“Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ευρισκόμενος δίχως επιχειρήματααπέναντι στη σκληρή κριτικήτου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφάσισε να διαστρεβλώσει την ιστορία προχωρώντας σε μια εξόχως χυδαία και ψευδή δήλωση, η οποία έλαβε την αποδοκιμασία των βουλευτών.

«εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας για 4 χρόνια» φώναζε με στεντόρεια φωνή με εμφανή απώλεια της ψυχραιμίας του.

 

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική…

1.Το 2009 η χώρα ετέθη εκτός αγορών (δεν μπορούσε να δανειστεί), μόλις αποκαλύφθηκε το θηριώδες έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση Καραμανλή το έκρυβε και ουσιαστικά αυτή οδήγησε στην άτυπη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου), που την διαδέχτηκε, υποχρεώθηκε να συμφωνήσει το πρώτο Μνημόνιο (2010).

  1. Το δεύτερο Μνημόνιο υπογράφτηκε το 2012 (κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία στήριζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιδιδόταν μέχρι τότε σε αντιμνημονική ρητορεία (“εγώ σκίζω τα Μνημόνια‘).
  2. Το τρίτο Μνημόνιο υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015. Ηταν η ίδια κυβέρνηση που το 2018 έβαλε τυπικά τέλος στην εποχή των Μνημονίων.

Ασφαλώς ο κ. Μητσοτάκης τα γνωρίζει αυτά και, επομένως, η φράση του «εσείς μας βάλατε αυτά Μνημόνια» είναι αερολογία που προδίδει τον εκνευρισμό του, για τον οποίο γράφουμε σήμερα. Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό;

Μάλλον γνωρίζει ο ίδιος ότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν καθημερινά να καταρρέει και έτσι απώλεσε την ψυχραιμία του,  κάτι που δεν επιτρέπεται να συμβαίνει σε ένα πρωθυπουργό.

Αν σκεφτούμε δε και την πρόσφατη «έκρηξή» του με την Ολλανδή δημοσιογράφο, ίσως απαιτείται η πραγματική στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Video:Ο πολύγραφος facebook

φωτό:avgi.gr