Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο του PES στο Βερολίνο και το μανιφέστο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην τριήμερη παρουσία του στις «συνάξεις» των Ευρωσοσιαλιστών του PES τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο ήταν σαφές σε όλες τις παρεμβάσεις του: «Είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, την ώρα που οι συντηρητικές κυβερνήσεις του ΕΛΚ αντιμετωπίζουν την πανδημία ως ένα διάλειμμα για επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού που οδήγησαν σε αποτυχία και πολυεπίπεδες κρίσεις».

tsipras pes 2

Το «ταμείο» της Κουμουνδούρου από την παρουσία του κ. Τσίπρα και τις επαφές με την ηγεσία Ευρωσοσιαλιστών, Πρασίνων και Αριστεράς λογίζεται θετικό. Τόσο για το πολιτικό imperium του πρώην Πρωθυπουργού, που φαίνεται να έχει εδραιωθεί από την πολυτάραχη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως «γέφυρα» των προοδευτικών δυνάμεων στην ΕΕ, όσο ωστόσο και για τους συσχετισμούς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με φόντο την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης μετά την απλή αναλογική.

Το ερώτημα που τίθεται συχνά στην Ελλάδα «τι γυρεύει ο Τσίπρας στους Ευρωσοσιαλιστές;» απαντήθηκε από το ίδιο το PES, που όχι μόνο κάλεσε τον Έλληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτη του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς στις Βρυξέλλες, αλλά και στην τακτική τους Σύνοδο στο Βερολίνο: Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία «βλέπει» στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν αξιόπιστο δίαυλο με τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες στρέφει το βλέμμα της, μετά την περίοδο ταύτισης – και εκλογικής απορρόφησης – με κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

tsipras pes 3

Πέραν τούτου, στις τάξεις του PES, η σύγκρουση του κ. Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διακυβέρνηση του 2015, εκτιμάται ότι αποκρυστάλλωσε τη σύγκρουση Δεξιάς – Αριστεράς στην ΕΕ. Έτσι, την ώρα που η Σοσιαλδημοκρατία κλονίζεται στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της ηπείρου με 32% αποτελεί έναν σαφή δείκτη για το πού θέλει να στραφεί.

Παρέμβαση με νόημα από τη Φώφη Γεννηματά

Διόλου απαρατήρητη δεν πέρασε από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα η παρέμβαση της κας Γεννηματά στην τακτική Σύνοδο του PES στο Βερολίνο, η οποία απευθυνόμενη στο Προεδρείο των Ευρωσοσιαλιστών τόνισε ότι «πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τους συμβιβασμούς με συντηρητικές δυνάμεις που στο παρελθόν θόλωσαν το μήνυμά μας». Το μήνυμα απευθυνόταν προφανώς στην σύμπλευση κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας με μέλη του ΕΛΚ, όπως άλλωστε έγινε και στην Ελλάδα, μία στρατηγική επιλογή που οδήγησε στην κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

5329904

Όπως διόλου απαρατήρητη δεν πέρασε από κανέναν η ικανοποίηση του επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνιτσεφ για τις κοινές αγωνίες που εξέφρασαν Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά για την επόμενη μέρα της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας πως η εμπειρία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει φέρει πιο κοντά τα δύο κόμματα σε επίπεδο πολιτικής τοποθέτησης στα μείζονα απέναντι στη Δεξιά.

Είναι σαφές πλέον πως στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα είναι να διαδραματίσει ακριβώς αυτόν τον ρόλο, τον οποίον του επιφυλάσσει και το PES: Του γεφυροποιού των προοδευτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ως ανάχωμα στην επέλαση ακραίων και συντηρητικών δυνάμεων.

Η διαχωριστική τομή για το σχηματισμό ενός ευρύτερου προοδευτικού μπλοκ έχει μπει πιο ξεκάθαρα από ποτέ από την ίδια τη ζωή με το ξέσπασμα της πανδημίας, το οποίο τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικοοικονομικό φωτίζει με τον πλέον έντονο τρόπο τις διαφορές και τα αντικρουόμενα πολιτικά προτάγματα.

Το «μανιφέστο» του Τσίπρα

Κατά την παρέμβασή του στην τακτική Σύνοδο του PES στο Βερολίνο το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ουσιαστικά το «μανιφέστο» του μετώπου Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Πρασίνων, εξαίροντας παράλληλα τη συμβολή που είχαν προεξέχοντα μέλη του PES (Όλαφ Σολτς, Πάολο Τζεντιλόνι και Αντόνιο Κόστα) στα θετικά βήματα που έχουν γίνει με αφορμή την πανδημία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης που αποτελεί ουσιαστικά μία πρώτης μορφής αμοιβαιοποίηση στην ΕΕ.

«Πρέπει γενικότερα να επανέλθουμε στις αξίες και τις αρχές μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ανατρέχοντας εκ νέου στην οβιδιακή στροφή Μπάιντεν σε μία κεϋνσιανή – κοινωνική πολιτική δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, μείωσης των ανισοτήτων, αύξησης των μισθών και φορολογίας του μεγάλου πλούτου στις ΗΠΑ.

tsipras pes 4

«Οι συνταγές του χθες» στις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς, «φωτογραφίζοντας» το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθείται σε πολλές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα μαζί με ένα κράμα σκληρής δεξιάς πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτελούν ουσιαστικά και τη συγκολλητική ουσία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων:

«Αυτή είναι η ατζέντα όλων μας και θα είναι ολέθριο λάθος εάν ο καθένας μας αγωνιστεί για αυτήν μόνος του. Πρέπει να αγωνιστούμε σήμερα, μαζί, ανεξαρτήτως γεωγραφίας ή τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς πολιτικών ομάδων» τόνισε με σαφείς αποδέκτες.

Ποια είναι η «κοινή ατζέντα» που συνιστά το μανιφέστο Τσίπρα; Την απαρίθμησε στο Βερολίνο: Μείωση των ανισοτήτων, ισχυρό κοινωνικό κράτος, πράσινη πολιτική, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα, διαμοιρασμός των βαρών στις ευρωπαϊκές κρίσεις (πχ προσφυγική).

tsipras pes 5

«Την τελευταία δεκαετία και ειδικά με την πανδημία έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ πόσο ανάγκη έχουμε ένα ισχυρό σύστημα υγείας. Πόσο σημαντικό είναι να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Είδαμε πώς η οικονομική και μετά η υγειονομική κρίση έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους και άρα πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Είδαμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο στην Τουρκία κ τη Λευκορωσία αλλά επίσης μέσα στην ΕΕ στην Ουγγαρία και την Πολωνία, όπου συντηρητικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την πανδημία και το προσφυγικό. Είδαμε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να βρούμε λύσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αντί να παρακολουθούμε την αποσταθεροποίηση να ενισχύεται και τις εστίες συγκρούσεων να πολλαπλασιάζονται. Είδαμε με την προσφυγική κρίση πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξει η ΕΕ μια δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Που ανοίγει διόδους νόμιμης επανεγκατάστασης στην ΕΕ, αντιμετωπίζει τους διακινητές σε συνεργασία με τρίτες χώρες και κατανέμει δίκαια τους αιτούντες άσυλο. Είδαμε και βλέπουμε κάθε μέρα πόσο σημαντική είναι η ισότητα των φύλων για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της πολιτικής Όρμπαν. Για αυτό μετά τους νόμους που περάσαμε ως κυβέρνηση για το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχη για τα ομόφυλα ζευγάρια, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σε διαβούλευση νομοσχέδιο για το γάμο και την παιδοθεσια από ομόφυλα ζευγάρια».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις