Νέες τροποποιήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας με τροπολογία, ώστε ο «προσωπικός γιατρός» να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως για όλο τον πληθυσμό.
Άλλωστε ο προσωπικός γιατρός άρχισε τα «βρεφικά» του βήματα με πολλά προβλήματα και κυρίως με έλλειψη γιατρών.
Γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει έτοιμες δύο αλλαγές για τον νέο θεσμό τις οποίες θα προωθήσει με τροπολογία που θα εντάξει στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την «ανακουφιστική φροντίδα».
Έτσι, ο προσωπικός γιατρός αναμένεται να μπει με νέες ρυθμίσεις στο 2023, αφού οι δύο βασικές αλλαγές Πλεύρη θα εφαρμοσθούν άμεσα. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα επιτύχουν ώστε να προσελκύσουν ιατρικό προσωπικό.
Οι αλλαγές
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να καταθέσει εντός των ημερών τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία:
– Και οι παθολόγοι του ΕΣΥ, δηλαδή των δημοσίων νοσοκομείων θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί εάν το επιθυμούν και όταν θα ασκούν ιδιωτικό έργο. Να υπενθυμιστεί ότι με βάση το νομοσχέδιο Γκάγκα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, όλοι οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές έναντι αμοιβής. Ένα νομοσχέδιο που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την τροπολογία θα δίνει τη δυνατότητα δύο φορές την εβδομάδα οι παθολόγοι του ΕΣΥ που θα ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού εγγράφοντας στη λίστα τους το μίνιμουμ των πολιτών δηλαδή 857 άτομα.
Οι παθολόγοι του ΕΣΥ με τα ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει μέσα σε δύο ημέρες στο ιδιωτικό τους ιατρείο να εργάζονται για 15 ώρες ώστε να μπορούν να εξετάζουν τους εγγεγραμμένους ασθενείς τους. Θα αποτελεί βασική υποχρέωση εάν δεχθούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί.
Αξιοσημείωτο είναι πως σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν περίπου 2.600 παθολόγους οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν και προσωπικοί γιατροί όταν θα κάνουν ιδιωτικό έργο.
– Ο Θάνος Πλεύρης αναμένεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr να συμπεριλάβει άλλη μία αλλαγή στην υπό κατάθεση τροπολογία.
Αλλαγή που θα αφορά στους ελέγχους που προβλέπονται για τους ιδιώτες γιατρούς που γίνονται προσωπικοί γιατροί και έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον νόμο τον οποίο συνέταξε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο προσωπικός γιατρός ελέγχεται για τις ιατρικές του υπηρεσίες που παρέχει, από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας της περιοχής του. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις ο διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας μπορεί να μην είναι καν γιατρός, αφού ορίζεται από τη δημοτική Αρχή της περιοχής.
Το συγκεκριμένο σημείο του νόμου είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, ενώ είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς ιδιώτες γιατρούς στο να συμμετάσχουν στον θεσμό, αφού δεν επιθυμούσαν οι ιδιωτικές τους επιχειρήσεις να ελέγχονται από μη γιατρούς και μάλιστα από στελέχη του δημοσίου.
Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας στην τροπολογία που θα καταθέσει θα αφαιρέσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να διευκολυνθεί ο ιατρικός κόσμος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ορισθεί άλλος τρόπος ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πάντως, άμεσα αναμένεται να δημιουργηθεί και ένας μηχανισμός για καταγγελίες από την πλευρά των ασθενών σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι από τον προσωπικό τους γιατρό.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας αναμένεται σε επόμενη ρύθμιση να εντάξει και ξεχωριστό κονδύλι για τις ειδικές καρδιολογικές εξετάσεις, ώστε όσοι καρδιολόγοι γίνουν προσωπικοί γιατροί να αμείβονται ξεχωριστά για τις εξετάσεις που θα πραγματοποιούν στους πολίτες.
ethnos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις