Διακόσια ρεπό και 150 μέρες άδεια χρωστά κατά μέσο όρο σε κάθε πυροσβέστη η Πολιτεία καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού αυτοί δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.
Συνολικά το Σώμα διαθέτει 15.000 πυροσβέστες και το Αρχηγείο έχει ζητήσει από την Πολιτεία να προχωρήσει στην σταδιακή πρόσληψη ακόμη 3.500 ατόμων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος η Κεντρική Μακεδονία είναι η περιοχή που καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών μετά την Αττική.
«Τα χρωστούμενα ρεπό και ο αριθμός των ημερήσιων αναπαύσεων που δεν μπορούμε να πάρουμε αυξάνουν χρόνο με το χρόνο καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να καλυφθούν τα κενά» τονίζει στο ethnos.gr η Πυρονόμος Βασιλική Χαρέλα μέλος της Ένωσης υπαλλήλων ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες ελλείψεις στο Σώμα αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τις μετακινήσεις του προσωπικού.
«Οι πολλαπλές διαδοχικές ενάρξεις πυρκαγιών σε διαφορετικές τοποθεσίες δυσκολεύουν το έργο του πυροσβεστικού προσωπικού, το οποίο διασπάται, βρίσκεται σε καθεστώς διαρκούς μετακίνησης, καταπόνησης, υπερεργασίας χωρίς αμοιβή και διαρκών επιφυλακών λόγω της έντονης υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη για να συνδράμουμε στις φωτιές της Αθήνας, της Δαδιάς, της Θάσου και άλλων περιοχών ξεπερνούμε το προβλεπόμενο 24ωρο που δουλεύουμε κατά πολύ. Και αυτό δεν γίνεται μία φορά το καλοκαίρι, αλλά συνέχεια. Είμαστε σε γενική επιφυλακή. Ζητούμενο είναι να γίνουν προσλήψεις. Στην Κεντρική Μακεδονία είμαστε συνολικά 1.865 πυροσβέστες και ζητούμε άλλους 500 πυροσβέστες για την κάλυψη των υπηρεσιών» προσθέτει. η κ. Χαρέλα. Πέρα, όμως, από την καταπόνηση των πυροσβεστών η μετακίνησή τους αποδυναμώνει επιχειρησιακά την περιοχή από την οποία φεύγουν και δημιουργεί πρόσθετη υπηρεσία στους υπαλλήλους για να καλυφθούν τα κενά αυτών που φεύγουν.
Απαρχαιωμένοι πυροσβεστικοί σταθμοί
Την ίδια ώρα οι περισσότεροι πυροσβεστικοί σταθμοί έχουν να αναβαθμιστούν εδώ και δεκαετίες σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία πυροσβεστών ενώ σε πολλές περιοχές απαιτείται και η δημιουργία νέων όπως στη Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης του πληθυσμού, του τουρισμού αλλά και της μεγαλύτερης αστικοποίησης.
Αυξάνονται οι πυρκαγιές από κεραυνούς λόγω κλιματικής απορρύθμισης
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται και ο αριθμός των πυρκαγιών από κεραυνούς που προκαλούν οι ξερές καταιγίδες. «Το 70-80% των πυρκαγιών που προκλήθηκαν φέτος στη Χαλκιδική από την αρχή του έτος προήλθαν από κεραυνούς. Η κλιματική απορρύθμιση είναι εμφανής και δυσχεραίνει την πυρόσβεση. Φυσικά, δεν είναι όλα κλιματική κρίση, υπάρχει και η ανθρώπινη ευθύνη. Το μεγαλύτερο ποσοστό πυρκαγιών προέρχεται από ανθρώπινη αμέλεια». Ενδεικτικό είναι ότι πρόπερσι ο φωτιές στη Χαλκιδική από κεραυνούς άγγιξαν τις 15, πέρσι τις 30 ενώ φέτος μόνο σε μια μέρα την προηγούμενη βδομάδα είχαμε επτά ενάρξεις πυρκαγιάς από ξερές καταιγίδες.
ethnos.gr
AP Photo/Thanassis Stavrakis
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις