Τα «ψιλά γράμματα» των ενισχύσεων που έχουν αποφασιστεί για τους πυρόπληκτους, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες –και οπωσδήποτε πριν από την ερχόμενη Τετάρτη- μέσα από σχετικές αποφάσεις που θα εκδώσουν τα συναρμόδια υπουργεία: Εκείνο που γίνεται ξεκάθαρο με την πρώτη ματιά από τις εξαγγελίες κιόλας, είναι πως το κράτος μπορεί να… πάρει πίσω μέρος ή και ολόκληρη την αποζημίωση που θα δώσει.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πότε όμως το κράτος μπορεί να ζητήσει πίσω τα λεφτά της ενίσχυσης; Το υπουργείο Υποδομών θα αξιολογεί τη ζημιά σε κάθε σπίτι, και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής θα καταλήξει σε μια εκτίμηση για το πώς θα δοθεί η στεγαστική συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όμως η συγκεκριμένη εκτίμηση θα γίνει προς το τέλος της διαδικασίας.

Πότε οι πυρόπληκτοι επιστρέφουν τα λεφτά της ενίσχυσης στην Εφορία
Η απόφαση της Κυβέρνησης -προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και οι πυρόπληκτοι να πάρουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα χρήματα στα χέρια τους- είναι να δοθεί προκαταβολικά ένα ποσό, η λεγόμενη «πρώτη αρωγή» που ανάλογα την περίπτωση ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 22.000 ευρώ και κατόπιν να «τσεκάρει» εάν ο δικαιούχος πυρόπληκτος έχει το δικαίωμα να λάβει το σύνολο της προκαταβολής ή όχι. Το «τσεκάρισμα» θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εκτίμηση του υπουργείου Υποδομών και τότε θα διενεργηθεί και ο συμψηφισμός.
Δηλαδή, είτε θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό (σ.σ.: η στεγαστική συνδρομή μπορεί να αγγίξει και τα 150.000 ευρώ) ή εάν δεν υποβληθεί φάκελος και προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς από την προκαταβολή που δόθηκε με βάση την υπεύθυνη δήλωση του πολίτη, τότε η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική διοίκηση ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, και θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα.

Τι συμβαίνει με τις εξοχικές κατοικίες
Μέσα από τις υπουργικές αποφάσεις υπολογίζεται πως θα ξεκαθαρίσει και το ποιες ακριβώς κατοικίες ή ποια κτίσματα θα ενισχυθούν: Στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει προσδιορισμός για το ποια κατοικία εφόσον έχει πληγεί θα έχει πρόσβαση στην στεγαστική συνδρομή. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να πει κανείς πως θα δοθούν ενισχύσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί τόσο κύριες όσο και δευτερεύουσες (εξοχικές) κατοικίες.
Θα πρέπει να περιμένουμε όμως τις Υπουργικές Αποφάσεις καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο, αφού κατά το παρελθόν, σε άλλες φυσικές καταστροφές, προσδιορίζονταν ως δικαιούχοι ενισχύσεων μόνον οι ιδιοκτησίες που συνιστούσαν κύριες κατοικίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξοχικές ιδιοκτησίες αποζημιώνονταν για τις ζημιές και όχι για την οικοσκευή. Η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα πρέπει να καθορίζει ακόμη και το αν θα έχουν δικαίωμα στην στεγαστική συνδρομή, βοηθητικοί χώροι κατοικιών, όπως για παράδειγμα αποθήκες ή χώροι στάθμευσης, κάτι που επίσης δεν είναι αυτονόητο.

Πώς κλιμακώνονται τα ποσά της Στεγαστικής Συνδρομής
Τι έχει εξαγγελθεί λοιπόν ως τώρα; Ποια είναι τα ποσά της στεγαστικής συνδρομής και ποιους αφορούν;
Κατοικίες:
• Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
• Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
• Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:
• Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
• Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
• Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Με τιμή ζώνης ο υπολογισμός της Στεγαστικής Συνδρομής
Άλλο ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πυρόπληκτοι είναι με βάση ποια αξία του θα υπολογιστεί η αποζημίωση. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες η ενίσχυση υπολογίζεται πάνω «στην αξία του ακινήτου όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ». Με άλλα λόγια ουσιαστικά μιλάμε για την τιμή ζώνης, όπως καθορίζεται από την Εφορία.
Ποιες ιδιοκτησίες λοιπόν αφορούν οι ενισχύσεις; Η Στεγαστική Συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9). Η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ. Οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη Στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη Στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.

enikonomia.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις