Ξεκινά η συζήτηση στην Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των εμποδίων ώστε να ψηφίζουν όσοι κατοικούν στο εξωτερικό. “Ναι” από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας. Γιατί καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

 

Με ένα νομοσχέδιο που δεν θα περνούσε δίχως την ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς που καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές, ξεκινά το νομοθετικό της έργο σήμερα η Βουλή: Πρόκειται για το νομοθέτημα που αφορά την άρση των εμποδίων την ψήφο των απόδημων, που η κυβέρνηση προβάλει ως «εθνική αναγκαιότητα», ενώ στην πραγματικότητα απηχεί μικροκομματικές στοχεύσεις για την εκλογική της ενίσχυση. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί το αργότερο αύριο Τρίτη, ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις των επικεφαλής των κομμάτων.

Με βάση τις συνταγματικές διατάξεις το νομοσχέδιο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3, επειδή συνιστά παρέμβαση στην σύνθεση του εκλογικού σώματος. Αυτοί αναμένεται να συναθροιστούν από την θετική στάση της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας (198 ψήφοι) στους οποίους θα προστεθούν αυτές της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» προκειμένου να επιτευχθεί (και με το παραπάνω) η απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Οι θέσεις των κομμάτων είναι ήδη γνωστές από την στάση που τήρησαν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το νομοθέτημα προωθείται με διαδικασίες – εξπρές παρά το γεγονός ότι οι συνταγματική πρόβλεψη για αυξημένη πλειοψηφία είναι έμμεση εντολή για την αναζήτηση συναινέσεων μέσω διεξοδικής συζήτησης.

Τρίτη και …φαρμακερή

Θυμίζουμε ότι η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία έχει την σφραγίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού ο ίδιος το ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης. Όπως είχε δηλώσει «φέρνουμε σε δημόσια διαβούλευση ένα νόμο, με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού».Επίσης αξίζει να μνημονευθεί ότι πρόκειται για την 3η κατά σειρά απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Η πρώτη φορά ήταν το Φθινόπωρο του 2019 με υπουργό Εσωτερικών τον Τάκη Θεοδωρικάκο που όμως δεν τελεσφόρησε αφού δεν υπήρξε η απαραίτητη διακομματική συναίνεση και τελικά η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην ψήφιση ενός «συμβιβαστικού» νομοσχεδίου που έθετε συγκεκριμένα κριτήρια για την ψήφο των απόδημων. Την ίδια πρόταση κατέθεσε δύο χρόνια αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δίχως όμως και πάλι να συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία. Έτσι η κυβέρνηση επανέφερε το νομοσχέδιο προκειμένου να εκμεταλλευθεί τον ευνοϊκό πολιτικό συσχετισμό που προέκυψε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η πολιτική αντιπαράθεση

Το βασικό πολιτικό επιχείρημα που προβάλλεται από την πλευρά της Ν.Δ είναι η ανάγκη για την απρόσκοπτη δυνατότητα των ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης όπου έγινε η επεξεργασία του νομοσχεδίου η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως «πρόκειται, για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προσκαλούν εκ νέου τον απανταχού ελληνισμό να συμμετάσχει ενεργά στην εκλογική διαδικασία της χώρας μας, διευκολύνοντας την άσκηση ενός δικαιώματος που ναι μεν κατέχουν, ωστόσο ως σήμερα δυσκολεύονταν να ασκήσουν, καθώς η Πολιτεία είχε θέσει περιορισμούς».

Παρόλα αυτά από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΚΕ η επίκληση αυτή θεωρείται προσχηματική. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος «προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιλέγει το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει να είναι για να άρει τους περιορισμούς για να μπορούν οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, ενώ αδιαφορεί για το πώς θα διευκολυνθούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους οι ημεδαποί οι οποίοι λόγω εργασίας δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους». Παράλληλα επισήμανε τους κινδύνους αλλοίωσης του εκλογικού σώματος που εγκυμονεί το νομοθέτημα αφού δεν ορίζει ότι αφορά τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «με βάση το δίκαιο του αίματος,της ιθαγένειας, που έχουμε στην Ελλάδα ο καθένας ο οποίος έλκει καταγωγή από Έλληνα πρόγονο δικαιούται να εγγραφεί, δικαιούται να ζητήσει, να απαιτήσει να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και ως εκ τούτου με βάση το δίκαιο της ιθαγένειας αποκτά αυτοδικαίως και το δικαίωμα της ψήφου. Διότι η αναφορά στον νόμο μιλάει για απόδοση προϋπάρξασας ιδιότητας».

Μάλιστα στην τοποθέτηση του στην ίδια επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας αναφέρθηκε σε αριθμούς λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι, όπως διαβάζουμε και όπως λέτε, είναι γύρω στους 800.000,όμως, με το υφιστάμενο Δίκαιο της ιθαγένειας που υπάρχει στη χώρα μας και το Δίκαιο του αίματος, αυτός ο αριθμός των εγγεγραμμένων μπορεί να πάει 2 εκατομμύρια ή και 3 εκατομμύρια και κανείς δεν ξέρει σε τι αριθμό μπορεί να φτάσει». Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στην ουσιαστική πλευρά του νομοσχεδίου σχετικά με την άρση κάθε κριτηρίου για την ψήφο των απόδημων. Όπως τόνισε «αν δεν υπάρχουν κριτήρια, για παράδειγμα οι εργασιακές σχέσεις, το αν κάποιος θα δουλεύει 8ωρο ή 10ωρο, θα το συνδιαμορφώνουν και κάποιοι ψηφοφόροι που δεν εργάζονται στην Ελλάδα. Το ποιο θα είναι το ύψος της σύνταξης, θα το διαμορφώνουν και κάποιοι, οι οποίοι δεν παίρνουν σύνταξη στην Ελλάδα. Το τι σχολεία, τι νοσοκομεία έχουμε όσοι ζούμε στο εσωτερικό, θα το διαμορφώνουν και κάποιοι ψηφοφόροι που δεν θα επισκεφτούν ποτέ αυτά τα σχολεία και αυτά τα νοσοκομεία. Το τι φορολογία θα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, θα το συνδιαμορφώνουν και κάποιοι ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν πλήρωσαν και δεν θα πληρώσουν ποτέ φόρο στην Ελλάδα. Το τι εξωτερική πολιτική θα υπάρχει, θα το συνδιαμορφώνουν και κάποιοι, οι οποίοι δεν θα κληθούν να υπερασπιστούν σύνορα. Το τι Πυροσβεστική θα έχουμε, τι κρατικός μηχανισμός θα υπάρχει, θα το συνδιαμορφώνουν κάποιοι, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία συνέπεια από τέτοιες επιλογές».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κατατεθεί με την μορφή τροπολογίας συγκεκριμένη αντιπρόταση για το πως θα ψηφίζουν οι απόδημοι. Επίσης τροπολογία σχετικά με την διευκόλυνση των εργαζόμενων – ψηφοφόρων του εσωτερικού.

Το ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του Παναγιώτης Δουδωνής επισήμανε ότι η θετική ψήφο αφορά την θέση αρχών με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα της άρσης των εμποδίων για την ψήφο των απόδημων. Καταλογίζοντας μάλιστα στην κυβέρνηση «ωφελιμισμό». Όπως σχολίασε «εμείς δεν ψηφίζουμε, γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευθεί από κάτι που έχει λεχθεί στο παρελθόν και επειδή μας στριμώξατε. Ίσα ίσα ψηφίζουμε παρά το γεγονός, ότι εσείς κάνετε μια προσπάθεια να φανεί, τάχα, σαν να σέρνονται τα αντίθετα κόμματα σε μια πρωτοβουλία που θα πρέπει να είναι συναινετική και ψηφίζουμε παρά αυτό το γεγονός, του ωφελιμισμού και τακτικισμού, γιατί για εμάς είναι ένα θέμα αρχών».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις