοϊδη σας έχουν ξεπεράσει,  με αποτέλεσμα να τρέχουν οι αστυνομικοί στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα,  να καλύψουν “τρύπες”!

Οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι,  και εκτός από συγχαρητήρια sms,  ΑΠΑΙΤΟΥΝ έμπρακτη αναγνώριση και ανθρώπινη, αξιοπρεπή αντιμετώπιση.

27.5.2020 Happenednow.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις