Σε ριζικές αλλαγές στον προσωπικό γιατρό προχωρά το υπουργείο Υγείας
Σε ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον προσωπικό γιατρό προχωρά το υπουργείο Υγείας προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός, καθώς σχεδόν οι μισοί πολίτες σήμερα δεν διαθέτουν.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δημοσιοποίησε το νέο σχέδιο για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό. Οι αλλαγές θα προωθηθούν με νέο νομοσχέδιο τον Μάιο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις.
Οι αλλαγές
Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το σύστημα απουσιάζουν σήμερα 1.379 γιατροί ώστε να καλυφθούν όλοι οι πολίτες.
Τα κενά αυτά θα καλυφθούν με τους αγροτικούς γιατρούς που θα αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού αλλά και με 1.375 προσλήψεις που θα γίνουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Από τις 1.375 θέσεις που θα καλυφθούν, οι 600 θα αφορούν νοσηλευτές.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία 7 νέων Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας στα οποία θα συμμετάσχουν καθηγητές Ιατρικής.
Παράλληλα μια βασική αλλαγή στον προσωπικό γιατρό αφορά στο γεγονός ότι πλέον θα μπορούν και ιδιώτες γιατροί να αναλάβουν τον ρολό αλλά θα πληρώνονται από τον πολίτη.
«Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό, θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ατομικά. Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε την επιλογή για όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν γιατρό. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει».
Ταυτόχρονα όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει σύνδεση των αποδοχών του προσωπικού γιατρού με την απόδοσή του σε σχέση με τα προγράμματα πρόληψης. Έτσι όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εκτός από την αμοιβή οι προσωπικοί γιατροί θα παίρνουν επιπλέον ποσά, ανάλογα με το εάν – για παράδειγμα – ο πληθυσμός αναφοράς του έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού (50% και πάνω).
Σύμφωνα με στοιχεία στον προσωπικό γιατρό συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών. Βάση των ίδιων στοιχείων απαιτούνται 1.379 προσωπικοί γιατροί εκ των οποίων οι 822 από την Αττική.
Επίσης, θα υπάρξει πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους προσωπικούς γιατρού ενώ θα γίνεται αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών από τους ίδιους τους ασθενείς.
ethnos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις