Ο επόμενος Σεπτέμβριος ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις εφόσον δεν προκηρυχθούν τελικά πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο φέτος- Ο κρίσιμος ρόλος των αποφάσεων της ΕΕ για το χρόνο επαναφοράς του δημοσιονομικού συμφώνου και ο προϋπολογισμός του 2023!

Οι προσλήψεις στη εκπαίδευση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη αποτελεί ασφαλώς μια ακόμα επιβεβαίωση ότι το μέγαρο Μαξίμου δημιουργεί τις συνθήκες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εφόσον ο πρωθυπουργός το επιλέξει. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ψηφοφορία για το πόρισμα της Προανακριτικής για την υπόθεση Καλογρίτσα, όπου η απόφαση της πλειοψηφίας (με τη συνδρομή εδώ και του ΚΙΝΑΛ) θα είναι παραπεμπτική για τον Νίκο Παππά, έστω και αν οι κατηγορίες για τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού έχουν καταστεί έωλες, με το Δικαστικό Συμβούλιο να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποστείλει την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η δε προετοιμασία για εκλογικό αιφνιδιασμό είναι τέτοια, που ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έφερε ρύθμιση ακόμα και για την ηλεκτρονική εγγραφή των ετεροδημοτών! Ο πρωθυπουργός διαμορφώνει εδώ και καιρό ένα πολιτικό κλίμα προκειμένου να πατήσει το κουμπί των πρόωρων εκλογών εάν κρίνει ότι αυτό τον συμφέρει πολιτικά. Οι πληροφορίες επιμένουν πως παρά το γεγονός ότι δημοσίως αρνούταν με κατηγορηματικό τρόπο τις πρόωρες κάλπες, το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού τον προσεχή Σεπτέμβριο κάθε άλλο παρά έχει φύγει από το μυαλό του. Το διατηρεί ως ενδεχόμενο, μάλιστα, παρότι ακόμα και όταν στενοί του συνεργάτες στο Μαξίμου του έθεταν το θέμα, επισημαίνοντας ότι «από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα δύσκολα στην οικονομία και την κοινωνία», διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία!

Η εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο, κυρίως δε οι διαστάσεις που λαμβάνει η μετάλλαξη «Δέλτα» στη χώρα μας, βάζει –όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο σημείωμά μας- φρένο στα σχέδια αυτά. Εφόσον τελικά δεν θα έχουμε –όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή- πρόωρες κάλπες, το ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος του 2022. Όλα θα κριθούν δηλαδή από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η ευρωζώνη θα παρατείνει την ισχύ της ρήτρας διαφυγής ή θα επιστρέψει στη …«δοκιμασμένη» συνταγή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ακόμα και από το εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν τα χαμηλά επιτόκια ή εάν αλλάξουν πολιτική φοβούμενες την αύξηση του πληθωρισμού.

Επιπλέον έχει ενδιαφέρον εάν θα χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα χρήματα ή χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε η όποια μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάκαμψη ακολουθήσει την πανδημία να μην αφήσει πίσω της συντρίμμια και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα. Όλα τα παραπάνω θα κριθούν εν πολλοίς, πάντως, μετά τις γερμανικές εκλογές, τον προσεχή Σεπτέμβριο, αν και ενδέχεται να χρειαστεί και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ώσπου να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Το στίγμα βεβαίως το έχουν ήδη δώσει τόσο ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος των χριστιανοδημοκρατών για αντικαταστάτης της Άγκελας Μέρκελ, ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και νυν υπουργός Εσωτερικών Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιτμαν κι ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, ο παλιός γνώριμός μας Β. Σόιμπλε, που κηρύττουν την επιστροφή στην δημοσιονομική πειθαρχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον η Ευρώπη επιστρέψει στις «παλιές καλές μέρες» από το 2023, είναι σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει να καταθέσει ένα σκληρό προϋπολογισμό. Την άνοιξη συνεπώς του επόμενου χρόνου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να λάβει οριστικές αποφάσεις για το χρόνο της κάλπης, εφόσον αυτές –λόγω και της μετάλλαξης «Δέλτα» δεν στηθούν φέτος!

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις