Περισσότερο από το 50% των πολιτών που αναζητούν προσωπικό γιατρό στην περιοχή τους, δεν βρίσκουν.

Η αλήθεια είναι ότι με το που ανέλαβαν, τους έτυχαν λιμοί και καταποντισμοί, αλλά τον θεσμό του προσωπικού γιατρού σχεδόν τον ξεχάσαμε και δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται τους τελευταίους μήνες.

Τον θυμήθηκε όμως ο πρωθυπουργός ο οποίος προανήγγειλε, την Τρίτη (17/10), ότι θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις προκείμενου να ενισχυθεί ο θεσμός και ανακοίνωσε μάλιστα ότι δρομολογούνται οι 6.500 προσλήψεις από τις 10.000 που έχει προγραμματιστεί για αυτήν την κυβέρνηση να γίνουν συνολικά στην Υγεία. Η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού απασχόλησε, άλλωστε, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νέο στοιχείο που εισάγεται είναι η θέσπιση οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς ώστε να συμβάλλουν στην προσέλκυση ασθενών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» μέσω ενημέρωσης για την ανάγκη πρόληψης.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ωστόσο αντιμετώπισε το σχεδόν… συμπαγές τοίχος των ιδιωτών ιατρών που δεν δέχτηκαν να γεμίσουν τα ιατρεία τους με «στρατιές» δικαιούχων έναντι του ποσού που τους πρότεινε η κυβέρνηση, ακόμα και όταν το βελτίωσε. Και για να ανατραπεί αυτό, θα πρέπει να βρεθούν νέες δικλείδες, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και να λυθούν επιμέρους προβλήματα των γενικών ιατρών, των παθολόγων και άλλων ειδικών που κλήθηκαν μάταια να μπουν στο σύστημα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι περισσότερο από το 50% των πολιτών που αναζητούν προσωπικό γιατρό στην περιοχή τους, δεν βρίσκουν. Και καλά να κατοικείς στα Πατήσια και να βρεις γιατρό στο Παγκράτι… Αν, όμως, κατοικείς σε ένα νησί και από τους 10 ειδικούς έχει εγγραφεί στο σύστημα μόνο ο ένας, τότε τι κάνεις;

Η ηγεσία του ΥΥΚΑ θα απαντούσε σε αυτό το ερώτημα ότι στο σύστημα έχουν μπει αυτόματα και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει κανείς να εξετάσει πόσοι είναι αυτοί οι γιατροί και πόσους ασθενείς είναι σε θέση να βλέπουν ημερησίως;

Όπως και να έχει, οι εγγεγραμμένοι στον θεσμό γιατροί ανέρχονται σε 3.435, εκ των οποίων γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι 2.224 και ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες, 1.211. Και αυτός ο δεύτερος αριθμός είναι πολύ μικρός για να έχουμε πανελλαδικά τη δέουσα κάλυψη των πολιτών. Άρα η νέα ηγεσία με το νέο νομοσχέδιο «καυτή πατάτα» στα χέρια της και άλλο έναν γόρδιο δεσμό για να λύσει.

Με τη διασύνδεση ιδιωτών και γιατρών του δημοσίου, ΠΦΥ και ΕΣΥ, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών πόρτα- πόρτα από επαγγελματίες υγείας στις ΚΟΜΥ, θα επιχειρηθεί τώρα να λυθούν τα βασικά προβλήματα.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις