Τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή των νέων ενιαίων εντύπων έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ, θέτοντας προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για την εφαρμογή από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας του πρότυπου σύμβασης και μέχρι τις 31 Ιουλίου για την εφαρμογή του πρότυπου λογαριασμού. Η Αρχή θα εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης για τους καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια και τη διατήρησή τους μόνο για όσους έχουν σταθερά τιμολόγια ορισμένου χρόνου.

Το μηνιαίο πάγιο διατηρείται, θα πρέπει όμως να συνυπολογίζεται κατά τον τελικό συνολικό υπολογισμό της Χρέωσης Προμήθειας (με στάθμιση σε ευρώ/ΜWh και, μεταβατικά, σε ευρώ/ΚWh) ώστε να είναι πιο εύκολη η σύγκριση για τους καταναλωτές.

Στην απόφασή της η ΡΑΕ ξεκαθαρίζει πως επιβάλλεται η ατομική ειδοποίηση του καταναλωτή, με επιστολή (εκτός και αν ο ίδιος έχει συναινέσει σε εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης), στην περίπτωση σοβαρών αλλαγών στη σύμβαση προμήθειας. Ο καταναλωτής πρέπει να ειδοποιείται «κατ’ ελάχιστον 60 ημέρες πριν από την επικείμενη τροποποίηση» της σύμβασης, ειδικά σε μείζονες τροποποιήσεις όπως η μεταβολή από σταθερό σε κυμαινόμενο τιμολόγιο. Τονίζει, επίσης, πως οι προμηθευτές που προχωρούν σε τέτοιες σοβαρές τροποποιήσεις των συμβάσεων οφείλουν να ειδοποιούν τον πελάτη πως δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας χωρίς να πληρώσει αποζημίωση στην εταιρία.

«Σε περίπτωση που η ατομική ενημέρωση δεν διενεργείται με διακριτή επιστολή (που δύναται να αποστέλλεται είτε αυτοτελώς είτε συνοδεύοντας τον λογαριασμό κατανάλωσης) ή με εμφανές πεδίο στον λογαριασμό κατανάλωσης, θεωρείται ότι ο προμηθευτής παραβιάζει τον Κώδικα, με εξαίρεση την περίπτωση που δύναται να αποδείξει ότι ο πελάτης συναίνεσε στον εναλλακτικό τρόπο ειδοποίησής του» αναφέρει η Αρχή. Επισημαίνει ότι κάποιοι προμηθευτές δεν εμφανίζουν το κόστος από τη ρήτρα ενεργοποίησης στο πεδίο των «Ανταγωνιστικών Χρεώσεων» των λογαριασμών κατανάλωσης, αλλά το υποκρύπτουν, εντάσσοντάς το σε άλλες κατηγορίες χρεώσεων που επινοούν, κατά παράβαση της αυστηρής κατάταξης των ενεργειακών χρεώσεων σε δύο κατηγορίες, «Ανταγωνιστικές Χρεώσεις / Χρεώσεις Προμήθειας» και «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις».

Οσον αφορά τα τιμολόγια, θα διακρίνονται σε «σταθερά» και «κυμαινόμενα», με κατηγοριοποίηση των κυμαινόμενων τιμολογίων. Συγκεκριμένα, τα κυμαινόμενα τιμολόγια διακρίνονται περαιτέρω, βάσει της συμπερίληψης ή μη ορίου διακύμανσης της τιμής, σε: (α) τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης χωρίς όριο διακύμανσης και (β) τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης με όριο διακύμανσης. Στα τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης χωρίς όριο διακύμανσης, η χρέωση προμήθειας παρακολουθεί ευθέως τη διακύμανση των τιμών στις ενεργειακές αγορές και ο πελάτης εκτίθεται πλήρως στον συνολικό κίνδυνο τιμών που ενσωματώνει ο κυμαινόμενος δείκτης. Ετσι δεν υπάρχει κανένα ανώτατο ή κατώτατο όριο διαμόρφωσης της χρέωσης προμήθειας. Στα τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης με όριο διακύμανσης, η χρέωση προμήθειας παρακολουθεί τη διακύμανση των τιμών στις ενεργειακές αγορές μέχρι ενός ποσού ή ποσοστού. Το εν λόγω ποσό ή ποσοστό προσδιορίζεται στη σύμβαση ως ανώτατο όριο επιβάρυνσης του καταναλωτή. Επιπλέον, ως διακριτές περιπτώσεις των δύο αυτών τύπων κυμαινόμενων τιμολογίων αναγνωρίζονται τα κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής και τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις