Αργά ή γρήγορα αυτή η… διαφήμιση θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση
Σε πανηγυρισμούς -χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, όμως- έχει ξεσπάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η εξαίρεση δεν αφορά τη χώρα μας, καθώς δεν βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δηλαδή δεν ξεπερνά το 3%, που αποτελεί το ανώτατο όριο που έχει επιβάλει η Κομισιόν, ώστε πάνω απ’ αυτόν τον πήχη να «κόβονται» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κρατικοί προϋπολογισμοί.
Στην ουσία, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακόμα μία επικοινωνιακή προπαγάνδα, διαφημίζοντας στους Έλληνες φορολογουμένους ότι πέτυχε την ελάφρυνση του Προϋπολογισμού, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αμυντικές δαπάνες δεν θα εγγράφονται σε αυτόν, κάτι που απέχει από την πραγματικότητα.
Μάλιστα, αργά ή γρήγορα αυτή η… διαφήμιση θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση, καθώς θα αποδειχθεί πως η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών δεν θα φέρει νέες μειώσεις φόρων. Αυτό διότι η Κομισιόν πολύ δύσκολα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαθέσει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργηθεί σε νέες φοροελαφρύνσεις, πέραν από εκείνες που επιτρέπει η πορεία του Προϋπολογισμού από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων από μόνιμα μέτρα.
Δηλαδή, σε περίπτωση που μια χρονιά αυξηθεί, π.χ., ο ΦΠΑ λόγω πληθωρισμού, δεν σημαίνει ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενο μέτρο, συνεπώς το όποιο πλεόνασμα δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε φοροελάφρυνση.
Αντιθέτως, η επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο «χαράτσι» του τεκμαρτού εισοδήματος, που θα αποφέρει κάθε χρόνο το επιπλέον ποσό των 550.000.000 ευρώ, θα ισχύει σε μόνιμη βάση και θα μπορεί να «μετρήσει» ως δημοσιονομικός χώρος.
Το μόνο που αλλάζει για την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή απόφαση για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο είναι πως η ενσωμάτωση των τόκων επίσημων δανείων στο δημόσιο χρέος δεν θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς εξέλιξης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πρόκειται για 25 δισ. ευρώ των αναβαλλόμενων πληρωμών τόκων από το δάνειο του EFSF που θα λήξουν το 2033.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις