Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών
Οι νεκροί από τον σεισμό στη Μιανμάρ είναι 694 και οι τραυματίες 1.670 ανέφεραν οι Αρχές της Μιανμάρ στον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα το πρωί του Σαββάτου.
Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 144 νεκρούς.
Συλλυπητήρια από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρού σεισμού που έπληξε χθες Παρασκευή τη Μιανμάρ .
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα για τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στο κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν», αναφέρει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στη δήλωσή του. «Προσεύχομαι ειλικρινά για τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών και την ταχεία αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Μιανμάρ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», προσθέτει.
Χωρίς ρεύμα μεγάλες πόλεις στη Μιανμάρ
Δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις στη Μιανμάρ, το Μανταλέι, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και η Γιανγκόν, δεν έχουν ρεύμα από νωρίς το Σάββατο, αναφέρουν κάτοικοί τους στο BBC. Εκτός λειρουργίας είναι και τα δίκτυα επικοινωνιών.
Κινεζική ομάδα διάσωσης στη Μιανμάρ
Ομάδα διάσωσης από την Κίνα, δύναμης 37 ατόμων, κατευθύνεται προς τη Μιανμάρ, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.
Το τηλεοπτικό κανάλι CCTV μετέδωσε ότι η ομάδα με τον εξοπλισμό της αναχώρησε από αεροδρόμιο στη νοτιοδυτική Κίνα νωρίς το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα).
«Η αίθουσα άρχισε να περιστρέφεται», περιγράφει δάσκαλος δημοτικού στη Μπανγκόκ – «Έπρεπε να μεταφέρουμε τα παιδιά σε ασφαλές μέρος»
«Ήταν πραγματικά λίγο τρελό… τα ρολά κουνιόντουσαν, δεν καταλάβαινα πραγματικά τι συνέβαινε», δήλωσε στο BBC ένας άνδρας δάσκαλος, με καταγωγή από τη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος χρειάστηκε να απομακρύνει τα παιδιά από δημοτικό σχολείο στη Μπανγκόκ.
Ο Robb Falls, ο οποίος εργάζεται σε σχολείο, κατάφερε να γλιτώσει σώος και αβλαβής. Είπε ότι η αίθουσα διδασκαλίας «άρχισε να περιστρέφεται και να ταλαντεύεται» με το που ξεκίνησαν οι σεισμικές δονήσεις.
«Ήταν δύσκολο να μείνουμε σταθεροί και να μεταφέρουμε τα παιδιά σε ασφαλές μέρος. Μερικοί από τους μαθητές ήταν αρκετά αναστατωμένοι», λέει, τονίζοντας ότι οι δάσκαλοι έπρεπε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Σπάνια έκκληση από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ για διεθνή βοήθεια
Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ κάλεσε όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα, καθώς οι συνέπειες από την καταστροφική σεισμική δόνηση ολοένα και αυξάνονται.
Κατά τη διάρκεια του 4ετους εμφυλίου πολέμου της χώρας, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είχε πρακτικά «αποκλείσει» τη Μιανμάρ από τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, σήμερα απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση σε οποιεσδήποτε οργανώσεις και έθνη επιθυμούν να έρθουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη χώρα», προσθέτοντας, μάλιστα ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που είχε μεταδώσει το κρατικό μέσο MRTV της Μιανμάρ τουλάχιστον 144 άτομα σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση.
Unicef: Ο σεισμός αναμένεται να φέρει «καταστροφικές» συνέπειες για τα παιδιά στη Μιανμάρ
Ο αντίκτυπος του σημερινού σεισμού θα είναι «καταστροφικός» για τα παιδιά που ζουν στη Μιανμάρ, ανέφερε εκπρόσωπος της Unicef στο BBC.
Ο Tρέβορ Κλαρκ, σύμβουλος έκτακτης ανάγκης της Unicef για την περιοχή, λέει ότι η Μιανμάρ είναι «ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον πλανήτη για τα παιδιά» και πως αυτή η καταστροφική σεισμική δόνηση «επιδεινώνει την ήδη κακή κατάστασή τους».
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η οργάνωση θα εκτιμήσει τις επόμενες ημέρες πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Unicef φέρνει προμήθειες στη Μιανμάρ από το εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων.
Εικόνες: Μητέρα γέννησε το παιδί της σε δρόμο της Μπανγκόκ, μετά την εκκένωση των νοσοκομείων
Μία γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα μωρό σε δρόμο της Μπανγκόκ, αφού τα νοσοκομεία εκκενώθηκαν μετά τον σεισμό στη γειτονική Μιανμάρ.
Όπως μετέδωσε το BBC, η ασθενής ήταν ξαπλωμένη σε φορείο, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου βρισκόταν κοντά της, προκειμένου όλα να πάνε καλά με τον τοκετό.


Την ίδια στιγμή, ασθενείς από τα νοσοκομεία King Chulalongkorn Memorial Hospital και BNH είχαν συγκεντρωθεί σε ένα πάρκο για να προφυλαχθούν, με ορισμένους μάλιστα να βρίσκονται σε φορεία και αναπηρικά καροτσάκια και να δέχονται φροντίδα από το προσωπικό.
Τα πάρκα της Μπανγκόκ προσφέρουν καταφύγιο στους εκτοπισμένους – «Ήταν σαν το τέλος του κόσμου»
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από πολυτελή ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικά κέντρα της Μπανγκόκ, ενώ πολλοί κατευθύνθηκαν προς το πάρκο Λουμπίνι για να βρουν καταφύγιο.
«Έτρεξα από τον 7ο όροφο ενός εμπορικού κέντρου, επικρατούσε χάος. Η σκηνή ήταν σαν το τέλος του κόσμου. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν να βρουν κάπου να προφυλαχθούν», δήλωσε μία 34χρονη δασκάλα στο Reuters.
Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσαντχάρτ Σιτιπούντ διέταξε τέσσερα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης να παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα και να παρέχουν φαγητό, νερό και καταφύγιο σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν κατάφεραν να πάνε στα σπίτια τους.
«Όταν έγινε ο σεισμός και η δόνηση ήταν πιο έντονη, δεν ήμουν απόλυτα σίγουρη αν θα επιβιώσω», δήλωσε γυναίκα, η οποία είπε στο ειδησεογραφικό μέσο ότι φοβόταν να επιστρέψει στο γραφείο της – που βρισκόταν στον 10ο όροφο ενός κτιρίου.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις