Η Ουγγαρία κινδυνεύει  να στερηθεί δισεκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, λόγω της ανησυχίας που εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη διαφθορά και τον τρόπο διαχείρισης των δημοσίων συμβάσεων

Η εισήγηση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση την οποία η Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δεν είναι πλέον «πραγματική δημοκρατία», συνιστά «προσβολή για τους Ούγγρους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιγιάρτο.

«Θεωρώ προσβλητικό για τους Ούγγρους να αμφισβητείται η δημοκρατικότητα της Ουγγαρίας», είπε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη. Σχολίασε μάλιστα ότι «κάποιοι» στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες «υποτιμούν» τη χώρα του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε το 2018 μια διαδικασία «επί παραβάσει» σε βάρος της Ουγγαρίας, με το ερώτημα της κατάφωρης παραβίασης των ευρωπαϊκών αξιών» με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης.

Η Ουγγαρία κινδυνεύει επίσης να στερηθεί δισεκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, λόγω της ανησυχίας που εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη διαφθορά και τον τρόπο διαχείρισης των δημοσίων συμβάσεων. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Κυριακή στις χώρες μέλη την παρακράτηση των περισσότερων πόρων που προορίζονται για την Ουγγαρία στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Τον Απρίλιο οι Βρυξέλλες ενεργοποίησαν σε βάρος της Βουδαπέστης τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Από την πλευρά της, η Ουγγαρία παρουσίασε μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες, όπως την ενεργοποίηση μιας «ανεξάρτητης αρχής» καταπολέμησης της διαφθοράς. Η υπουργός Δικαιοσύνης Τζούντιτ Βάργκα ξεκίνησε επίσης περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πείσει τους Ευρωπαίους Επιτρόπους και τους ομολόγους της να μην τιμωρήσουν οικονομικά τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης του φιορινιού, του εθνικού νομίσματος.

Η Ουγγαρία είναι επίσης η μοναδική χώρα της ΕΕ, το σχέδιο ανάκαμψης της οποίας στη μετά την Covid-19 εποχή (ύψους 5,8 δισ. ευρώ) δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Κομισιόν, για παρόμοιους λόγους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις