Ομαλή η ροή εφοδιασμού της αγοράς με τρόφιμα διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, αλλά προχωρά σε προληπτικές κινήσεις. Δεν μειώνει όμως το ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει θέμα επισιτιστικής επάρκειας της χώρας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με όλους τους συντελεστές της αγοράς, που καθησυχάζουν για την απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς συνεχίζεται απρόσκοπτα, αναφέρει επίσης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσο για το ηλιέλαιο, ένα προϊόν που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ανησυχίας ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων και το πλαφόν που επέβαλλαν ορισμένα σουπερμάρκετ είναι καθαρά προληπτικό, για να αποφευχθούν φαινόμενα πολίτες να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες και να τις αποθηκεύουν, γεγονός που θα οδηγούσε σε εικόνες με άδεια ράφια και άρα σε πανικό.

Η ψυχολογία των πολιτών και της αγοράς είναι εξάλλου ένα μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση ευλόγως δεν θέλει να δημιουργείται αρνητικό κλίμα.

Διαμηνύει δε ταυτόχρονα ότι θα προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Ήδη, όπως ανέφερε χθες στην ΕΡΤ ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σταύρος Ζωγραφάκης πραγματικές ελλείψεις σε αγαθά δεν υπάρχουν ακόμη, όμως ελληνικές και ξένες εταιρείες “στοκάρουν” απόθεμα σε σιτάρι και καλαμπόκι, για να το βγάζουν σταδιακά στην αγορά σε αυξημένη τιμή.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμα αγαθά στην αγορά, η οποία άλλωστε έχει εφοδιαστεί με μαλακό σιτάρι κλπ από την προηγούμενη σοδειά. Ανησυχία όμως επικρατεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, για το χειμώνα: Εφόσον στη Ρωσία και την Ουκρανία δε γίνει λόγω του πολέμου σπορά δημητριακών, από το φθινόπωρο υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων. Και αυτό το σενάριο θέλει να προλάβει και η Αθήνα, εστιάζοντας στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εισαγωγών από την Ευρώπη, τη Νότια και Βόρεια Αμερική, με κίνδυνο βέβαια το κόστος να είναι αυξημένο, αλλά και στη στήριξη των αγροτών για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Και καθώς οι χώρες της βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης παραδόξως της Αιγύπτου, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων προμήθευε με δημητριακά όλη τη Μεσόγειο, βασίζονται σε εισαγωγές σιταριού, μία παράπλευρη συνέπεια ενδέχεται να είναι νέες αναταραχές και νέα μεταναστευτικά ρεύματα.

Οι κτηνοτρόφοι εν τω μεταξύ έχουν ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση το καλαμπόκι που παράγεται στη χώρα να μη διατίθεται για βιοκαύσιμο αλλά για ζωοτροφές, κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί. Εξετάζεται επίσης η αύξηση της διάθεσης του παραγόμενου ηλιέλαιου στη χώρα για οικιακή χρήση και χρήση στην εστίαση (όπου απαιτούνται και τα μεγαλύτερα αποθέματα), αντί για βιοκαύσιμο.

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα τα οποία επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως πχ το αλεύρι.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Υποστήριξε ειδικότερα ότι η ελάφρυνση των έμμεσων φόρων δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση επιμένει ότι δε μπορεί να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Όμως και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ακούγονται πλέον φωνές υπέρ πιο δραστικών και οριζόντιων μέτρων ελάφρυνσης, καθώς η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες και άρα και το υπ’ αριθμόν ένα παράπονο που δέχονται οι γαλάζιοι βουλευτές.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις